DRKONYHART: SÜTŐTÖKKRÉMLEVES (Creamy pumpkin soup)

2015. október 25. 22:58 - drkuktart

drkuktart_sutotokkremleves01.jpg

Gyerekként kifejezetten bizarrnak tartottam a sütőtököt, holott az egyéb tökfélékkel szemben nem tápláltam ellenszenvett. Döbbenetem akkor csúcsosodott ki igazán, mikor a befizetett ebédünket biztosító Pajtás étteremben desszertként szolgálták fel ezt a puhára sült kissé karamellizált tökfélét. Természetesen nagy ívben elkerültem a vajfehér tálcákra kitett tökszekciót.

Pontosan nem emlékszem, mikor érkezett el a fordulópont életemben, de tudom, hogy drága anyukám sütötte tök volt, amit viszolygásomat leküzdve először megkóstoltam. Akkor pedig rájöttem, hogy ez bizony finom. Először csak önmagában kanalazva a sült tököt fogyasztottam ezt az étket, majd kezdtem "elfajulni". Így jött a képbe a sütőtökös keksz, majd a sütőtök leves. Önmagukban persze ezek nem "húdekülönleges" étkek, különlegességét inkább az alapanyag sokarcúsága adja. A következő recept is csak egy apró csavart tartalmaz az általában ismert levesekhez képest, sőt, ki tudja, talán nem is hú, de meglepő ez a csavar, mindenesetre otthon az alábbiak szerint készül a sütőtökkrémleves.

drkuktart_sutotokkremleves02.jpg

Hozzávalók:

1 sütőtők (a lenti mennyiségekhez én egy 2 kilósat használtam)

5 deka vaj

2 nagyobb fej vöröshagyma

2 liter sonkalé

1/2 szerecsendió reszelve

ízlés szerint fehérbors

ízlés szerint kevés só (a sonkalé önmaga is sós)

1 evőkanál olívaolaj

20 deka hámozott tökmag

víz, ha szükséges

2 deci főzőtejszín

sajt és kenyér

drkuktart_sutotokkremleves03.jpg

drkuktart_sutotokkremleves04.jpg

drkuktart_sutotokkremleves05.jpg

drkuktart_sutotokkremleves06.jpg

drkuktart_sutotokkremleves07.jpgdrkuktart_sutotokkremleves08.jpg

A tököt előzőleg megmosom, kettévágom és megsütőm a sütőben. Ehhez se víz, se zsiradék nem kell, csak a széthasítás erőpróbája után zsupsz be a tököt a 200 fokos sütőbe úgy egy órára, közben persze óvó szemeinkkel néha lessünk be a sütő ajtaján, hogy mi folyik odabent. Ha már a villánk úgy siklik a tök húsába mintha az vaj lenne, és egy picit karamellizálódott is, a tök készen áll, tegyük is félre egy kis időre. A vajon dinszteljük meg a meghámozott, felaprított vöröshagymát. Az üvegesre dinsztelt hagymára tegyük rá a héjából kikanalazott magnélküli sütőtököt, a borsot, a szerecsendiót és adjuk hozzá a sonkalevet. Ha szükségesnek érezzük sózzuk nyugodtan, de előtte mindenképpen kóstoljuk meg a levest, ugyanis a sonkalé már önmagában is meglehetősen sós, így lehet, hogy inkább plusz vízre lesz szükségünk. Botmixerrel pépesítsük a tököt a többi hozzávalóval, majd forraljuk gyorsan össze, ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt és keverjük el egyenletesen. Közben kevéske olajon kevergetve ízlés szerinti sóval pirítsuk meg a tökmagot. Ha a leves nekünk nem étel kenyér nélkül, helyezzünk sütőlapra apróra szeletelt kenyeret, szórjuk meg ízlés szerinti reszelt sajttal, majd olvasszuk rá a szeletekre a sajtot. A levest tányérba mérve, a pirított tökmaggal, esetleg sajtos kenyérszeletkékkel tálaljuk. Jó étvágyat!

drkuktart_sutotokkremleves09.jpg

drkuktart_sutotokkremleves10.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása