A legegyszerűbb megoldásra törekszem, ami azt jelenti, hogy lehetőleg olyan sütiket készítek, amihez éppen minden hozzávaló fellelhető otthon. Aszalt mangót nem tartok rendszerint otthon, de ma reggel pont vettem egy csomaggal, így azon túl, hogy pőre önmagában egy ültő helyemben megeszem az egészet, valami hasznosabbat is kezdeni kellett vele.
Hozzávalók:
a tésztához:
120 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
2 kiskanál sütőpor
50 gramm kefír
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
30 gramm akácméz
a töltelékhez:
2 nagy alma
50 gramm aszalt, nem cukrozott mangó
50 gramm dióbél
őrölt fahéj
extra szűz olívaolaj
2 evőkanál cukrozatlan rizstej
a szószhoz:
2 marék dióbél
3 evőkanál akácméz
1,5 dl cukrozatlan rizstej
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A kefírt, olívaolajat, mézet jól összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet. Kerek cipóvá dagasztjuk a tésztát, majd liszttel megszórt deszkára téve 3 miliméter vastagra kinyújtjuk. Próbáljuk akként kinyújtani, hogy majdnem téglalap legyen a végeredmény, ugyanis miután megszórjuk a töltelékkel, fel fogjuk tekerni. A kinyújtott tésztát kenjük meg vékonyan olívaolajjal, szórjuk meg vékonyan fahéjjal.A töltelékhez mossuk és hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházakat, majd kisebb darabokra daraboljuk fel. Darabolás helyett nagy lyukú reszelővel is lereszelhetjük az almákat. Az aszalt mangószeleteket a dióval együtt vágjuk apróra, majd keverjük össze a feldarabolt vagy lereszelt almával. A tölteléket ezután egyenletesen oszlassuk el az olajjal megkent, fahéjjal megszórt tésztán akként, hogy mindenhova jusson belőle. A megpakolt tésztát óvatosan tekerjük fel. A feltekert tésztát vágjuk kilenc egyenlő darabra. Ha nagyobb átmérőjű sütőformát választottunk a sütéshez, több egyenlő szeletre vágjuk a tésztatekercset.
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra (légkeveréses). Kenjünk ki egy 20 cm átmérőjű kerek sütőformát olívaolajjal és fektessük bele a feldarabolt tésztát sűrűn egymás mellé akként, hogy a csigavonal látszódjon minden egyes szeletben. Ha a sütőformát kitöltöttük, locsoljuk meg egyenletesen rizstejjel, majd mehet be az előmelegített sütőbe.
Mintegy 30 percig süssük, de közben lessünk be azért a sütőbe, és, ha idő előtt pirulna, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen a teteje. A megsült kalácsot edényfogóval vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A szószhoz először megpirítjuk az apróra vágott diót, majd nyakon öntjük a rizstejjel és belemérjük a mézet. Egyet rottyantunk rajta, majd turmixgépben homogén szósszá turmixoljuk. A kalácsot langyosan vagy szobahőmérsékleten, tekercsenként tálaljuk szósszal meglocsolva. Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!