DRKONYHART: SOKMAGVAS GRANOLA - hozzáadott cukor nélkül (Seed granola no added sugar)

2020. március 19. 11:28 - drkuktart

drkuktart_onkenteskarantenreggeli1_magvasgranola1.JPG

"Napjaink. Múlt héten tudatos keresés nélkül is jött az információ minden fórumon. (...) Most pedig leültem a gép elé. Relatíve rég volt ilyen. És üdítő volt ez a távollét a monitortól, pedig annyi mondanivalóm van. Például az, hogy reggelizzetek." 

Napjaink. Múlt héten tudatos keresés nélkül is jött az információ minden fórumon. Mégis volt egy szuper hétvégénk, a szuper kihalt Balaton körül. De visszajöttünk, mert ugye vissza kellett, hiszen kötelezettségek vannak, amit nem kérdés, az ember teljesít, mert felfogja mi van, beleáll vinnyogás nélkül. Közös érdek a fegyelem, az önfegyelem, felnőttek vagyunk értelmes gyerekekkel magunk körül. Igaz, ilyen szituációban tapasztalatlanok. Szerencsére. A fogyasztás ilyen mértékű visszafogásában pedig pláne. Ez mondjuk eddig kevésbé vált eddig mind a közösség , mind az egyén javára.

Hétfőn még befutott innen-onnan pár megrendelésünk, így volt még egy nagy köröm a fővárosban. Nem ültetünk fel senkit azzal, hogy a megrendelt terméket nem vesszük át, ez alap. Még akkor sem, ha tartunk a láthatatlantól. De körültekintően cselekszünk.

Keddtől viszont itthon és otthon vagyunk mindannyian. És főzünk egymásnak, egymásra kétnaponta legalább. Mindig meglepetést. Az, hogy mi az aznapi menü, mindig azt követően derül ki, hogy a szeretetcsomagot felhúzta vagy leengedte a kedves szomszéd. Tehát főzünk, többek között. Meg kutyulunk. Reggelit és esti üdítőt. És szórakozunk az ég adta szomszédasszonykámmal az 'áru' egymásnak való leeresztésével, felhúzásával, mindennel. Mert a humorérzék nem hagyhat el. Sírva vígad a magyar, pedig 'még semmi sincs' csak két és fél napi önfegyelem. Itthon. Azért bevallom ez pocsék nehéz, a távokat észrevétlenül faló mozgás lételem. De van itthon is meló, gyártottam magamnak, miután szinte mindig kint vagyok és lesz is, hiszen a sulik zárva tartanak. Mégis jó négy fal között. Nagyon. Mondhatni, új élmény. Nagyon.

Most pedig leültem a gép elé. Relatíve rég volt ilyen. És üdítő volt ez a távollét a monitortól, pedig annyi mondanivalóm van. Például az, hogy reggelizzetek. Együtt, ha eddig ez kimaradt és most lehet. Online és offline is buli. És legyen gondotok arra, hogy amit a tányérba tesztek, az a szemnek is ínycsiklandó legyen. Persze ízlések és pofonok, hogy kinek-mi tetszik, így szép az élet. Egy kis kísérletezés pedig az esetek nagy részében nem ártott meg még soha senkinek, nyugi, most is elég könnyű beleengedni magunkat a tányérbavaló dekorlásába. Mert most ilyen téren is kiléphetünk a komfortzónából. 
drkuktart_onkenteskarantenreggeli1_magvasgranola2.JPGNálunk minden reggel van reggeli. Munkába járós hétköznapokon is. Hétvégén is. A testem rászokott kicsit több mint egy évtizede és úgy maradtam. Szerencsére. Általában sütőben sütött granola az alap, amit kedvem szerint ízesítek magvakkal, majd aszalványokkal. Hozzáadott cukor, illetve egyéb édesítőszer a kezdetekkel ellentétben ma már soha nem kerül bele az alapkeverékbe. Ezt szórom friss vagy mélyhűtött gyümölcsből és valamilyen növényi 'tejből' készített turmixba. 

És miután csupán egy pofonegyszerű 'receptet' szándékoztam leírni, talán ennyi rizsa után bele is vágnék. Freud bekacsint, ma én vagyok a közös főzésben a soros, és rizs alapú étel lesz. De a szomszédasszonynak ezt most amúgy sincs ideje elolvasni, szóval a meglepi marad, az ami. Meg most amúgy is a reggeli a főszereplő, így ebédidőben. Legalábbis online. Közben pedig készül az ebéd. Offline.

Sokmagvas granola

(körülbelül 1-1,5 heti adag 2 személyre)

Hozzávalók:

(a könnyebbség kedvéért ezt egy tepsinyi adagra írom le, ugyanis mindig előre készül, nem reggel szöszmötölök vele):

Sütőbe:

500 gramm natúr zabpehely

1/2 bögre pucolt, natúr dió

1/2 bögre pucolt, natúr mandula

1 bögre pucolt, natúr napraforgómag

1/2 bögre pucolt, natúr törökmogyoró

1/2 bögre pucolt, natúr kesudió

Sütés után:

1/2 bögre aszalt meggy

1/2 bögre aprított, aszalt sárgabarack

(A magvak és aszalványok milyensége, illetve mennyisége természetesen ízlés függő, mindenki készítse úgy, ahogy neki tetszik vagy azzal, ami éppen otthon van.)

A légkeveréses sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A sütőbe szánt hozzávalókat zsiradékmentes tepsire (sütőlemezre) borítjuk, összekeverjük és betoljuk a sütőbe. Kb. 30 percig sütjük, de közben odapillantunk, nem sül-e a kelleténél gyorsabban. Miután a keverék sütőlemez széleinél mindig gyorsabban pirul, illetve a magvak a zabpehelynél szintén gyorsabban pirulnak, ezért elsősorban erre figyelünk. Ha nagyon pirulna idő előtt, akkor óvatosan, mert a sütő és a tepsi is forró, megkeverjük az egészet, hogy kevésbé piruló szemek kerüljenek a pirultak helyére a tepsi szélére. Addig sütjük, míg egész keveréknek aranybarna színe lesz. Ennek érdekében mind a hőmérséklettel, mind a sütési idővel ér játszani. Az aranybarna nem egyenlő a szenessel, így a mélysötét és fekete színt hagyjuk meg más alkalmakra. De persze ízlések és pofonok.

Miután a keverék elérte a megfelelő árnyalatot, a sütőt kikapcsoljuk, a keveréket óvatosan, a forró tepsivel együtt kivesszük és hűlni hagyjuk. A langyos vagy kihűlt keverékhez hozzáadjuk az aszalványokat. Azért nem a sütés előtt cselekszünk így, mert az aszalt gyümölcsök cukortartalma miatt ezek a hozzávalók hajlamosak nagyon hamar megégni. Próbáltam, nem finom, de persze a változatosság itt is gyönyörködtethet, hajrá. A teljesen kihűlt, immár gyümölcsökkel vegyített keveréket üvegbe adagoljuk és eltesszük.

Turmix

(1 reggelihez 2 személyre)

Hozzávalók:

2 meghámozott, érett (de nem túlérett) banán

1 bögre felengedett málna 

1,5 bögre növényi 'tej' 

(Málnaszezonban a málna természetesen friss, míg a növényi 'tej' tetszés szerint helyettesíthető állati eredetűvel is. Akinek az állati eredetű tej egy kora reggeli kezdéshez túl nehéz vagy egyébként is megterheli az emésztőszervrendszerét avagy kevéssé ragaszkodik a keverék krémességéhez, az bizony vízzel is készítheti.)

Lényeg a lényeg, hogy a hozzávalók közül 1,5 banánt és 3/4 bögre málnát a teljes adag növényi tejjel krémesre keverjük turmix vagy botmixer segítségével. Hozzáadott cukrot ez sem tartalmaz, mert a banán önmagában elég édes, de persze édesíthető cukorral, mézzel vagy mással. Arra ügyeljünk viszont, hogy a pluszban édesített granola és pluszban édesített turmix együtt túlságosan is édes lehet arról nem is beszélve, hogy a hozzávalók valódi íze sem érvényesül. 

Az elkészült turmixot adagoljuk 2 tálba, szórjunk bele granolát, díszítsük a félretett 1/2 banánnal és 1/4 bögre málnával. A fenti képen még friss, rózsaszín grapefruit is került a tálakba. 2 fő esetén 1/2 grapefruitot használok fel a reggelihez díszítésre, kellemesen ellensúlyozza a banán édességét. Jó étvágyat kívánok!drkuktart_onkenteskarantenreggeli1_magvasgranola3.JPGHa tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása