Mindig is izgatott mit lehet kezdeni a rebarbara szárral. Persze annyira nem, hogy előre készültem volna a nagy alkalomra, mikor először kerül a késem alá. Azonban mikor a piacon szembejött velem (nem mondok igazat, én mentem el fekvő teste mellett), a szárak mellett végre megragadtam az alkalmat is és bemenekítettem a boszorkánykonyhámba.
Hozzávalók:
a feltéthez:
30 deka eper
40 deka rebarbaraszár
15 deka akácméz
1 evőkanál teljes kiörlésű búzaliszt
a tésztához:
20 deka teljes kiörlésű búzaliszt
60 deka szobahőmérsékletű vaj
1 deci zabtej
2 teáskanál sütőpor
1 tojás
A feltéthez a megtisztított, egy centis darabokra vágott rebarbaraszárat, a lecsumázott, felezett eperszemeket egy tálban a liszttel és a mézzel összekeverjük majd vajjal kikent, liszttel megszórt húsz centi átmérőjű kerek vagy hasonló méretekkel bíró téglalap alapú tűzálló tálba borítjuk és elegyengetjük a keveréket.
A tésztához összekeverjük a sütőporos lisztet a vajjal, tojással és zabtejjel, cipót formálunk belőle és lisztezett nyújtódeszkán a tűzálló tál méreteinek megfelelő méretűre nyújtjuk vagy legalábbis próbálkozunk vele. A feltéttel töltött tálba tesszük a kinyújtott tésztát és eligazgatjuk benne akként, hogy mindenhol fedje a keveréket. 180 Celsius-fokos sütőben (légkeveréses) 40 percig sütjük, közben kellő önmérséklet közepette azért be-benézünk, miként is sül a kreálmány.
A megsűlt finomságot kivesszük a sütőbőlés hagyjuk egy kicsit hűlni, szikkadni. Majd tegyünk a tetejére egy nagyobb tányért és tótágast állítva a tűzálló tálat borítsuk rá a tányérra a süteményt. Ez utóbbi bravúr igényel egy kis gyakorlatot, elméleti logisztikát és még több önbizalmat, gyorsaságot is, de még nekem sem sikerült mellé borítanom a sütit, szóval van remény, hogy elsőre menni fog. Előny persze, ha nem tűzforró, hanem csupán meleg a tűzálló tál, így van esély arra, hogy nem dobjuk a konyha másik végébe a mutatvány közben. Hagyjuk kihűlni a kiborított sütit és tetszéleges szeletekben, szobahőmérsékletű állapotban tálaljuk. Nagyon finom savanykás sütemény, nem volt túl hosszú a tálon kívül befutott pályafutása.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Jó étvágyat kívánok!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!