KEDVES OKTÓBER!

2018. október 01. 06:55 - drkuktart

2018drkuktartoktober.JPG

A nappali hőmérséklet csökkenésével... ezt leírva vérbeli meterológuspalántának érzem magam, de a palánta is csak azért jöhet képbe, mert tegnap gyomolgattam. Magától való sokoldalúságával és az emberi nyughatatlanságnak köszönhető programkínálattal elkényeztet ez a hónap is.

Tehát, ahogy kint egyre hidegebb lesz, úgy erősödik a benti programkínálat mezőnye. Persze, ha úgy tartja kedvünk a kint lét illúzióját fenntarva pálinka- vagy kolbászfesztiválozhatunk is, de ebben az esetben se vonjuk meg magunktól a négy fal közti kultúrvilágot. A kínálat nagyon erős.

2018. október 1.-november 11. között rendezik meg idén Budapesten és országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválját. Az idei tematika 'A kulturális örökség európai éve', amelynek keretén belül nem csupán a múzeumok tágabb környezetében rendeznek épületbejárásokat, de idén Füst Milán és Tersánszky Józsi Jenő születésének 130., Szentkuthy Miklós születésének 110. és halálának 30. évfordulója, Mándy Iván 100. évvel ezelőtti születésnapja alkalmából életre kelhetnek a néhai művészekhez kötődő tárgyak, de a kortárs irodalom szereplői is képviseltetik magukat. Ezentúl beleshetünk az alkotófolyamatokba, tanúi lehetünk mi is zajlik a mesterek műhelyeiben. És, ha már lesekedés, bizony olyan programokkal is várnak bennünket a kijelölt résztvevő múzeumok, amelyeken keresztül abepillanthatunk a múzeum kulisszatitkaiba is: a látszólag bóbiskoló kiállításokon általában nem látható, de a múzeumok mindennapi lüktetéséért felelős kutató-, előkészítőmunkába. Vigyázat a kategorizálás közel sem teljes, a részletes programért kattints a program nevére fent.

2018. október 4-7. A néptánc szerelmeseinek, illetve azoknak, kik rendkívül kíváncsiak a felújított Budai Vigadóra, a Határtalan táncfőváros elnevezésű budapesti rendezvényen a helyük. Kicsiket és nagyokat várnak táncelőadásokkal, képzésbemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal, építészek által vezetett épületbejárásokkal, új kiállításokkal, virtuális valóság installációval, fényfestéssel és esti táncházakkal.

2018. október 6. Idén október első szombati napjára esik az 1849-ben kivégzett aradi tizenhárom napja, ami tizennyolcadik éve nemzeti gyásznap. Sokszor érezzük felemészt, elsodor a mindennapi élet monotonitása, azért adózzunk a múltnak is. Fontos, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. A vértanúkról és a velük egy hullámban kivégzett mártírokról írt remek Múlt-kor cikket ide kattintva olvashatjátok, ajánlom. 

2018. október 5-19. A budapesti Design Hét, ami a hónap - és szerintem az év egyik - legmenőbb programja. Az idén 15. éve megrendezésre kerülő programsorozat 15 napon keresztül kényeztet és Budapesten kívül több vidéki nagyvárosban is megrendezésre kerül. A honlapnál jobban összefoglalni nem tudnám, úgyhogy íme: "A Design Hét Budapest a designt mint olyan innovatív eszközrendszert és szemléletet igyekszik bemutatni, mely a funkcionális, felhasználói és társadalmi igényeket harmonikusan ötvözi, és mely termékek és szolgáltatások létrejöttében egyaránt nélkülözhetetlen eszköz. A programsor elsődleges célja, hogy a gazdasági döntéshozók és a hazai vállalkozások figyelmét a designban rejlő lehetőségekre irányítsa, és bemutassa, hogy a az üzleti folyamatokba és a vállalati kultúrába beépülő design milyen módokon képes olyan új minőséget és többletértéket teremteni, amely a versenyképességet növeli, és lépéselőnyt biztosít a többi piaci szereplővel szemben hazai és nemzetközi viszonylatban is. Ennek érdekében a programsorozatban egyaránt megtalálhatók a nagyközönség számára szervezett események (kiállításmegnyitók, gyermekprogramok, tematikus túrák, műhelylátogatások), szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátadó gálák, stb.), illetve olyan elemek, melyek kifejezetten a gazdasági döntéshozókat segítik munkájukban (befektetői találkozók, esettanulmányok bemutatása, előadások, workshopok). (...) a rendezvénysorozatban a design legkülönfélébb megvalósulási formái is megtalálhatóak, a formatervezéstől a divatig, a belsőépítészettől a tervezőgrafikáig, a service designtól az UX/UI designig, a hazai design ökoszisztéma szinte minden fontos szereplőjét bevonva az eseménysorba."

2018. október 11-14. között rendezik meg Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárt, amelyre eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkeztek kiállítók. A kortárs művészek és műveik 'felfedezésére' az egyik legalkalmasabb helyszín, kihagyhatatlan.

2018. október 23-ig látogatható az év eseményeiről készített 134 riportfotót bemutató World Press Photo kiállítás idén új helyen, a Magyar Nemzeti Múzeum József-nádor termeiben. Kísérőkiállítás: naturArt – 25 év legszebb természetfotói.

2018. október 23. '56-os szabadságharc emléknapja, ami idén ismét hosszúhétvégét adott sokaknak. Ha aznap csak lélekben emlékeznénk, de fizikailag elsodorna az élet, az alkalomból látogassuk meg a Műcsarnok 'Emigráns magyar művészek az 1956-os forradalomról' című kiállítását (2019. január 6-ig tart nyitva). A külföldre emigrált magyaroktól, illetve a sziget-magyarságtól a műveken keresztül tolmácsolt nézőpont a korabeli belföldi nézőponttól borítékolhatóan eltérő lesz.

2018. október 26-ig látogatható a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában a 'Kölykök + képregények' című kortárs magyar képregénykiállítás, ami a képregényrajongó gyerekeknek és szüleiknek is 'kihagyhatatlan' kiállítás. A honlap szerint: "Az első igazi képregények több mint 100 évvel ezelőtt jelentek meg Amerikában, és míg korábban népszerűségük nem volt töretlen, manapság közkedveltségük egyre csak növekszik. Bármely korszakban vizsgáljuk ezt a médiumot, elmondható, hogy gyakran szereplői illetve publikuma is a gyerekek közül kerülnek ki. A tárlaton a történetekkel együtt nővünk majd fel. Kedvenc meséinktől kezdve, megjelennek gyermekkori álmaink és traumáink, az első szerelem, a kamaszkori problémáink majd a fiatal felnőttkori dilemmáink, valamint szülővé válás katarzisa, amelytől kezdve mi már nem lehetünk többé gyerekek. "

2018. október 31. Megnyílik a Szépművészeti Múzeum elsőként a mélyföldszinti terekkel és már a blogon is bemutatott Román csarnokkal. Az itt helyet kapott első időszaki kiállítás 2018. október 31-től (2019. január 6-ig) látogatható és a Leonardo és a budapesti lovas nevet viseli. A múzeum honlapja szerint: "A csaknem 20 művet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kap helyet. 2018 őszén a budapesti Lovast Leonardo és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatjuk be. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovasszobor megalkotását." A múzeum új állandó kiállításai 2019 közepétől lesznek majd látogathatóak. 

Ha pedig a természet lágy öle: sokan vagyunk, kik nem csupán az erdőket járva, kerékpáron hasítva egyesülünk ilyenkor a természettel. Javában tart testünk-lelkünk és a kert trenírozása, ez utóbbi álomba ringatása a hűvösebb időkre. A szeptemberi napfény által sárgára és okkerre érlelt körte, az utolsó pirosló vagy éppen savanyúságként átlényegülő zöld paradicsomok, az éppen csak lehullott dió betakarítása mind-mind az örömfaktort növeli. A diófa levelének összegyűjtése, a száradó, de még virágzó paradicsomnövények földből történő kiásása mérsékeltebb derűt okoz, de a másnapi izomérzet bizony itt is emlékeztet arra, hogy hurrá, élünk!

Boldog októbert kívánok mindenkinek! 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice October!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása