LOMBKORONA TANÖSVÉNY A MAGAS-TÁTRÁBAN (Treetop walkpath in Bachledka)

2018. október 04. 21:46 - drkuktart

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov01.jpg

Gondoltuk, ha már a Bachledova-völgy feletti látványos lombkorona-tanösvény és kilátó (szolvákul: Chodník korunami stromov) felé vitt a sorsunk meg az ótó, csapunk egy kis laza libegős, körbetekintgetős, tipegős-topogós sétát.

Fontos leszögezni, hogy eltérő mértékben, de mindhárman hatalmas túrázók vagyunk, akármit is jelentsen ez. Előfordul azonban az is, hogy néha testileg-lelkileg egy lépés, nem sok megtételére is totál alkalmatlan állapotba kerülünk. Árvaváraljára indultunk pihentető rövidhétvégére, és, ha már ott voltunk, kerülőútba ejtettük az onnan csaknem 2 óra vezetésre lévő zári lombkorona-tanösvényt is.

Az Árva várát őrző településről utunk a verőfényes kékségből távoli csipkés hegyvonulatokkal szegélyezett utakon vezetett a gyülekező szürke esőfelhők alá. Az országutakat olykor az érett gyümölcsök súlya alatt rogyadozó almafák glédája kísérte. Ahogy a Magas-Tátrába felkúszó út szerpentinbe kanyarodott a hőmérő higanyszála úgy húzódott be a szőnyeg alá. Tátralomnic favázas szerkezetű házai visszavonhatatlanul romantikába taszítottak. 

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov02.JPG

Az elképzelt libegős, topogós, körbetekintgetős idilli állapot helyett Zár község határában ért bennünket a sokk, mikor a neoncsíkként világító helyi erők egyértelműen jelezték, Bachledova-völgybe zéró a behajtás. A valóságra a leghivatalosabb honlapok sem készítettek fel, különösen, hogy azokat előzőleg nem is igen látogattuk. 

Keresetlen jó tanácsok azoknak, kik még utánunk következnek:

#1

Tény: A Bachledova-völgyben található parkolót, ahonnan a kilátóhoz vezető út indul, néha lezárják. A néha egybeesik általában azzal, amikor a neonemberek számszakilag úgy ítélik, a parkoló megtelt. Érkezésünk egybeesett a néhával. A magyar nyelvű oldalak semmit nem mondanak erről a paranormális jelenségről.

Tanács: Sose bízz a másodkézből átvett infókban, így az itt leírtakban sem, kivéve annyiban, hogy sose bízz a másodkézből származó infókban. Bármennyire is csíped őket, sose bízz teljesen a naiv barátaidban, ha mégis bízol bennük, ne görbüljön a szád, ha a barátod által megnézett másodkézből – értsd nem a látványosság hivatalos honlapjáról – származó infó nem teljesen naprakész. Utólag azért vedd a fáradtságot és ellenőrizd a hivatalos honlapot, majd a végén nyugtázd, hogy helyesen cselekedtél, hogy nem orroltál meg a dezinformált, ámde baromi lelkes barátodra, hiszen a helyzetet az sem oldotta volna meg, ha a hivatalos honlapot a cél megközelítése előtt keresitek fel, miután az igencsak lazán kezeli a hol parkolunk, mit újítunk fel, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk kérdéskört.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov03.JPG

#2

Tény: A völgybe felvezető utat elhagyva Zár/Zsgyár (szlovákul: Ždiar) községbe érkezel, ahol bár szintén vannak kijelölt parkolóhelyek, néha mind megtelnek. A község ki nem jelölt részeinek parkolóként használatát az itt lakók egy része érthetően kevéssé szívleli – a magánházak kertjébe, előkertjébe stb. kihelyezett no parking, private parking és hasonló táblák pont az efajta érzelmi töltetű a kapcsolódást jelzik –, a másik része pedig megpróbál hasznot húzni belőle. Ez utóbbi jelenség során a kapuk kitárulnak és az érintett házak arcai parkolásra buzdító üzenetet hordozó táblával kalimpálva állnak haciendájuk előtt. A mi helyi arcunk egy néni volt, a tarifa pedig 5 euró. Pozitív meglepetés, hogy a parkíroztató hölgy pötyögött szavakat, kifejezéseket, számokat magyarul. Negatív, hogy egyértelművé vált, nem a különböző méretű kocsik professzinális elhelyezése a szakmája.

Tanács: A tapasztalat az, aminek birtokában könnyebben elfogadjuk sorsunkat. Esetünkben a néni ráengedett egy másik kocsit merőlegesen parkírozni a miénkre. Eme logisztikai probléma folytán távozáskor a batár kocsinkkal történő kiállás a csúnya szúrós bokorral, aknával és szűk területtel barátságossá tett udvarban és az éppen zuhogó esőben kevéssé varázsolta őszintévé a mosolyunkat. És akkor még finoman fogalmaztam. Bár problémánk se nekünk, se a néninek nem lett, sőt, az elváláskor feltörő megkönnyebbülés felhőket oszlatott, a nem várt káresetek, felelősségi balhék stb. elkerülése érdekében a 'magánparkolók' helyett érdemes a hivatalos, parkolásra tehát alkalmas – egyébként jelenleg 3 eurót kóstáló – parkolóhely felszabadulására várni. A fluktuáció a tömeg ellenére is nagy volt, esetünkben kemény tíz percet kellett volna várni valószínűleg.

#3

Tény: Ha Zár község szélén parkolsz, innen a bekötőút 10 perc, a völgy elérése pedig további 25 perc séta enyhe emelkedőn, és ekkor a csúcs még nincs sehol.

Tanács: Lásd az előző tanácsot. Türelemmel viselt várakozás, míg megnyitják a Bachledova-völgy felé vezető bekötőutat. Legalább 35 perc felnőtt sétát spórolunk magunknak.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov04.JPG

#4

Tény: A libegő (sífelvonó) esetleges üzemszünetével poénkodni kellemetlen, nem a barátaid humorérzékével van a baj, ha a 35 perc pulzusnövelő séta után kiderül, hogy a sífelvonó valóban nem jár. Mi az, hogy nem jár, a kabinok a gravitáció szabályának ellent nem mondva a feldúlt építési területen pihegtek, kábelt valószínűleg az életben nem láttak még élőben, közelről. A talaj köves, a lejtő nem enyhe, különösen, ha azt a kanyarok levágásával tetézzük.

Tanács: Hegymenetre és vica-versa alkalmas lábbeli viselete minden körülmények között ajánlott a környéken. A megfelelő cipő viselete lábunkat és barátaink idegeit is megkíméli az esetleges károsodástól.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov05.jpg

#5

Tény: Isteni sugallatra vagy éppen a felvonó hiánya okozta önsajnálat elmélyítése érdekében társaságunk egy reál tudományokban jártas tagja lemérte mennyi lehet az annyi hegymenetben. A völgyből a tanösvény pénztárához mintegy 48 perc alatt értünk fel lihegős, az árnyékban didergős, egyébként izzasztó, néhol padon megpihenő, kicsit egyikünket-másikunkat pátyolgató, egy-két képet megkívánó séta során. Az utólag felkeresett hivatalos honlap 45 perc ingyen sétát ír arra az esetre, ha a fizetős felvonó valami csoda folytán nem járna. 

Tanács: Ha a hivatalos honlap konkrét parkolóhelyekkel, percekkel, távokkal, árakkal, nyitvatartási időkkel operál, annak érdemes hinni. Ha mismásol az éppen aktuálisan lezárt csúszda - ami egyébként valószínűleg eddig még meg sem nyitott -, a pont folyó építkezés, a felvonót éppen érintő karbantartás kapcsán, akkor pedig kezeljük úgy, mintha se csúszda, se felvonó nem lenne a környéken.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov06.jpg

#6

Tény: Hegymenetben sok száz idegennel együtt lihegni olyan volt mintha zarándoklaton vettünk volna részt. Az előzmények ismeretében az embertömegre tekintettel a tanösvény bejáratánál található pénztár előtt kanyargó sorrakészültünk, hangulatunkat ezzel taszítottuk még mélyebbre. Kellemes meglepetés ért, mert tíz percnél többet nem álltunk sorban.

Tanács: Ne stresszeljük magunkat azon, ami valószínűleg be sem következik. Ehelyett élvezzük a pillanatot, még akkor is, ha az éppenséggel hegynek felfelé lihegésben merül ki.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov07.jpg

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov09.JPG

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov10.JPG

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov11.JPG

#7

Tény: A tanösvénybe a növényekről, állatokról stb. felállított ismertető táblák szlovák, angol, lengyel nyelven szórják az igét. A tanösvény kilátóba csavarodó pallóin talpunk alatt a magassára vonatkozó információ szlovákul és angolul került feltüntetésre. A hivatalos honlap pedig szlovák és angol nyelvű. 

Tanács: Ha magyar feliratra számítunk, könnyen elkámpicsorodhatunk. Míg szomszédos országként magyar szavakkal ehelyütt nem találkoztunk, magyar turistákkal azonban itt is és Tátralomnicon is, hogy Árva várát többet ne is említsem ebben a posztban.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov12.JPG

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov13.JPG

#8

Tény: Ahogy haladunk a tanösvényt elhagyva a 32 méter magas kilátóba, úgy tárul ki a Tátra csodálatos ölelése szemünk előtt. Ezzel párhuzamosan egyre erősödik a folyamatosan fújdogáló szél nyomása is. 

Tanács: Öltözzünk fel melegen. A megfelelő öltözet hiánya eme szemet gyönyörködtető helyszín idejekorán történő elhagyására késztethet.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov14.JPG

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov15.JPG

#9

Tény: A kilátó legfelső szintjén a fapallók keretezte lyuk fölé fémsodronyból szőtt hálót feszítettek. A konstrukció kitűnően alkalmas a lappangó tériszony előcsalogatására és a meglévő iszony elmélyítésére. A háló teherbírása magas, minket is elbírt. Ugrálni természetesen tilos rajta.

Tanács: A magasságtól kissé viszolygó személyek a békesség kedvéért először a gyermekkorban előszeretettel gyakorolt pókjárásban kússzanak testükkel a háló szélére. Ezt követően amikor még nem mondjuk ki, de már ... keménynek érezzük magunkat, remegve nyúljunk egymás keze után és a túlpartot fixirozva lépjünk a sodronyra, majd lefelé véletlenül sem tekintve a tömegre hivatkozással az átmérő mellett az utat levágva meneküljünk át a szemben lévő pallókra.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov16.JPG

#10

Tény: Akinek gondjai vannak a magassággal, az a kilátó felé a tanösvényen elhelyezett adrenalin növelő hidakon sem megy át könnyű szívvel. 

Tanács: Ne erőltessük idejekorán. Ha egyszer túléljük a kilátóban feszülő fémhálón tartózkodást, aminek hatására ... keménynek érezzük magunkat, a tanösvényen visszafelé haladva - a bejárat ugyanis a kijárat is - babakönnyedén átlibbenünk az immár kezdetleges játékszernek tűnő hidakon.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov08.JPG

#11

Tény: Az előzőekben leírt kellemes kis séta éhségcsalogató. A csúcson és a völgyben visszafogottabb a vendéglátóegységek száma, egy ilyen kaland után nem Mars szeletre vagy éppen szendvicsre vágyik a jégkockává fagyott test. Gyomrunk az idefelé érintett, nyomokban a XIX. század végi építészetet még mindig őrző Tátralomnicra húzott.

Tanács: Tátralomnicon jóval több étterem között válogathatunk mint Bachledova-völgyben. Tátralomnic mellett szól az is, hogy icipicit közelebb van a határhoz, ami az előttünk álló, kocsiban töltött órák várható száma mellett mentálisan feldob. Érdemes tehát útba ejteni a település egyik fogadóját, éttermét, szállodáját stb. A mi választásunk a Slnečny Domra esett. Az ok igen prózai: a ránk törő éhség nem igen hagyta, hogy sokáig tűnődjünk az egységeken, az első utunkba akadó volt a befutó. Tatrateástul, káposztalevesestül, sztapacskástul jól választottunk. 

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov17.JPG

#+1

Végszó: Az ösvényt és a kilátót érintő praktikus, ámde száraz tényeket - lokáció, felhasznált faanyagok fajtái, mennyisége, az ösvény hossza, legmagasabb pontja, a kilátó magassága, belépőjegyek, kedvezmények és nyitvatartási idő ésatöbbi - a hivatalos honlap naprakészen tartalmazza, így ezek felsorolásától ehelyütt eltekintek azzal, hogy a Chodník korunami stromov honlapját ide kattintva éred el.

drkuktart_magastatra_zar_lombkoronatanosveny_chodnikkorunamistromov18.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása