DRÚJHULLÁM: EGY CSÉSZE KÁVÉ MIND FELETT (One Cup Espresso Bar in Budapest, Hungary)

2016. december 22. 08:26 - drkuktart

drkuktart_onecupespressobarbudapest01.jpg

Van egy kis kávézó Budapesten, ahol már a kezdetektől fogva vallják: egy csésze kávé mind felett.

drkuktart_onecupespressobarbudapest02.jpg

Budapest VIII. kerületében, a Baross utca iegyre inkább telítődő sétálószakaszán megbújó aprócska alapterületű, ámde kétszintes kávézót a hidegebb szezonban avatatlan szemnek talán időbe telik felfedeznie, annak ellenére, hogy a homlokzaton ízléses méretű fekete-fehér színekben pompázó logó hirdeti a One Cup Espresso Bar létét. Nem úgy a tavaszi, nyári szezonban, amikor is a kinti ücsörgésre csábító idő beköszöntével kikerülnek a nagy fekete napernyők és alájuk jó pár asztal székekkel egyetemben. Szeretem, ha egy helyet nehezebben lehet észrevenni, ha organikusan belesimul környezetébe és nem tolja bele magát erőszakosan a látótérbe. A One Cup pont ilyen diszkrét, még akkor is, amikor üzemel a terasz.

drkuktart_onecupespressobarbudapest03.jpgMár először is tisztes közelből, de a tömegben megbújva figyeltem a történéseket, ám bármennyire is szeretek kávézás közben bámészkodni, figyelni a pult előtt tébláboló vendégeket, a kávézóbeli nyüzsgést, a pult mögötti sürgés-forgást, visszajáró vendégként úgy tűnik nekem is arcom lett. Történt ugyanis, hogy a múltkoriban az a megtiszteltetés ért, hogy a Mikulás napi csoki miku(m) pár nappal december 6-a után is megvárt engem, mint törzsvendéget. Akkor neveztük először nevén a dolgot, hogy bizony ideszoktam. Apró figyelmesség, de nagyon lényeges. Kell-e ennél több?

drkuktart_onecupespressobarbudapest04.jpg

Persze, jó kávé és kedves kiszolgálás minimum. A helyet Nagy Krisztián nyitotta 2015 novemberében, a jó italról pedig aktív közreműködésével a szekszárdi Lucky Cap pörkölte kávéval gondoskodik. A galériázott kávézó utcaszintjére belépve a bal kéz felől felfutó lépcsőn és jobbra egy aprócska - megfigyelésre kitűnően alkalmas - beugró ülésen és asztalon túl rögtön a pultnál találjuk magunkat. A hűtőpultban többek között isteni saját készítésű szendvicsek, friss gyümölccsel és müzlivel megpakolt joghurtok, valamint különböző sütemények kínálják magukat. Bár nem vagyok paleo-addikt avagy -guru, de az édes kínálatból személyes kedvencem mégis a paleo ischlertorta vált, - itt ismét kikacsintanék egyik druszámra - behaltam tőle. A pulton üvegedényekben kekszek lapulnak, oldalvást pedig hűtött italokból választhatunk. Miután egyértelmű, hogy kávézunk, így, ha nem kész elképzelésekkel érkezünk az italt a falon szorgalmasan teleírt tábla alapján is kiválaszthatjuk, de az élőerős segítség mindig hathatósabb, hitelesebb és ebben bátran számíthatunk a pult mögött igencsak gyakran megforduló tulajdonosra. Ha lélekpróbáló hezitálásunk ellenére mégis sikerül dülőre jutnunk a szimplán fekete avagy tejes italok, ne adj' Isten filterkávék választékában, jöhet a jól megérdemelt koffeinadag. A kiválasztott kávéital a jobb oldali barista kuckóban készül avatott kezek között. Ez utóbbi tényét a bejárati ajtó melletti falon szépen gyarapodó elismerő oklevelek is alátámasztják, de persze még jobb, ha egy kávén keresztül személyesen győződünk meg a szakavatottságról.

drkuktart_onecupespressobarbudapest05.gif

drkuktart_onecupespressobarbudapest06.jpgHa valami csoda folytán mégsem kávéznánk, mert például egy kávéimádó barátnőnket kísértük csupán el egy sziporkázó, ámde világmegváltó beszélgetés reményében, akkor sincs semmi veszve, ugyanis vérmérséklettől és az időjárástól függően bizony forró csokizhatunk, teázhatunk, megbarátkozhatunk a chai latte-val, felrázhatuk magunkat egy kis limonádéval, de akár befigyelhet egy hideg pohár aperol spritz, a sörkedvelőkneknek pedig egy jó kis kézműves sör is.

drkuktart_onecupespressobarbudapest08.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest09.jpg

Nálam a kávé az mindig adott, de ha eljön a jó idő, nem vetem meg a jegesebb - nem kávés - finomságokat sem. Kifejezetten kellemes például a napernyők alatt a teraszon ücsörögve - halkan - aperolt szürcsölni és élvezni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár avagy a környező épületek látványát, figyelni az utcán elsuhanó, elkerekező embereket avagy a szemközti egységek vendégeit. Nyilván ők is szívesen nézegetnek minket. Szeretek kint üldögélni és azt képzelni, hogy a napernyő egy láthatatlanná tevő köpeny. Mondjuk ezt soha nem képzeltem, csak most jutott eszembe, de tény, hogy a napernyő alá, még ha oly' hatalmas is, mint a One Cup ernyője nem sokan bámulnak be az utcán elsétáló emberek közül. Ezen megállapítás után bátran tekinthetjük továbbra is napernyőknek ezeket az alkalmatosságokat ahelyett, hogy köpenynek képzelnénk őket. 

drkuktart_onecupespressobarbudapest10.jpg

(A képen balra fent a már magasztalt paleo ischler látható azon állapotában, mikor eszembe jutott, hogy minő' bűn, de nem örökítettem meg. A mellette lévő képen pedig a One Cup-ot az egy éves szülinapján ünnepi díszbe vágó lufik egyike.)drkuktart_onecupespressobarbudapest11.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest22.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest20.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest24.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest26.jpg
drkuktart_onecupespressobarbudapest07.jpg

Kinti üldögélésre kevésbé csábító esetben hangulattól, létszámtól és persze helytől függően választhatunk a lenti asztalok vagy a megfigyelő beugró, valamint a galérián elhelyezett asztalok között. A galéria előnye, hogy igencsak meghitt a világítás, a félköríves ablakokon keresztül itt is adott az utcára bámészkodás lehetősége, valamint jóval többen is elférünk a földszinttel összehasonlítva azt. Ha nem vagyunk restek lépcsőt mászni, akkor remek helyszín a csendben történő olvasgatáshoz, a világmegváltó csevejekhez, kivéve, ha egy nagyobb létszámú és magasabb hangerővel üzemelő asztaltársaságot fogtunk ki a szomszéd asztalnál, mert akkor buli van.drkuktart_onecupespressobarbudapest12.jpg

A berendezés egyébként sötétebb és az újhullámos kávézóktól gyakorta megszokott indusztrális, minimalista kialakításhoz képest inkább egy otthonosabb, klasszikusabb kávézóra emlékeztet. Különösen meghitt a karácsonyi dekorral, az örökölt kandallóra aggatott zoknikkal, a korlátokra felfutó fenyűgirlandokkal és az ablakban függő díszekkel. Imádtam, amikor egy idősebb úr - szintén olyan törzsvendég forma - bejött a napi újságjaival, letette őket a karácsonyfánál álló földszinti asztalra, majd letelepedve megitta az eszpresszóját. Nem időzött sokat, ámde annál aktívabban diskurált a pult mögötti tulajjal. Annyira ide illett annak ellenére, hogy a korosztálya többi tagja a fiatalabb generációkhoz képest valószínűleg ritkábban fordul meg újhullámos kávézókban. Mert igen, a jó kávén túl a szívélyes köszöntés, figyelmes kiszolgálás és, ha a körülmények úgy hozzák egy kis pulton átívelő csevegés is garantált.
drkuktart_onecupespressobarbudapest13.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest14.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest21.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest16.jpg
drkuktart_onecupespressobarbudapest17.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest18.jpg

Ez az a polcrészlet, aminek nehezen tudok ellenállni.

drkuktart_onecupespressobarbudapest19.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest23.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest25.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest27.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest15.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest28.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest29.jpg

drkuktart_onecupespressobarbudapest30.jpg

Ha merő véletlenből összefutnál velünk, kik a One Cup-ban kávézás közben ücsörgünk, figyelünk, vagy úgy amúgy, nélkülünk is innál egy jó kis feketét és elmerülnél a Baross utca életében, ne habozz elzarándokolni a Baross utca 1. szám alá. Ehhez viszont nem árt olyan hasznosnak tűnő dolgokkal, mint mondjuk a nyitvatartási idővel tisztában lenni, amihez biztos támpontot nyújt a One Cup Espresso Bar közösségi oldala, amit itt találsz.

drkuktart_onecupespressobarbudapest31.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása