Akkora diómennyiség halmozódott fel az elmúlt években a házunk táján, és annyira a dió(levél órákon át történő összegereblyézése és a termés begyűjtése, korábbi termés megpucolása) körül forogtak az elmúlt hétvégéink, hogy szinte már dióval keltem, feküdtem. Kézenfekvő volt, ezzel a mennyiséggel kell kezdeni valamit. Lelki szemeim rögtön egy jó kis karamellizált diótortát vizionáltak megoldásként, és nem kellett sokat várni a megvalósításra sem. Szerénytelenül mondhatom, hogy életem egyik legfinomabb diótortáját kotyvasztottam!
Hozzávalók:
a tésztához
15 deka búzaliszt
7 deka vaj
mokkáskanál só
fél deci hideg víz
a töltelékhez
10 deka kristálycukor
5 deka vaj
1 deci habtejszín
11 deka juharszirup
20 deka pucolt dióbél
sütőforma kikenéséhez vaj
tálaláshoz 1 deci habtejszín
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal és a sóval összegyúrjuk, majd az így kapott morzsás egyveleget vízzel vegyítjük és cipót gyúrunk belőle. A cipót lefedve betesszük fél órára a hűtőszekrénybe.
A vajat serpenyőben olvasszuk meg, tegyük bele a cukrot, szirupot és melegítsük, amíg egyenletes egyveleget kapunk. Ezt követően vegyük le a tűzről, öntsük bele a (nem felvert) habtejszínt, keverjük el, majd szórjuk bele az összetört (nem darált!) diót és addig keverjük, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Időközben beizzítjuk a sütőt 200 fokra (légkeveréses üzemmód), de a rácsot, amire a tortaformát tesszük majd, kivesszük, és - az üveg sütőforma szétrobbanását megelőzendő - csak a formával együtt vagy közvetlenül azt megelőzően tesszük vissza a sütőbe, hogy a tortát is betennénk.
Majd kenjünk ki egy 22 centiméter átmérőjű lapos tortaformát vajjal, amibe ezt követően belesimítjuk a hűtőből kivett tésztát. A könnyebbség kedvéért a cipót szilikon nyújtólapon előzetesen kinyújtottam körülbelül 22 centiméter átmérőjű körré és az így kapott lapot fektettem, majd egyengettem bele a sütőformába úgy, hogy pereme is legyen. A diós keveréket öntsük bele a tésztával bélelt tortaformába, majd a nyers tortát sütőrácson rakjuk be az előmelegített sütőbe, ahol 30 percig sütjük. Sütés közben azért nézzünk rá néha, hogy le ne égjen. Akkor lesz készen, mikor a tészta egyenletesne aranybarna színt kapott.
Mikor a sütőből kivesszük, a töltelék még lágy - és forró mint a láva -, de ez ne tévesszen meg minket, ahogy hűl a torta, a töltelék is úgy kezd szilárdabbá válni. Tálalás előtt verjük fel a maradék habtejszínt (cukor nélkül, hiszen a torta önmagában is meglehetősen édes), és a tejszínt dekoratív tálkában az asztalra téve ezzel kínáljuk a diós tortácskát. Csupa cukor diótorta, de valami mennyei finomság!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!