KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: ADY NYOMÁBAN A HÁROM HOLLÓBAN

2018. május 06. 10:19 - drkuktart

kavehazakejszakajadrkuktartharomhollo1.jpgAmennyiben a Három holló elnevezés nem csupán ornitológia szempontjából hoz lázba, abban az esetben bizonyára Ady Endre és az Andrássy út egyik kávéháza jut eszünkbe. Ha ez mégsem így lenne, biztos vagyok benne, hogy Wilhelm Droste és társai segítségével megismerkedhetünk Ady világával. Wilhelmmel a Kávéházak Éjszakája kapcsán az új Három Hollóban beszélgettünk, Adyról, a kávéház múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

kavehazakejszakajadrkuktartharomhollo2.jpg

A Ferenciek tere felett a Szabad sajtó út és a Március 15. tér találkozásánál a Piaristák épületében lelt otthonra az egykor az Andrássy út 24. szám alatt található, azonos nevű kávéház.

Bár a helyszín új, de maga a kávéház elődje 1888-ban nyitott, míg Wilhelm Adyhoz való kötődése az 1970-es években, már-már első magyarországi látogatásakor megalapozódott. A kötődés sokrétű és széles körű tudásba öltött tapasztaláson alapul: kezdve az 1977-es, Ady 100. születésnapjára emlékező emlékévtől, a Veres Pálné utca környékén a papírrétegek alól sokadjára is előbukkanó Ady plakáton át, az Ady karakterének, művészetének meg- és elismerésén át vezető úton annak kimondásáig, hogy Wilhelm szerint Ady a modern magyar irodalom atyja, sőt, a legérdekesebb, egyben a legnehezebben fordítható hang a modern magyar irodalomban. Lázadó személyében egymásnak feszül a nagyon ősi és a nagyon városi, ami nem csoda, hiszen Érmindszenten született, de Európa egy másik, távoli pontján, Párizsban is ismerősen mozgott. Eltérő módon, de otthon volt: míg Párizsban és Nagyváradon a klasszikus értelemben vett kávéházakat részesítette előnyben, addig Budapestet hivatalosan negligálta és inkább az olyan, írótársai által negligált helyeket látogatta, mint - Erki Edit Kávéház-siratója szerint - a "bodega" kategóriába tartozó eredeti Három Holló is. A hely státuszát erősítheti a tény, mely szerint képi dokumentáció nem maradt fel róla. Nem úgy a betűk tengere: a kortársak számos esetben tollat ragadtak, így Krúdy is, aki szerint "a Három Holló hering-savanyú, füstkeserű, nőmámortól terhelt légkörét senkinek se jutott eszébe felhasználni, mint Adynak: a versíráshoz."

kavehazakejszakajadrkuktartharomhollo3.jpg

A lelkesedésre tekintettel könnyen átérezhető, hogy milyen érzés lehetett Wilhelm számára, mikor négyzetméterre pontosan az Andrássy úti egykori Három Holló helyén nyílt meg a Goethe Intézethez csatlakozva a Goethe titkáráról elnevezett Eckermann kávézó, természetesen Wilhelm közreműködésével. Bár a kávézó nem viselhette a Három Holló nevet, valami mégis láthatóan útjára indult az általuk szerkesztett, Drei Raben német nyelvű tematikus kiadvánnyal. Az Eckermann név később az Intézettel együtt a IX. kerületi Ráday utcába költözött. Wilhelm sem késlekedett, gondja volt arra, hogy eredeti helyén, ám az Eckermannban már megszokott kellemes berendezéssel a nevét visszakapó Három Holló végre megnyissa kapuit. Habár az újranyitás után a Három Holló Andrássy úton maradása pénzügyi okokból kifolyólag kérészéletű volt, egy ilyen biztató mérföldkő után már kár lett volna feladni az álom megvalósítását.

A Szabad sajtó útján lévő hely tehát nem a régi Három Holló, ugyanakkor végre teljes egészében Adynak szentelhető azzal, hogy a történelem morzsáit felcsippentve ismét a minden napi budapesti élet részévé válhat. És nem csupán azzal, hogy közelebb 'költöztették' Adyt a Veres Pálné utcához, ahol életének utolsó 3 hónapjában élt Csinszkával együtt. Vizuálisan önmagukat idézik akkor, mikor a mai Három Hollóbeli világítótestek, a zöldes-sárga falfestést és az asztalok az Andrássy úti Eckermannhoz kötődnek az egykori kávéház utolsó hete során készült és a falakra rendezett Lugosi Lugo László készítette képekkel együtt.

kavehazakejszakajadrkuktartharomhollo4.jpg

Ugyanakkor az alsó szintre vezető lépcső felett a Három Holló egy éves újjászületésére emlékeztető festett pléh tábla, és a hely tematikája már teljes egészében Ady-t idézi. Fontos, hogy a Három Holló Ady szemével legyen jó, hogy annak minden részében Ady otthon lehessen és megélhesse saját világát.

A hatalmas ablakokkal az utcára és a Budapest-Belvárosi-Nagyboldogasszony Főplébániatemplomra tekintő meglepően csendes utcaszinti térben a kávéházé a főszerep. Egy olyan helyé, ahol minden korosztály jól érzi magát és, ahol annak kávéházi és olvasóterem jellege folytán az aktuális hazai és a nemzetközi sajtó mellett nem szól a zene, ahol a végvárként is funkcionáló kicsi márvány asztaloknál az elfogyasztott kávé, sör, kolbász, szendvics vagy péksüti mellett magunk lehetünk vagy éppen partnerünkkel cseveghetünk akként, mint ahogyan azt egy vérbeli városi nappaliban tennénk. Legyen itt diskurzus a világ dolgairól, köttessen meg az üzlet, bontakozzon ki a szerelem, szárnyaljon az irodalom az ablakra függesztett plexiken flörtölő szempár vigyázó tekintete mellett.

A Három Holló bár éjjel-nappal üzemelt, inkább vendéglő mintsem klasszikus értelemben vett kávéház volt, ennek adózva az új Három Hollóban nem étteremmel, de a kávéházi falatokkal készülnek az egy szinttel fentebb elhelyezett aprócska konyha falai közt.

A nagyváradi őrületet, Ady ottani életét kelti életre a klubélet: a Krúdy leírása szerint "Ady abban a deszkafallal elkülönözött, dohányszínű függönyökkel beakasztott fülkében szeretett dolgozni, ahol egyébként néha bokáig érő bor-locsadékban folytak az úgynevezett hitviták". A fülke, természetesen jóval disztigváltabb módon az új Három Holló Március 15. téri szintjén elhelyezkedő Orfeum, ahol a privát ember egyszerre éli meg városi polgári mivoltát, ahol a filmvetítés és felolvasás után van idő és alkalom megvitatni a tapasztaltakat.

Nagyváradot, az ottani színházi életre emlékezve idézi meg az új Holló alsó szintje is, ahol nem csupán különböző színi előadások, de táncelőadások is várják a nagyérdeműt. De ugyanúgy terveznek ide olyan kulturális programokat is, mint a könyvaukció vagy éppen az írószer- és papírvásár.

kavehazakejszakajadrkuktartharomhollo5.jpg

És, hogy mire számíthatunk 2018. május 18-án a Kávéházak Éjszakáján? Nem vitás, a központi, de nem egyedüli figura Ady lesz. Az ő fél méteres, egykor az Andrássy úti Három Holló ablakában álló szobra a Petőfi Irodalmi Múzeumból beköltözik a kávéházba, sőt az Eckermannban felaggatott Ady képek, régi ötszázas, halotti maszk, Adyt ábrázoló bélyegek is felkerülnek a folyosó falára. De nem csupán megjelenésében idézi majd Adyt a Három Holló. Wilhelm ugyanis Ady-estet tart, amit meghallgatva szinte biztos, hogy minket is magával ragad a lelkesedés. Ezentúl a slam poetry világában is otthonosan mozgó Závada Péter zenés kísérettel irodalmi-zenés kísérletre készül, a Terminal Workhouse pedig a színházteret tölti meg élettel. Azért pedig, hogy a helyszínen még inkább átérezzük Ady világát, az esemény előtt elöljáróban nyugodt szívvel üssünk fel egy Ady kötetet és hangolódjunk az estére.

A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája közösségi oldalát itt, a Három Holló közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

 

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a kapcsolódó Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. május 5-én. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. - 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása