BUDAPEST REJTETT ARCAI: FÁRAÓK A FALK MIKSA UTCÁBAN (Hidden faces of Budapest: Pharaohs of Falk Miksa street)

2016. október 26. 08:12 - drkuktart

drkuktart_falkmiksautca13budapest01.jpg

Éppen a Szent István körút 5. szám alatti házban bámészkodtunk, mikor egy kedves hölgy átinvitált bennünket a Falk Miksa utca 13. szám alatti épületbe, mondván, az csodálatosabb ennél is. Jó-jó, gondoltuk, a szépség nyilván relatív, s habár az éhséggel dacoltunk, mégis ismeretlenül is felcsigázott a tény, hogy egy újabb házba nyerhetünk bebocsátást.

A Budapest V. kerületében a Falk Miksa utca 13. szám alatt (második cím: Balaton utca 8.) álló szecessziós lakóépületet Fodor Gyula (1872-1942) építész tervezte - amint azt a bejárat melletti jobb oldali szoborcsoport talapzata is hirdeti - 1909-ben és valószínűleg Balla Henrik építette. Fodor Gyula "Műegyetemi tanulmányait Bécsben(?) végezte. Önállóan dolgozott, 1905-től nagyszámú budapesti bérházat tervezett. Pályázatokon nem vett részt, közvetlen megbízások alapján végzett munkája kötötte le. Az Atlantica Tengerhajózási Társaság építésze volt: ipari létesítmények tervezésé¬vel is foglalkozott. Gazdagon díszített épületeinek szobrászati munkáit – az esetek többségében – Ney Simon készítette." (Forrás itt.)

drkuktart_falkmiksautca13budapest02i.jpg

A szobrászati munkákat illető együttműködés terén a kivételek oldalát erősíti a Falk Miksa utcai lakóház, hiszen ebben az esetben az épület szobrait - így többek között a Falk Miksa utcai bejáratot két oldalról vigyázó szoborcsoportokat - Lányi Dezső és Vass Viktor szobrászok készítették.(Forrás itt, bár az építész nevét csúnyán elírták.) Ez utóbbi szoborcsoportokon egy fiatalabb és egy idősebb férfi támasztaja a köztük magasodó kőtömböt. Az épület Budapest építészeti örökségének részeként fővárosi helyi védettséget élvez.

Az épületnek helyet adó Falk Miksa utca névadója a "magyar újságírás úttörője volt egy német nyelvű lap főszerkesztőjeként, a „Deák-párt” tolla, Széchenyi István utolsó éveinek krónikása, Erzsébet királynő, vagyis Sissy magyartanára" volt, aki  (...) "nem rokona Columbo hadnagynak, vagyis Peter Falknak, azon túl legalábbis nem, hogy mindketten zsidók voltak. De az, hogy a városi legenda megszületett, bizonyítja, hogy Falk Miksa emléke eleven. Columbo hadnagy zsánerszobra a Falk Miksa utca elején emléket is állított ennek a városi legendának. Az utcát a létező szocializmus Néphadsereg utcává keresztelte át, de a lakosság nem hagyta magát, NépMiksa utcaként emlegette a Parlamenthez kifutó közteret egészen addig, amíg Falkot vissza nem helyezték a rendszerváltás után örökébe". (Forrás itt.)drkuktart_falkmiksautca13budapest03.jpg

"A szecesszió arra törekszik, hogy a történeti múlttól elszakadva új, a modern élet lendületét híven kifejező formákat teremtsen, s szabadon áramló formáihoz a növényvilág stilizált motívumait veszi alapul. Kivonulás, elszakadás (secedo, secedere latin: kivonulni), az Osztrák–Magyar Monarchiában Olbrich bécsi épületéről kapja nevét. Elege van a historizmusból, a történelmi stílusok felújított változataiból, a neobarokkból, az emlékműszobrászatból, a sematikussá vált, bábokat mozgató szimpadiasságból, a hivatalos igényeket kielégítő reprezentatív akadémizmusból. (...) A szecesszió lényege főleg a vonalasan kígyózó ornamentika túlburjánzása az ábrázolás rovására, a hallatlan mérvű stilizálás, a homogén, dekoratív színfelületek szinte kizárólagos alkalmazása. Kerülte a szögben törő, egyenes vonalakat. A geometriai forma szabályossága helyett a természetes növekedés élményét keltő, szabadon áramló formákat kedvelte. Arra törekedett, hogy az alakulóban lévő élet lendületét, a technikai fejlődés hatására mind jobban felgyorsuló jelent közvetítse. De ugyanakkor volt benne valami romantikus indíttatású szembefordulás is a modern világgal. A gyáripar, a tömegtermelés embernyomorító személytelensége ellen tiltakozott. A termelés folyamatában egyszerű eszközzé vált, mechanikus részmunkát végző embernek az alkotói szabadságot akarta visszaadni. Hitt abban, hogy az egyéniség teljes értékű kifejtésére lehetőséget nyújtó kézműves munka öröme, az alkotó tevékenységben nyert kielégültség a társadalom bajait is orvosolni tudja. (...)Az építészetben a szecesszió legfőbb érdeme, hogy megszabadította a tervezést a történeti formák s az eklektika idején akadémikussá merevült szabályok kötöttségeitől. Képessé tette arra, hogy a rendeltetésből, a tényleges használatból kiindulva jobban megfeleljen a korszerű követelményeknek. A kínálkozó lehetőséggel a mesterek - egyéniségüktől függően - más-más módon éltek. Volt, akinél a funkcionális alakítás, másoknál a korszerűséget hangsúlyozó dekoratív forma került előtérbe. S voltak olyanok is, akik szinte képlékeny anyagként kezelték az épületet s a plasztikus forma kifejező erejét juttatták érvényre. Az építészet addigi történelme során soha nem volt annyira sokszínű, mint a szecesszió idején. " (Forrás itt.)
drkuktart_falkmiksautca13budapest04.jpg

A kapun lépve annak narancsos-babérkoszorús üvegablakai, a lépcsőház díszítettsége, domborművei és egyéb motívumai egyértelműen a szecesszió irányába billentik a mérleget, ugyanakkor a főlépcső korlátja és a főlépcsőt emeletenként végigkísérő üvegablakok - szerintem fáraós - üvegablakai hordoznak art decos motívumokat, holott hol vagyunk Tutanhamon sírjának 1922-ben történt felfedezésétől és a két világháború közötti időszaktól, mikor is az art deco igencsak dívott Magyarországon.drkuktart_falkmiksautca13budapest05.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest06.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest07.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest08.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest09.jpg

Az általam valószínűleg légből kapott egyiptomi jelenlétet mi sem erősíthetné jobban mint az ottjártunkkor az udvari tornácon lebzselő fekete macska, aki nemhogy nem félt tőlünk, de még egy hízelgési rituáléval is megörvendeztetett bennünket. 

Az épületben háromféle - eredetinek tűnő - burkolatot láttunk. A földszintre került a legimpozánsabb fekete-tört fehér burkolat, a főlépcsőre az emeleteken anyagában egyszínű csempéket fáradt kék mintás bordűr és színben-mintában passzoló elválasztók díszítik, míg az udvart övező nyitott körtornácokat megannyi budapesti épületben visszaköszönő cementlapok fedik.drkuktart_falkmiksautca13budapest10.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest11.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest12.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest13.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest14.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest15.jpg

Körbepillantva az udvari kerengőkön úgy tűnik, hogy a stílusában eltérő ötödik emeletet nem szánta eredetileg oda a tervező (legalábbis lakószintnek biztosan nem), az valamikor később létesülhetett.

drkuktart_falkmiksautca13budapest16.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest17.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest18.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest19.jpg

drkuktart_falkmiksautca13budapest20.jpg

A legfelső szinten a főlépcső díszes korlátját az alsóbb emeleteken végigfutó korlátnál légiesebb és kicsit talán egyszerűbb, de fekete korlát váltja fel.
drkuktart_falkmiksautca13budapest21.jpg

Visszatérve a földszintre kicsit még elméláztunk a lépcsőház díszítettségén. Mint olyan sok más régi épületben, itt is szerepel a helyrajzi számot feltüntető, stílusában az épülettől merőben idegen, legfeljebb az emeleteket jelző ugyancsak ipari fémtáblákkal rokon táblácska a bejárat mellett. Idegen - bár mozdítható - elem a lépcsőházi félhomályban megbúvó kukahad is, ám ami igazán fáj, az a bejárati kaput részben eltakaró hatalmas tábla, ami miatt inkább úgy döntöttem, csak a kapu felső részét örökítem meg kívülről. A tábla mérete a lépcsőházból készített képről sejthető. Meglehetősen otromba kreálmányról van szó.

Gondolatban a stílusában eltérő, rendkívül egyszerű elemekkel operáló legfelső szintre helyezve a hangsúlyt valószínűleg utópikus elképzelés a lakóházak eredeti díszítettségébe, egységes arculatába törénő visszaállítás, ám öröm az ürömben, hogy a Falk Miksa utca 13. szám alatti Fodor Gyula ház lépcsőháza, udvara és homlokzata ennek ellenére úgy tűnik meglehetősen jó karban van. Ezúton is ismételten köszönjük a hölgynek, hogy bebocsátott minket a zárt kapu mögé.drkuktart_falkmiksautca13budapest22.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2016.10.27. 22:35:40

A múlkor egy felújítás miatt nyitva volt a kapu, nem sokat kellett gondolkoznom, hogy bemenjek-e. :-) Rendesen kigyönyörködtem magamat, igaz már este volt. Egyszer benézek napközben is :-)

drkuktart 2016.10.27. 22:39:24

Kedves @retek! Nagyon hangulatos lehet este is, főleg a lépcsőház földszinti része. Na, majd nyitva tartom én is szememet ;). Szép estét kívánok!

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2016.11.02. 08:27:21

@drkuktart: Egyébként a Falk Miksa utcán van miből csemegézni. Legalább egyszer kinyílik mindegyiknek a kapuja, és jöhet a besurranás! Csak türelem kell, meg esetleg egy kis hidegélelem :-)

Pro tipp: a blog.hu motor csak akkor értesít válaszról ha a fenti módon hivatkozol a felhasználóra.

Neked is szép estét!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása