ÉRZÉKEK ÁLTAL VEZETETT KIRUCCANÁS A MÁTRAI BORVIDÉKRE

2015. október 29. 08:30 - drkuktart

drkuktart_wineglasscommunicationmatra01.jpg

Szeretem a jó bort, nemcsak inni, de valóban és tudatosan érezni minden érzékszervemmel: látni, szagolni, ízlelni (jó a fülembe azért nem önteném).

Saját szakértelem híján azt is szeretem, ha a borhoz valójában értők csepegtetnek nekem tudást borkóstolás közben, de nem csupán címszavaban, terminus technikussal telezsúfolt tőmondatokban gyorsan elhadarva miközben mindenki egy pohárral a kezében remeg, alig várva, hogy igyon már, hiszen inni jött, nem szentbeszédet hallgatni, hanem a figyelem középpontjában állva (leülni is szabad) akként, hogy valóban súlya és a beavatatlanok számára értelme is legyen minden kimondott szónak. Ennél már csak azt szeretem jobban, ha a borról való beszélgetés a helyszínen, a bor szülőföldjén történik, hiszen ez az, ami igazán érzékletessé és emlékezetessé teszi az adott bort számomra.

drkuktart_wineglasscommunicationmatra02.jpg

Valószínűleg hasonló gondolatok jártak a Wineglass Communication két munkatársa, Tóth Adrienn és Burai László fejében is, hiszen kifejezetten a hozzám hasonló ismeretekkel rendelkező, illetve nálam azért nagyobb tudású médiumoknak szerveztek a Pesti Vigadó Éttermében a Benedek Pince részéről Benedek Péter borász részvételével sajtóklubot. A klub témája az előadó személyéhez kapcsolódóan a Mátrai borvidék és borkészítési stílusok voltak, mely során a Benedek Pince borain túl terítékre kerültek a Centurio Szőlőbirtok (Ludányi Balázs) és a Szencskő Pince borai is. A teljesség igényével élve a következő felsorolásban szereplő borokat kóstoltuk: Sauvignon Blanc-t (hordóminta), Epreskert Chardonnay 2014 és Epreskert Chardonnay 2013 borokat a Benedek Pincétől, majd sorban szépen utánuk Birtokbort (2014) a Centurio Szőlőbirtoktól, Chardonnay-t (2013), illetve Szürkebarátot (2013) a Szecskő Pincétől, majd áttérva a vörösökre Pinot Noirt 2014-ből és 2013-ból a Benedek Pincétől, végezetül a Centurio Szőlőbirtok Összetett névre keresztelt (cabernet franc és kékfrankos) borát 2014-ből. Anélkül, hogy részletesen elmélyednék az egyes borok kapcsán elhangzottakban azt elmondhatom, hogy jó volt hallani a Mátrai Borvidékről, a történetükről, az ott serényen küzdő borászok mindennapjairól, magáról a Benedek Pincéről, amelynek története 1947-be nyúlik vissza, a szép szőlő finom bor párban jár kérdéséről, az egyes évekről borászati szempontból, a hordós és a reduktív technológia alkalmazásáról, arányairól és izgalmáról egyes borok esetében. Rengeteg érdekes kérdést merült fel, került megválaszolásra finom borok kóstolása meleltt, alatt, során az eltelt két óra alatt és elmondhatom, hogy nemcsupán a nedűt, de az elhangzott szavakat is szivacsként szívtam magamba és - a biztonság kedvéért, na meg a jövőbeli okulásom céljára - vetettem papírra.

drkuktart_wineglasscommunicationmatra03.jpg

Üdv újra a hordón kívüli világban!

drkuktart_wineglasscommunicationmatra04.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra05.jpg

A kóstoláshoz a finom falatokat az étterem biztosította, el is tüntettem őket szép ütemben.

drkuktart_wineglasscommunicationmatra06.jpg

A sor.

drkuktart_wineglasscommunicationmatra07.jpg

Pinot Noir-ok egymást követő években egymás közt.

drkuktart_wineglasscommunicationmatra08.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra09.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra10.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra11.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra12.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra13.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra14.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra15.jpg

drkuktart_wineglasscommunicationmatra16.jpgA Wineglass Communication és a felkért borászok részéről remek kezdeményezésnek tartom a sajtóklubot, és ebben az esetben el tudok tekinteni attól, hogy a föld illatát is belélegezve a helyszínen a szabadlevegőn szippantsam magamba a tudást, ugyanis a borász személye, na meg a bor garanciát jelentenek a személyes és valódi élmények megtapasztalására. A Wineglass Communication-t itt éred utol, míg a Benedek Pincéről itt, a Centurio Szőlőbirtokról itt, a Szecskő Pincéről pedig itt olvashatsz, habár a Szecskő Pincének ez nem saját oldala, ez utóbbi úgy tűnik sajnos nem él.

drkuktart_wineglasscommunicationmatra17.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása