KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: EZERARCÚ KÁVÉKULTÚRA

2018. május 18. 07:28 - drkuktart

drkuktartkavehazakejszakajacafefreikarolykrt01.jpgTöbb mint 70 kávéitalfajta egy egységen belül. Nem a számok bűvölete vezérli a Cafe Frei kávéházait, hanem az a törekvés, hogy a világ legjobb „kávékonyháit".

drkuktartkavehazakejszakajacafefreikarolykrt04.jpeg

Bár az első Cafe Frei 2007-ben nyílt meg Magyarországon, mára pedig már közel 50 Cafe Frei kávéház működik a világ hét országában. Céljuk, hogy például az olaszoknál, franciáknál, japánoknál, araboknál, amerikaiaknál, illetve a latin világban megszokott kávéból készült italok, valamint a megannyi jeges kávéital elérhetővé tételével vendégeiket világkörüli kávé-utazásra csábítsák. Az arabica kávét három kontinensről hozzák be Magyarországra, itthon, szécsényi üzemükben pörkölik és csomagolják, ha pedig betérünk valamelyik magyarországi Cafe Frei kávézóba, akkor azt is elmondhatjuk, hogy a kávét bizony itthon is fogyasztjuk el.

Vallják, hogy a kávéházi kultúra ezerarcú, függ az emberektől, a helyszíntől és az elkészített, elfogyasztott kávéitaltól is: más a kávéházi kultúra Buenos Airesben, mint Párizsban, és megint más Tokióban, mint Londonban – egy Cafe Frei kávéházban pedig bármelyikbe autentikus módon belekóstolhatunk.

A fentiek nyomán meg is látogattam egyik, a Kávéházak Éjszakáján résztvevő üzletüket: a mázas és cement csempék, járólapok szerelmeseként rögtön elvarázsolt a Károly körúti egység színpompás, többféle burkolata. A cementlapok nem csupán a padlószigeteken és a pult, valamint a bár rész frontján és falán jelennek meg, de a mennyezeten is. Az egzotikus világra emlékeztető, színpompás madarakat és trópusi növényeket ábrázoló mázas lapok pedig a pult egy külön szigetét kijelölve díszítik a teret. A minták ízléssel halmozásából nekem sosem elég, látván a pálmaleveles tapétával borított falak és a marokkói cement csempék dialógusát az élénk színű kávéházi ülőgarnitúrával, képzeletem távoli, sosem látott világok felé kalauzolt.

A kávéitalok mellett minőségi szálas teákat is tartanak, de, ha éppen falatoznánk valamit, akkor a különféle országok által inspirált desszertekből és szendvicsekből is választhatunk. Az éppen aktuális hangulatunkhoz mérten és az adott egységben megtalálható választékból csemegézhetünk többek között akár afgán, belga, kaliforniai, lombard, zimbabwei, perui vagy éppen velencei, sorrentói, müncheni és új-zélandi finomságok közül, de kapható paleo, azaz "minden mentes" desszert is!drkuktartkavehazakejszakajacafefreikarolykrt03.jpeg

Kávéházaikban gyakran tartanak egyénileg irodalmi esteket, ismert szerzőkkel és a tudományos világ tagjaival közönségtalálkozókat.

A Kávéházak Éjszakáján két budapesti Cafe Frei kávézó vesz részt. A XI. kerület Alíz utca 4. szám alatti Office Garden irodaközpontban található alig egy hete nyílt Cafe Frei kávézóban Omar Bashir világhírű lantművész lép fel, a távoli utazások emlékét idéző falak közé jazz és világzene hátán elhozva a keleties hangzásvilágot.

VII. kerületi Károly körút 9. szám alatti kávéházban pedig Gájer Bálint a magyar "Swing'n Pop" zenei stílus meghonosítója és vezéralakja hozza el saját dalait és feldolgozásait zongorakísérettel.

A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája honlapját itt, a Cafe Frei közösségi oldalát pedig itt

Mindenkit sok szeretettel várnak!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

 

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a kapcsolódó Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. május 17-én. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. - 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása