Kihasználván minél többet a természet őszi ajándékaiból, nem maradhatott el a dió és körte házasságából született pikáns diótorta sem. Igazi őszi csemege!
Hozzávalók:
a tésztához
15 deka búzaliszt
7 deka vaj
mokkáskanál só
fél deci hideg víz
a töltelékhez
2 darab körte
1 púpozott evőkanál kristálycukor
1 púpozott evőkanál liszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
2 marék pucolt, felaprított dióbél
5 deka vaj
sütőforma kikenéséhez vaj
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal és a sóval összegyúrjuk, majd az így kapott morzsás egyveleget vízzel vegyítjük és cipót gyúrunk belőle. A cipót lefedve betesszük fél órára a hűtőszekrénybe.A körtét megmossuk, szárát leszedjük, héjastól negyedeljük, magházát kivágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk hosszában. Közben izzítsuk be a sütőt 200 fokra (légkeveréses üzemmód), de a rácsot, amire a tortaformát tesszük majd, kivesszük, és - az üveg sütőforma szétrobbanását megelőzendő - csak a formával együtt vagy a torta betételét közvetlenül megelőzően tesszük vissza a sütőbe.
A cukrot, lisztet, fahéjat, szerecsendiót összekeverjük egymással, majd a körteszeleteket meghempergetjük a keverékben. Kenjünk ki egy 22 centiméter átmérőjű lapos tortaformát vajjal, amibe ezt követően belesimítjuk a hűtőből kivett tésztát. A könnyebbség kedvéért a cipót szilikon nyújtólapon előzetesen kinyújtottam körülbelül 22 centiméter átmérőjű körré és az így kapott lapot fektettem, majd egyengettem bele a sütőformába úgy, hogy körülbelül 3 centiméter magas pereme is legyen. A fűszeres keverékben meghempergetett körteszeletekkel körkörösen rakjuk ki a sütőformába simított tésztát, majd a körtét szórjuk meg a maradék porállagú keverékkel (már, amennyiben maradt, az sem gond, ha a körteszeletek az egész mennyiséget felvették már korábban), majd az aprított dióval és locsoljuk meg a megolvasztott vajjal.
Ezt követően a tészta peremét hajtsuk rá a körtével bélelt tortára, úgy, hogy a körtéket kis részben fedje. A nyers tortát sütőrácson rakjuk be az előmelegített sütőbe és mintegy 30 percig süssük. A sütési idő alatt azért néha pillantsunk rá a készülő alkotásunkra, nehogy odakapjon. Amikor a tészta már egyenletesen aranybarna színű, akkor bátran kijelenthetjük, hogy készen is van a tortácskánk. A megsült süteményt óvatosan vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk és élvezzük ezt a különlegesen pikáns körtetortát!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!