Csodálatos ünnepnapra virradtunk a hétvégén, így nem volt kérdés, hogy torta készül ebből a jeles alkalomból. Mindenképpen szezonális gyümölcsből szerettem volna a konyhában valami finomat varázsolni, így esett a választásom az almára és a most következő francia almatorta receptre. Ez utóbbi évek óta fekszik a fiókom mélyén, így kész szerencse, hogy végre-valahára eljött az ő ideje is, és nem más formában, mint születésnapi tortaként debütált.
Hozzávalók:
a tésztához
28 deka búzaliszt
14 deka vaj
kiskanál só
fél deci hideg víz
a töltelékhez
80 deka alma
10 deka kristálycukor
5 deka vaj
1 citrom leve
sütőforma kikenéséhez vaj
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal és a sóval összegyúrjuk, majd az így kapott morzsás egyveleget vízzel vegyítjük és cipót gyúrunk belőle. A cipót lefedve betesszük fél órára a hűtőszekrénybe.
Míg a tészta hűl, a citromot kifacsarjuk és egy akkora tálba öntjük, amekkorába a felszeletelt almák is el fognak férni. Az almákat megmossuk, héjastól negyedeljük, kivájjuk a magházukat, és szépen egymás után abba a tálba tesszük, amiben már a citromlé vár az almákra. Az almákat a citromlében megforgatva helyezzük ebbe a tálba. Erre azért van szükség, hogy nehogy megbarnuljanak az almaszeletek a levegőtől. A negyedelt almákat körülbelül 3 miliméter vastag cikkekre továbbszeleteljük. Ha az almával végeztünk, kenjünk ki egy 30 centiméter átmérőjű lapos tortaformát vajjal, amibe ezt követően belesimítjuk a hűtőből kivett tésztát. A könnyebbség kedvéért a cipót szilikon nyújtólapon előzetesen kinyújtottam körülbelül 30 centiméter átmérőjű körré és az így kapott lapot fektettem, majd egyengettem bele a sütőformába úgy, hogy pereme is legyen. Időközben beizzítjuk a sütőt 200 fokra (légkeveréses üzemmód), de a rácsot, amire a tortaformát tesszük majd, kivesszük, és - az üveg sütőforma szétrobbanását megelőzendő - csak a formával együtt vagy azt közvetlenül megelőzően tesszük vissza a sütőbe.
Az almaszeleteket középről indulva körkörösen (csigavonalban) úgy helyezzük egymásra, hogy félig fedjék egymásra. Sziszifuszi munka, de a végeredmény szép lesz, még ha kezdetben elképzelhetetlennek is tartjuk azt. Amikor a torta belsejét végre kiraktuk az almaszeletekkel, körkörösen öntsük az almákra a tálban maradt citromlevet, majd szórjuk meg egyenletesen a kikészített kristálycukorral, végezetül locsoljuk rá a megolvasztott, kissé lehűtött vajat. Majd a nyers almatortát sütőrácson rakjuk be az előmelegített sütőbe és mintegy 30 percig sütjük. Akkor se legyünk restek a sütési idő alatt néha rápillantani, ha iszonyúan elfoglaltak vagyunk, különben odakaphat a teteje (lásd lentebb az élő példámon). Akkor szép, illetve akkor lesz kész, ha az almaszeletek szépen elkezdtek pirulni és a tészta is aranybarna színt kapott. A megsült francia almatortát óvatosan vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk. Meglehetősen finom lett!
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!