DRKONYHART: EPRES-CSOKOLÁDÉS MUFFIN (Muffin with fresh strawberry and dark chocolare)

2016. április 25. 08:28 - drkuktart

drkuktarteprescsokoladesmuffin01.JPG

Van az az időjárás, ami miatt abszolút nem akarsz kimozdulni és nem is fogsz, mert mondjuk más körülmény miatt sem kell kikúsznod a lakásból. A vasárnapi (a szoba melegéből) orkán erejű(nek ható) szél és a kinti, legfeljebb tíz fok bizony még a boltig sem csalogatott ki, de édességre vágytunk, így a megszokott muffinreceptet az otthon fellelhető alapanyagból kreáltam részben újra.

Szerencsére szombati piactúrnéból maradt friss eper bőven és a napon véletlenül megolvasztott belga húsvéti csokoládétojás és a (nem a napon tárolt) csokipasztillák feláldozása sem esett nehezemre, tehén tej vagy joghurt azonban nem volt otthon, így a kamrában elérhető bio zabital után nyúltam. Íme a kicsit átvariált, egyébként szokásos recept:

drkuktarteprescsokoladesmuffin02.JPG

Hozzávalók:

a tésztához:

2 pohár sütőporos liszt (egy kiskanálnyi sütőporral)

1/3 pohár cukor

1/3 pohár olívaolaj

3 dl zabital (zabtej, ha úgy tetszik)

1 tojás

25 deka friss eper szeletelve, lecsurgatva

13,5 deka belga étcsokoládé (ez volt a véletlenül azon az asztalon hagyott tojás, amire a nap bizonyos időszakában rásüt a nap: a csomagoláson lévő leírás szerint a kakaótartalom minimum 46 %)

a mázhoz:

15 deka étcsokoládé gőz fölött megolvasztva (71 %-os kakaótartalmú pasztillák)

friss eper felezve

A sütéshez jó minőségű papírkapszlik (a rossz - ami általában a nagyon olcsó - kapszlikból nem tudod kihámozni a sütit jelentős veszteség nélkül, sőt ez a muffin, a friss eper miatt amúgy is lágyabb lesz a megszokottnál, így tényleg fontos a kapszli, ami akár lehet négyzetre vágott - jó minőségű - sütőpapírból a sütőformába egyengetett házi kapszli is).

drkuktarteprescsokoladesmuffin03.JPG

Ingredients:

for the dough:

2 cups of flour with baking powder (1 teaspoon baking powder)

1/3 cup of sugar 

1/3 cup of olive oil

3 dl oat milk

1 egg 

25 dkg chopped fresh strawberry

13,5 dkg chopped dark chocolate (cocoa solids minimum 46 %)

 

for the glaze: 

15 dkg melted dark chocolate (cocoa solids minimum 71 %)

fresh strawberries in half

Good quality paper cups for the baking. 

drkuktarteprescsokoladesmuffin04.JPG

Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius fokra (légkeveréses) és a muffin sütőformába papírkapszlikat teszünk. A tészta összetevőit alaposan összekeverjük akként, hogy a lecsurgatott epret és a darabolt étcsokoládét tesszük bele legutoljára, majd a tésztaegyveleget papírkapszlikba mérjük. Betesszük a sütőbe a megtöltött formát és mintegy húsz perc alatt készre sütjük. Kivesszük a muffinokat a sütőből és kihűtjük őket. 

drkuktarteprescsokoladesmuffin05.jpg

Preheat the oven for 200 °C and put paper cups into the muffin pan. Mix all ingredients together for the dough - leave the chocolate and the fresh strawberry for last as strawberry takes time to let it dropped (if you put the strawberry direct after chopping into the dough it doesn't have time to dropped and your dough will be too wet for baking) and spoon it into the muffin pan. Put the muffin pan into the preheated oven and bake it maximum twenty minutes. Take the muffins out of the oven and let them cool down.

drkuktarteprescsokoladesmuffin06.JPG

Miközben a muffinok hűlnek a mázhoz gőz felett egy másik edényben kevergetve olvasszuk meg a mázhoz kiporciózott étcsokoládét (az is működik, ha egy kicsi lábosba vizet forralsz és a csokoládét tartalmazó mondjuk zománcozott bádogpohár ebben a vízzel negyedig töltött lábosban áll). Vigyázz, meg ne égessen a forró gőz vagy az edény felforrósodott füle, a csokit pedig ne olvaszd túl, mert akkor szétesik. Miközben olvad a csoki, mosd meg és felezd el a lecsumázott eperszemeket. A mázat vajazó vagy más széles, de nem éles késsel a kihűlt muffinokra kenjük, rátesszük az előkészített eperszemeket és hagyjuk megdermedni. Ha nem fogyna el azonnal mind a tizenkét darab sütemény, akkor a kihűlt muffinokat hűtőben tárold a friss eper miatt. Jó étvágyat!

drkuktarteprescsokoladesmuffin07.JPG

Whilst muffins are cooling down, melt the chocolate above steam (put a quarter water in a saucepan and the chocolate into a smaller saucepan, then put this smaller saucepan above or into the bigger one whilst the water is almost boiling). Decorate all muffins with the chocolate and a half strawberry. Let the chocolate be dried and store it in the fridge to keep the fresh strawberries. Enjoy your meal! 

drkuktarteprescsokoladesmuffin08.JPG

drkuktarteprescsokoladesmuffin09.JPG

drkuktarteprescsokoladesmuffin10.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása