NÁDOR-UDVAR A SZENT ISTVÁN KÖRÚTON (Nádor Court along Szent István Boulevard, Budapest)

2016. szeptember 21. 08:30 - drkuktart

drkuktart_szentistvankorut5budapest01.jpg

"Az emberek végigszáguldanak a Szent István körúton és észre sem veszik, milyen szépséges utcán járnak. Méltóságteljes, masszív, öreg házak, ezek a Haggenmacherek a pénzükért kifogástalan munkát követeltek. Itt van kétháznyira a Nádor-udvar, észrevette már? Á, senki, az emberek nem néznek fölfelé, pedig ott van a kőbe vésett felírás a tető alatt. A vénséges fák dús lombja olykor a második emeleti lakásokat hűsíti, sejtelme sincs, milyen szelíd és borongós hangulatot kelt a körúti fasor." 

Talán nem is kezdhetném a Szent István körút 5. szám alatt, a körúti fák lombkoronái fölé magasodó épület rövid bemutatását stílusosabban annál, mint hogy Thury Zsuzsa Amerikából jöttem című könyvéből idézzek.drkuktart_szentistvankorut5budapest02.jpg

És valóban, nehezített terepre tévedünk, ha a körúton sétálgatunk. A Nagykörút arculata ma már cseppet sem Nagykörúthoz méltó, az emberek többsége talán ezért is kapcsol át kutyagumi kerülgető üzemmódba, ha egyáltalán érzékeli a külvilágot erre felé. Személy szerint cseppet sem szívlelhetem a büdös - olykor az udvarokba bekúszó - gyorsétkezdékkel, olcsóbb italozókkal, pár forintos boltokkal, igénytelen cégérekkel eltakart és menyasszonyi ruhakölcsönzőkkel szétfoltozott út jelenlegi képét. Ugyanakkor bármennyire is lehangoló a Nagykörút összképe, a zárt kapuk mögött bizony kincsekre lelünk. A kincset még töredezett, ütött-kopott állapotában is megismeri az ember. Az egykor Lipót körútként (1870-1937) ismert, jelenleg Szent István körút néven hódító útszakasz mentén magasodó ötös számú ház kapuján még a házszám is csálén áll. 

drkuktart_szentistvankorut5budapest03.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest04.jpg

A szecessziós épület tárt kapuin csokorszerű díszítésekkel ékesített, fehér-halvány sárga és zöld festéssel bélelt falakkal, márványnak álcázott oszlopokkal tagolt lépcsőház fogad. A vörösmárvánnyal burkolt folyosó térkövezett udvarra, illetve jobb kéz felől a manapság liftet is rejtő lépcsőházra nyílik. Ez utóbbi előterében, valamint végig az emeleti lépcsőfordulókon és a körfolyosókon csodaszép, relatíve jó állapotban lévő, lantszerű motívumokkal díszített fekete-tört fehér burkolat fogad.drkuktart_szentistvankorut5budapest05.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest06.jpgA ház kapcsán kifejezetten az építészetre fókuszáló szöveget sajnos nem sokat találtam a neten, habár igencsak igyekeztem. Az épület saroképület, a második címe a Falk Miksa utca 21. A Szent István körúti homlokzat legtetején olvasható, Nádor-udvar kifejezést viselő szecessziós épületet Heidelberg Sándor (1871-1918) és Jónás Dávid (1871-1951) építészek tervezték 1900-ban. (Forrás itt.) Az épület végül 1901-ben épült fel Weisz Izidor építtető megbízásából. (Forrás itt.)drkuktart_szentistvankorut5budapest07.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest08.jpg

Aprócska kitérő, nehezen állom meg: azért van egy sajátos humorérzéke az English feliratot idekaparó egyénnek, nem vitás.

drkuktart_szentistvankorut5budapest09.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest10.jpg"A ház, melyben tizenkét évet Radnóti Miklós is lakott anyai dédnagynénjeinél, Ilka és Ernesztin néninél, a Nádor-udvar nevet kapta, az egykori telekbirtokosra emlékeztetve. Lipót, majd József nádor tiszteletére nevezték Palatinusnak először az utcafronton megnyílt kávéházat is, mely nem tartozott a legismertebb kávéházak közé – Lipótváros egyébként is szerény volt ezen a területen. Az új nevén Luxor kávéház aranykora akkor kezdődött, amikor a többieknek bealkonyult. A beavatottak ezt „ezüstkornak” nevezték – állítólag Bauer György kávés a családi ezüstöt tette pénzzé, hogy beindíthassa az üzletet 1937-ben. Ekkor már sikere volt a helynek, és még a háborút is túlélte, de az államosítást nem. Vasraktár, majd sportszerbolt lett belőle, úgy várta, hogy újra felvirradjon a nap a kávéházak felett. Ez 1953-ban történt meg, bár ekkor már inkább „párizsias büfé-eszpresszó volt”, és csak a beavatottak tudták, hogy az irodalmi kávéházak burzsoá hagyománya él itt tovább titokban." (Forrás itt. Nem mellesleg az előbbi linkre kattintva bizony megéri elolvasni a Szerelmem Budapest blog teljes, a Luxor kávéház témája köré font, de abból szépen kikacsingató bejegyzését is.)
drkuktart_szentistvankorut5budapest11.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest12.jpg

És bár az épületről magáról többet nem nagyon találtam az internet zugaiban, de még mielőtt átadnám a képeknek a főszerepet, meg kell említenem, hogy az azért kiderült a böngészés során, hogy nemcsak vígadtak e falak között, ugyanis a ház egyike volt a csillagos házaknak. "A zsidó törvények alá eső magyaroknak, akik 1944. április 5-e óta ruhájukon hatágú sárga csillagot voltak kénytelenek viselni, június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, az ún. csillagos házakba kellett költözniük. A június 16-i rendelet előírta, hogy a lakók – régiek és frissen beköltözöttek – házaik bejárata fölé jól látható, mint a rendelet fogalmazott, „kanárisárga” Dávid csillagot helyezzenek el. (....) Az akkori Budapesten megdöbbentően nagy számú épületre kellett kitenni a sárga csillagot; aminek alig maradt emléke a köztudatban. A közel 2000 épület, ahogy térképünk mutatja, az egész városban szétszórtan helyezkedett el. Fél éven keresztül minden járókelő láthatta, hogy hol laknak, és személyesen kik az üldözött budapesti zsidók." (Forrás itt, további, a házhoz kapcsolódó visszaemlékezéseket pedig itt és itt olvashatsz.)drkuktart_szentistvankorut5budapest13.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest14.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest15.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest16.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest17.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest18.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest19.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest20.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest21.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest22.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest23.jpg

drkuktart_szentistvankorut5budapest24.jpg

Ha kíváncsi vagy, milyen épületeket láttam még a - korábbi és az idei - Budapest100 során, kattints ide.
drkuktart_szentistvankorut5budapest25.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása