DRKONYHART: FŰSZERES SÁRGARÉPAKRÉM (Spicy carrot cream)

2017. november 13. 21:33 - drkuktart

drkuktart_sargarepakrem_carrotcream01.JPG

Nem tudom, mi ütött belém, de megint a konyha felé keveredtem és megint nem csak a teafű akadt a kezeim ügyébe. 

Az egész folyamat elindítója a Bazsalikomos kert kedves megálmodójától kapott fűszernövényes parajdi só volt, amit Mariann parajdi só és a kertjükben cseperedő, frissen betakarított majoranna, oregánó, kakukkfű, bazsalikom elegyéből készít, majd mér üvegekbe. Addig vizslattam a fűszernövényes sót rejtő üvegcsét és a telkünkön még ősszel is folyamatosan érő piros koktélparadicsomokat, hogy nem volt más választásuk, minthogy hagymákkal és sárgarépával szövetkezzenek ellenem és fincsi kis fűszeres sárgarépakrémmé lényegüljenek át. drkuktart_sargarepakrem_carrotcream02.jpg

Hozzávalók:

1 kiskanál Bazsalikomos kert fűszernövényes parajdi só a megtisztított sárgarépákon egyenlő arányban eloszlatva

1/2 kiló sárgarépa

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1,5 evőkanál extra szűz olívaolaj

10 deka érett piros koktélparadicsom

1 újabb kiskanál Bazsalikomos kert fűszernövényes parajdi só

drkuktart_sargarepakrem_carrotcream03.jpgA megtisztított, megmosott és egy kiskanál fűszersóval meghintett, alufóliába tekert sárgarépákat előmelegített sütőben megsütjük, közben a megtisztított, cikkelyekre vágott vörös-, és fokhagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk. A sült sárgarépákat, az üvegesre pirított hagymákat az alattuk maradt olívaolajjal, a megmosott koktélparadicsomokkal és egy újabb kiskanál fűszersóval összeturmixoljuk és az így kapott krémet hagyjuk kihűlni. Legjobb, ha a kihűlt krémet azonnal fogyasztjuk. Mi - ízlés szerint pirított vagy friss - kenyérszeletre kentük és varázslattal határos módon tűntettük el. Ha rejtélyes okból kifolyólag nem fogyna el azonnal, mindenképpen tegyük hűtőbe.

drkuktart_sargarepakrem_carrotcream04.jpg

Az alapanyagok többsége bárhonnan megvásárolható, kivéve a saját koktélparadicsomunkat, amivel kiskereskedelmi forgalomban éppen nem szolgálhatok, de ami bárkinek elérhető, ha az illető veszi a fáradtságot és paradicsom nevelésére adja a fejét mondjuk jövőre. Nyilván, ha lenne saját répánk, hagymánk stb. a saját zöldség neve tetszőlegesen behelyettesíthető lenne, azonban a dughagyma állományt elnézve ezzel várok még egy évet. Az érett állapotban, frissen szedett zöldségekkel készült ételek szinte utolérhetetlenek egyéb előnyökről nem is szólva, így többszörösen megéri a konyhakertbe időt és energiát fektetni. 

A másik különleges hozzávaló a Bazsalikomos kert fűszernövényes sója, amit elsősorban a Bazsalikomos kerttől szerezhettek be szezonálisan addig, amíg friss fűszernövények elérhetőek kertjükben. Ez a koktélparadicsomunkhoz képest pár fokkal könnyebb műveletnek tűnik, de egy kis utánajárást és kapcsolatfelvételt azért ez is igényel. A Bazsalikomos kert közösségi oldalát itt, honlapját pedig itt találod. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása