KIS HUNGARIKUMHATÁROZÓT MINDEN MAGYARNAK (The newest issues of Little Hungaropedia)

2016. június 03. 08:26 - drkuktart

drkuktartkishungarikumhatarozok01.JPG

Évekkel ezelőtt, mikor megjelentek a többek között olyan témákat feldolgozó Kis Hungarikumhatározó kötetek a piacon mint a pálinka, a Balaton, fürdők, hiánypótlónak bizonyultak. A témák köre egyelőre szerencsére kifogyhatatlan, inspirációforrásul a mindennapi magyarországi élet olyan közös vetületei szolgálnak, amit valószínűleg nem csupán közhely szinten, de életének bizonyos szakaszait összesítve minden magyar magáénak érez. A Kis Hungarikumhatározók hatosfogata három újabb kötettel bővült ezen a héten. 

drkuktart_kishungarikumhatarozok02.jpg

A Kis Hungarikumhatározók családjának új tagjai a magyar találmányokkal, a Pusztával és a magyar konyhával foglalkoznak. A határozók ötletgazdája Szabó Zsófi grafikusművész, akinek nemcsak az ötletet, de a megjelenítést is köszönhetjük. A szövegért Zsófi által felkért fiatal kortárs írók vagy az írással általában lelkesen foglalkozó honfitársaink felelnek, akik a Zsófi által felajánlott témák közül választották ki a számukra leglelkesítőbbet vagy a hozzájuk legközelebb állót.

drkuktart_kishungarikumhatarozok03.jpg

A bemutatóra a budapesti Brody Studios falai között került sor. Telitalálat a helyszín és nem csupán azért, mert csodálatosak a padlók. Tele van zugokkal, felfedezésre váró részletekkel, sokszínűsége, fiatalsága pedig vígan reflektál a Kis Hungarikumhatározók eddig megjelent és legújabb köteteire is. A beszélgetésen Zsófi mellett az írók, Pákozdi Nóra (Kis Konyhatározó) és Katona Kriszta (Kis Találmányhatározó) meséltek a legújabb kötetek keletkezéseiről, arról, hogy ők a kötetek írása közben milyen kihívásokkal szembesültek, hogyan ásták bele magukat az általuk választott témakörbe és miként viszonyulnak műveikhez. Lelkesítő volt Kriszta szavait hallgatni, mikor felfedezte a magyar találmányok széles körét, amiből  egy közösnek is mondható szelekció során a kötetben végül tizenkettő jelent meg, amelyeket nem is volt olyan egyszerű kiválasztani. A grafikusszakma képviseletében Koós Pál, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára volt jelen a beszélgetés során.

drkuktart_kishungarikumhatarozok01.jpg

A Kis Hungarikumhatározók első hat kötete Zsófi diplomamunkájaként született meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Ez a hat kötet a Kis Közhelyhatározó, a Kis Piachatározó, a Kis Fürdőhatározó, a Kis Balatonhatározó, a Kis Kocsmahatározó és a Kis Pálinkahatározó voltak, amelyek a magyar mellett angol és olasz nyelveken is kiadásra kerültek. Ez utóbbit angolul én is forgattam vagy legalábbis érintettem. Egy ismerősöm - aki nem különösebben szívleli a pálinkát - volt olyan szerencsés kiválasztott, hogy ajándékba kapta tőlem a Kis Pálinkahatározó angol nyelvű változatát, mindezt pedig azért, hogy igenis szeresse meg ezt a nagyszerű italt. Bizton állíthatom, hogy jó úton halad kapcsolata a nedűvel.

drkuktart_kishungarikumhatarozok04.jpg

A kötetek méretükből kifolyólag szinte zsebkötetek, letisztult arculattal, két színnel nyomva belül. Általában tizenkettő témakört boncolgatnak rendkívül élvezetes nyelvezettel, nem tagadom többször felnevettem vagy mosolyra húzodott a szám, miközben olvastam. A témák bár lehet, hogy mindenkinek ismerősek, mégis az ember jó párszor sarokba szorítva érezheti magát, ha kérik, hogy jellemezze a magyarokat. A korábbi kiadványok közül a pálinkahatározó nyelvezetét csípem a legjobban, de betalált a Kis Balatonhatározó és a Kis Fürdőhatározó is, a piacok szerelmeseként pedig nyilván a Kis Piachatározóért is lelkesedem.
drkuktart_kishungarikumhatarozok05.jpg

Az új kötetek közül a Kis Találmányhatározó nemcsak összefoglalta eddigi ismereteimet, de bővítette is azokat, ugyanis arról nem volt eddig tudomásom, hogy a napenergia hasznosítása több szabadalmon keresztül is az Amerikába kitelepült magyar Sun Queen személyéhez fűződik. A Kis Konyhahatározó mindenki számára ismert sztereotípiával kezdődik a magyar konyha egészségre gyakorolt hatásait illetően, és bizton állíthatom, hogy a nyár beálltával még inkább azonosulhatunk a kötettel, különösen, ha rögtön a balatoni büféket boncolgató szösszenetnél csapjuk fel a kiadványt. Habár családunk kötődik az ország észak-alföldi régiójához is mégsem vagyok egy pusztai lány. Ennek ellenére a Kis Pusztahatározó grafikus elemei és többek között az Olyan sovány vagy! felkiálltás - ami a valóságban nyilván az Egyél még! felszólítással folytatódik - több mint ismerőssé tette ezt az országrészt is.drkuktart_kishungarikumhatarozok06.jpg

A határozók valamennyi példányában kis jegyzetlapok állnak rendelkezésre azért, hogy a kötet tulajdonosa a mindannyiunkra jellemző vonásokat taglaló, tájakat, érzéseket, tárgyakat bemutató könyvecskéket az adott témakörben való elmélkedésével tegye még személyesebbé. drkuktart_kishungarikumhatarozok07.jpg
drkuktart_kishungarikumhatarozok08.jpg

drkuktart_kishungarikumhatarozok09.jpg

drkuktart_kishungarikumhatarozok10.jpg

drkuktart_kishungarikumhatarozok11.jpg

drkuktart_kishungarikumhatarozok12.jpg

Személy szerint képtelen voltam ellenállni a köteteknek, így - nem pusztán önismereti, de lakásdekorációs célok által is vezérelten - immár mind a kilenc itt sorakozik a polcomon. drkuktart_kishungarikumhatarozok13.jpg

drkuktart_kishungarikumhatarozok14.jpg

drkuktart_kishungarikumhatarozok15.jpg

drkuktart_kishungarikumhatarozok16.jpg

A könyvecskék egyre több helyen fellelhetők, de lelőhelyeket legpontosabban a Kis Hungarikumhatározók honlapján folyamatosan frissülő listában találhatod meg, amihez kattints ide. Ha inkább a közösségi médiában tájékozódnál, kövesd őket itt

drkuktart_kishungarikumhatarozok17.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása