Ősrégen készült muffin a boszorkánykonyhámban, sütemény is karácsonykor legutoljára és a fánk óta is eltelt már több mint három hét. Pedig kevés jobb dolog van annál, minthogy egy frissen sült, ráadásul pofon egyszerű finomsággal kezdjük a szombat reggelt. (For English read more.)
Az almás-fahéjas muffin ebben a szezonban az egyik kedvenc finomságom. Nem olyan strapás elkészíteni mint egy almás pitét, de nagyon hasonló az íze ahhoz, szóval megéri belevágni ebbe a sütéssel együtt legfeljebb háromnegyed órás sétagaloppba.
Honestly, I', not sure when was the last time I prepared muffin. Christmas was the last occasion I was baking in the kitchen cookies for the family and three weeks already passed since I baked doughnut. However hard to imagine what is better than starting Saturday with some freshly baked pastry at home. This cinnamon-apple muffin is one of my favourite pastry this season. It tastes like an apple pie but you need less time (maximum 45 minutes together with baking) and effort to prepare.
Hozzávalók:
a tésztához:
2 pohár sütőporos liszt (egy kiskanálnyi sütőporral)
1 pohár cukor (csökkenthető)
fél pohár olívaolaj
2 kis pohár natúr joghurt vagy 1 nagy pohárnyi
1 tojás (pohár nélkül)
3 közepes méretű alma meghámozva, magház, csuma nélkül kis darabokra vagy szeletekre vágva
1 kiskanál őrölt fahéj
a mázhoz:
sima citromos:
10 deka porcukor átszitálva
fél citrom leve
fahéjas:
10 deka porcukor átszitálva
fél citrom leve
1 kiskanál őrölt fahéj
A sütéshez jó minőségű papírkapszlik (a rossz - ami általában a nagyon olcsó - kapszlikból nem tudod kihámozni a sütit jelentős veszteség nélkül).
Ingredients:
for the dough:
2 cups of flour with baking powder (1 teaspoon baking powder)
1 cup of sugar (or less)
half cup of olive oil
2 small cups of natural yoghurt or 1 big cup of natural yoghurt
1 egg
3 apples (peeled, without the core)
1 teaspoon cinnamon powder
for the glaze:
for the lemon glaze:
100 g powder sugar
juice of a half lemon
for the cinnamon glaze:
100 g powder sugar
juice of a half lemon
1 teaspoon cinnamon powder
Good quality paper cups for the baking.
Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius fokra (légkeveréses) és a muffin sütőformába papírkapszlikat teszünk. A tészta összetevőit alaposan összekeverjük, majd a papírkapszlikba mérjük. Betesszük a sütőbe a megtöltött formát és mintegy tizenöt-húsz perc alatt készre sütjük. Kivesszük a muffinokat a sütőből és kihűtjük őket.
Preheat the oven for 200 °C and put paper cups into the muffin pan. Mix all ingredients together for the dough and spoon it into the muffin pan. Put the muffin pan into the preheated oven and bake it maximum twenty minutes. Take the muffins out of the oven and let them cool down.
Miközben a muffinok hűlnek a mázakhoz külön tálkákban összekeverjük a hozzávalókat. A mázat evőkanál segítségével a kihűlt muffinokra csorgatjuk és hagyjuk megdermedni. Mielőtt a máz megdermedne díszíthetjük a muffinokat megelőzően a sütőben megszárított (mondjuk, hogy aszalt) almaszeletekkel. Jó étvágyat!
Whilest muffins are cooling down, mix all ingredients of the glaze (two types of glazes in separated dishes) and decorate cool muffins with it. Before the glaze dried, decorate it with apple slices (shriveled in the oven separately). Enjoy your meal!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!