ÍGY SZÓLT A PANEL ÓBUDAIUL (Block of flats in Óbuda, Budapest)

2020. január 27. 14:06 - drkuktart

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_01.JPGÓbudára gondolva a Fő és Szentlélek terek barokk romantikája kúszik szemem elé. Az az emberléptékű tér, ami csupán egy részlete az egésznek. Méghozzá akkora csupán, hogy területben is csak kisebb részt harsint ki a kerületből. Dominanciája meglepő a környéken fellelhető római kori romok számösságára és az átutazó emlékeit meghatározó, kerületi karaktert adó panelrengeteg tömegére tekintettel is.

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_02.JPGÁtutazó vagyok, s mint ilyen, felületes szemlélő, kit legkorábbi piacozós emlékei mégis a Fő tér forgatagához kötik. Méghozzá élethossziglan megalapozva ezzel azt a ma valóságához képest enyhén elrugaszkodott körülményt, hogy a nyilvánvaló látvány ellenére nekem Óbuda egy, legfeljebb háromszintes épületekkel körbeölelt, kandeláberekkel pontozott macskaköves tér. Volt eddig.drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_03.JPGÓbuda kövein lépkedve elveszni eddig kevés alkalmam adatott, négykeréken átsuhanni rajta annál több. Mégis a gyermekkorban egy-két alkalommal bevésődött barokk emlékfátylon keresztül látom a kerületet. Pedig a családban rendelkezésre álló ujjakon is képtelenség megszámolni, hányszor vezetett át utunk a 10-esnek és 11-esnek csúfolt Vörösvári és Szentendrei utak mentén magasodó panelrengetegen. A rengetegen, amit összességében persze megalapozatlan panel szóval illetni, hiszen áthaladás közben pont úgy megpillanthatók a barokk és neobarokk, a családi és a kísérleti lakótelep téglaházainak tömbjei, a néhai római kori épületek vagy más, felépítmények után maradt kőtorzók mint a sok száz lakást magukba foglaló házgyári remekek szögletes formái.drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_04.jpgdrkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_05.JPGPont ezek miatt a közlekedéssel terhes évtizedes előzmények után voltam hálás a múlt hétnek, ami a Flórián tér neonja alá hajtott, méghozzá gyalogszerrel. Lévén napvilág, a neon csak formáját mutatta, s hagyta érvényesülni balfelől a nappal kacérkodó aranysárgára kent hatalmas paneltestet. Így eredeti célomat tudatosan feledve átadtam magam a spontaneitásnak, engedve, hogy beszippantson a felületek, formák, színek panelhez képest meglepő áradata.drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_06.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_07.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_08.jpgFigyeltem az egykorú testek korral változó, eltérően nem vagy éppen karbantartott tömbjeit, az idők során felhordott árnyalatokat, feltett szigeteléseket és színeket, a panel geometriáit ugyanúgy mint bármely más épület felületét bántó, hanyagul felpakolt légkondik, antennák dzsungelét. drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_09.JPGAz évtizedek rozsdás harapásait viselő, de a fizika törvényei és a nyugalomra vágyó emberi természet folytán mindig érvényes tilalmakat.drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_10.jpgA gazdasági változásokat nyomonkövető, de nem mindig lekövető kint feledett vagy a 'célnak megfelel' jeligére szándékosan ott hagyott táblák feliratait. Az ép, a pattogzó, a lefestett vagy éppenséggel pont mázas kerámialapokra lecserélt mozaikfalakat. drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_11.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_12.JPG
drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_13.JPGdrkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_14.JPGdrkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_15.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_16.jpg
drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_17.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_18.jpgdrkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_19.JPGA napszítta, -töredezte kifakult vagy hosszú évek során kunkorba pöndörödött reklámfeliratokat. A nyüzsgő vagy éppen rég nem ott, rég máshol, esetleg sehol üzemelő boltok nyomait. A panelprogram keretében szigetelt és festett iker tündöklését a komoran a szürke sötétebb rétegeibe húzódott ikerhez képest. A panelbölcsi zsivaját és hátam mögött összenevető panelsuli kamasz félszegségéhez képest.Végre tényleg figyeltem és szemlélődtem. És tetszett, amit láttam. A fa nyílászárók lepattogzott festéke, a frissnek ható vörös falra pingált mosolygó 'arc' ellenére, hiszen mesélt. drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_20.jpgdrkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_21.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_22.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_23.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_24.JPGKapcsolatokról, a lépcsőházak előtt összetalálkozó ismerősökről, a pékség előtt csevegő öreghölgyről és öregúrról, a rég nem használt szőnyegporolóra lógatott madáretetőkről, az ismeretlen idegen tétova lépteire szétrebbenő cinkékről, az éhesebb, bátrabb, ki tudja, talán a csipegetésbe jobban belefeledkezett gerlepárról. drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_25.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_26.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_27.jpg

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_28.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_29.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_30.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_31.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_32.JPGFoszlányok a viszontlátásról, az elhagyottságról, a gondoskodásról, a törekvésről, a változásokról, a beletörődésről, a szeretetről, a nosztalgiáról és még annyi mindenről. drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_33.jpg

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_34.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_35.JPG
drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_36.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_37.jpg

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_38.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_39.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_40.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_41.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_42.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_43.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_44.JPG

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_45.jpg

drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_46.JPGMegannyi életről ugyanolyan vehemenciával mint amilyen átadással a belváros bérházai és bérpalotái mesélnek a sajátjaikról.

Messziről jött embernek nagyon halkan, olykor nehezen érthetően, de budapestinek mégis 'budapestiül' mesélt. Visszatérek.drkuktart_obudailakotelep_panelhazgyar_1_47.JPGHa tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Jó napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.01.29. 13:29:52

Én ugyan egy óbudai panelben nőttem fel, de ezek a képek annyira közeliek, hogy szinte semmit sem lehet felismerni a kerületből. Távolabbiaknak jobban örültem volna, úgy önfeledtebb lehetett volna a nosztalgiám. :)

drkuktart 2020.01.29. 13:31:36

Kedves @Frady Endre! Köszönöm az észrevételt, egy következő körben lehet, hogy így is lesz :). Üdvözlettel, Drkukta
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása