KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: KÁVÉHÁZI SZÓVIRÁGOK

2018. május 17. 07:44 - drkuktart

drkuktartkavehazakejszakajasmuz01.jpg

A név kötelez: a Café Smúz tulajdonosai egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahol minden adott ahhoz, hogy bármely napszak kötetlen csevegésbe, netalántán tereferébe forduljon át.

drkuktartkavehazakejszakajasmuz02.jpgA Független Budapest 1937. májusi száma beszámolt arról, hogy a Kossuth Lajos tér hamarosan teljesen beépül. A kijelentés apropója a 18. szám alatti telken, egyébként hatalmasnak titulált hétemeletes modernista lakóház tervezett építése. Az épületet Verő Imre építész neve fémjelzi, az építtető pedig a Bauxit Ipari Rt. volt. A Dunára néző oldal utcaszintjére eredetileg is kávéházat terveztek, helyén napjainkban bank van. Ez csupán érdekesség, de mielőtt még összezavarnám a fejeket, tisztáznám, hogy a Café Smúz a korábbi kávéházhoz képest egy másik, a Kossuth Lajos tér és Balassi Bálint utca által határolt épületsarkot foglalja el.drkuktartkavehazakejszakajasmuz03.jpgA tulajdonosok, Lugosi Viktória író és Müller László fotóművész kreatív területen mozognak, így mikor 4 éve megnyitottak, már egyértelmű volt, hogy nem csupán egy kávézót szerettek volna létrehozni, hanem mindenképpen olyan közösségi teret, ahol a belső-külső terekkel együtt a kulturális élet is felvirágozhat.drkuktartkavehazakejszakajasmuz04.jpg

Jómaguk az extravagánsabb vonalat képviselik, a haladás jegyében pedig nem egy klasszikus értelemben vett hagyományos kávéházra vágytak. Eltekintettek a régmúlt idők idézésétől, helyette inkább előremutatóan cselekszenek és egy olyan mai, szerethető teret működtetnek, ami még színesebbé teheti a fővárost.
 
A modernizmus által inspiráltan vágtak bele a belső tér kialakításába is. Így történt, hogy egy, mai szemmel is merészebbnek tűnő, színekkel teli, de Belgiumból származó dizájnbútorokkal frappánssá tett, ám a széles virágválasztéknak és egyéb termékeknek jó háttérként szolgáló, leegyszerűsített, letisztult vonalvezetésű kávézót hoztak létre.
 
A minőség az ételek, italok tekintetében is megmutatkozik: kávéban a specialty vonalat képviselik, ennek keretében itthon pörköltetik a saját blendjüket, illetve vendégkávéként mindig tartanak egy single origin változatot is. Büszkék széles – magyar kézműves söröket és belga söröket felölelő – sör kínálatukra, az itthon kuriózumnak számító – egyébként saját maguk által, indiai útjuk során – 10 féle fűszerből összeállított chai lattéjükre is. Bisztrókonyhájukban előszeretettel használnak salátáikhoz többek között bioalapanyagokat, és lehetőség szerint nem hiányozhat a garnélarák és a serrano sonka sem. Saját cukrászatukban pedig kitűnő alapanyagokból készítik házi süteményeiket.drkuktartkavehazakejszakajasmuz05.jpg
Általában irodalmi programokat tartanak, de más kulturális programokat is behoznak a Smúzba, illetve a jó idő beköszöntével alig várják, hogy egybeolvadjon a tér a Parlamentre néző csodálatos terasszal, így a programok megálmodásakor ebben is gondolkodnak.
 
A Kávéházak Éjszakájára két programmal készülnek: először Lugosi Viktória 2000-ben megjelent Ajvé című regényéből olvas fel, majd a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapokra megjelenő Vándorhomár című regényéből kvázi premier előtt itt lesznek először részletek hallhatóak szintén az író interpretálásában. A Smúz adottságaira figyelemmel és mert mindketten Katona József Színház rajongók a második programpont sem volt kérdéses: a Kávéházak Éjszakájára elhozzák a színház Miskin Herceg című vendégjátékát Takátsy Péter előadásában. Ezek után pedig mit kívánhatnánk mást, reméljük, hogy 2018. május 18-án tavaszhoz méltó balzsamos időnk lesz, hogy a programok során végre mi magunk is kellően belelazulhassunk az estébe a Smúz pompás teraszán.
 
A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája honlapját itt, a Café Smúz közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

 

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a kapcsolódó Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. május 16-án. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. - 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása