DRKONYHART: KARÁCSONYI TOKAJI ASZÚS PUDING

2019. december 23. 12:50 - drkuktart

drkuktart_karacsonyitokajiaszuspuding01.JPG

Amennyiben lenne helye bármiféle szigornak, annyit írnék, szigorúan csak tokaji aszúval fogyasztható a most következő desszert. Ehelyett azonban csupán annyit jegyzek meg, a legteljesebb élmény érdekében erősen javasolt ennek az igencsak édes finomságnak egy pohár, az alkotóelemek között is visszaköszönő tokaji aszúval kísérése.

A fenti bor esetünkben a Patricius Borház hat puttonyos tokaji aszúbora 2016-ból, amelyet aromáiban trópusi gyümölcsök, kajszi- és őszibarack ízjegyek kísérnek. A képen látható, tizenkét visszafogott adagra hitelesített édesség pedig az eredeti recept után szabadon alakítva és becézgetve a karácsonyi tokaji aszús puding nevet kapta a keresztségben, tőlem.drkuktart_karacsonyitokajiaszuspuding02.JPG

Hozzávalók:

a pudinghoz:

10 deka tápiókagyöngy 

6 deci tej

1 darab vaníliarúd 

15 deka kristálycukor

3 tojás sárgája

2 deci 30 %-os habtejszín  

a gyümölcshöz:

25 deka friss vagy fagyasztott ananász

25 deka friss vagy konzerv (lé nélkül) őszi- vagy kajszibarack

1 deci tokaji aszú

5 deka kristálycukor (ha konzerv barackot használuk a cukor mennyiség csökkenthető ízlés szerint 2-3 dekával)

1 csipet só

a tojáshabhoz:

1 deci víz

25 deka porcukor 

5 tojás fehérjéje

a díszítéshez mandulaszórat:

5 deka porcukor 

10 deka héjas, sótlan tisztított egész manduladrkuktart_karacsonyitokajiaszuspuding03.jpg

A puding elkészítése: A tápiókát egy órára beáztatjuk a tejbe és hidegre tesszük. Egy óra után a vaníliarúd kikapart belsejével, a sóval, 10 deka cukorral közepes lángon - annak érdekében, hogy nehogy lekapjon - kavargatva mintegy 20 percig főzzük. A puding akkor jó, így akkor vesszük le a tűzről, ha a gyöngyök megpuhultak és a massza besűrűsödött. Langyosra hűtjük.

Vizet teszünk fel forrni, majd egy hőálló tálat vagy üstöt helyezünk fölé. Ebbe a hőálló tálba vagy üstbe helyezzük a tojások sárgáját és az 5 deka cukrot. Folyamatosan kevergetjük, majd a gőzről akkor vesszük le, mikor a cukros-tojásos keverék besűrűsödött és kivilágosodott.

Összekeverjük a langyos tápiókapudingot és a cukros-tojásos keveréket egymással.

A habtejszínből kemény habot verünk, majd a tápiókás-cukros-tojásos keverékhez adjuk. Az így kapott masszát hűtőben teljesen kihűtjük.

A mandulaszórat elkészítése: A mandulát megmossuk, lecsepegtetjük, majd sütőlemezre terítve meghempergetjük a porcukorban. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben úgy 10 perc alatt, többször forgatva aranybarnára pirítjuk. A sütőből kivéve kihűtjük és ízlés szerint daráljuk vagy felaprítjuk.
drkuktart_karacsonyitokajiaszuspuding04.JPG

A gyümölcskompót és szirup elkészítése: A barackot és az ananászt kisebb darabokra vágjuk, a cukorral és a tokaji aszúval összekeverve közepes lángon körülbelül 15 percig főzzük, míg a gyümölcs éppen megfő és levet ereszt. A megfőtt gyümölcsöt leszűrjük, félretesszük hűlni, a levét közepes lángon, néha megkeverve sziruppá sűrítjük. Kihűtjük a szirupot.

A tojáshab elkészítése: A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A cukrot és a vizet összeforraljuk, sziruppá főzzük. Nem karamellizáljuk, nem főzzük túl. A tűzről levett, éppen lecsendesedett, azaz nem bugyogó cukorszirupot óvatosan a felvert tojásfehéjéhez öntjük akként, hogy a habverőt a legalacsonyabb fokozatra állítva továbbkeverjük a tojásfehérjét, közben egyenletes, vékony sugárban folyamatosan adagoljuk a szirupot. A forró szirup megfőzi a felvert tojásfehérjét ezért fontos, hogy egyenletesen adagoljuk miközben géppel keverjük a fehérjét. Ezt követően még 10 percig alacsony fokozaton keverjük a tojáshabot annak érdekében, hogy a hab lehűljön, sűrű és fényes legyen.

drkuktart_karacsonyitokajiaszuspuding05.JPGA puding összeállítása, tálalása: Ahhoz, hogy az ízek és a látvány is a legtöbbet nyújthassa, javasolt a pudingot kelyhekben vagy poharakban tálalni. Kanalazzunk a kelyhek aljára a gyümölcskompótból, adagoljunk rá egy kevés szirupot, szórjuk meg mandulaszórattal, halmozzuk rá a tápiókapudingos keveréket és következhet a tojáshab. A teljes vizuális beteljesülés érdekében a kész tojáshabot habzsákba is tölthetjük, ebből díszítve a pudingot majd, de az is működik, hogy kiskanállal egyenként, kissé remegő kézzel pakolunk egyenlő vagy esetlen halmokat a pudingra követve körbe a kehely vonalát. Az eredeti recept melegen ajánlja a tojáshab szakácsfáklyával történő megkeményítését, ugyanakkor ha ez elmarad, akkor sem dől össze a világ hiszen a puding tetején csücsülő habnak hűtőbe téve lesz esélye formatartóvá válni. Ha fáklyázunk a fáklyázással megkeményített tojáshab ölelte pudingra középre még halmozzunk egy keveset a gyümölcskompótból, megszórjuk ismét a mandulával és finoman meglocsoljuk a sziruppal. Ha a szakácsfáklya kimarad, akkor a tojáshab kiadagolása után helyezzük el a gyümölcsöt, mandulaszóratot és a szirupot a puding tetején, majd mehet a költemény a hűtőbe.
drkuktart_karacsonyitokajiaszuspuding06.JPG

Nem elhallgatandó tény, hogy önmagában a puding igencsak édes. Próbáltam tokaji aszú nélkül, majd aszúval is. Az ízek harmóniája és megfelelő sav ellensúlyozás érdekében mindenképpen javasolt koccintás után tokaji aszúval kísérni. A bort köszönöm a Wineglass Communication csapatának és a Patricius Borháznak. A receptet Jamie Oliver karácsonyi colchester pudingja insprálta. Erősen. Jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Boldog karácsonyt kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Merry Christmas everybody!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása