DRKONYHART: HÁZI MÉZES MÜZLI (Homemade musli with honey)

2015. szeptember 22. 01:54 - drkuktart

drkuktart_homemadehoneymusli01.jpg

Egy kedves barátnőm kitartó próbálkozása sarkallott engem is arra, hogy megpróbálkozzam a saját mézes müzlim megalkotásával. És persze az, hogy minden reggel müzlivel indítom a napot (kivéve, amikor rántottával és szalonnával). A művelet semmi ördöngősséget nem rejt magában, így, aki müzli párti, és szereti tudni, nagyjából mit rejt a rágcsálnivalója, ne habozzon követni a receptet, vagy kikísérletezni saját kreációját.

One of my dearest friend wanted to prepare her own muesli. She didn't give up and inspired me as well. Preparing my own musli seemed to be great idea as I almost always have muesli for breakfast. This recipe is more than easy so do not hesitate to follow it step by step or be inspired and make your own recipe accordingly. 

drkuktart_homemadehoneymusli02.jpg

Hozzávalók:

500 gramm natúr zabpehely

10 evőkanál méz (én akácmézet használtam)

1-2 marék pucolt natúr dió (vagy más natúr mag)

A fenti összetevők persze arányaiban változtathatók. A fenti méz mennyiséggel a müzli éppenhogy szép tónust kap és nem lesz émelyítően édes, de, ha kicsit édesebben szereted, bátran növeld a méz mennyiségét. A dió sem szükségszerű összetevője az alap mézes müzlinek, de én szeretek rágcsálni, és méginkább szeretem a pirított dió ízét, így vált elmaradhatatlan elemévé ennek a receptnek.drkuktart_homemadehoneymusli03.jpg

Ingredients:

500 gr natural oat

10 ts honey (I used acacia honey)

1-2 handfuls natural nuts (or other natural seeds)

If you prefer changing the above defined portions, do not hesitate to do so (especially if you don't like nuts or have any allergy or if you prefer sweeter musli). 

drkuktart_homemadehoneymusli04.jpg

Helyezd a zabpelyhet és a diót egy száraz, tiszta, zsiradék nélküli, minél nagyobb átmérőjű serpenyőbe. Folyamatos kavargatás mellett pirítsd közepes lángon (például hat fokozatú kerámia főzőlap esetében a negyedik fokozaton) 5-7 percig addig, míg egyenletesen kicsit aranyló színt kap. Vigyázat, nehogy megégesd vagy a kelleténél jobban megpirítsd ugyanis ekkor keserű íze lesz, és inkább öntenénk a kukába mint a reggeliző tálkánkba. Ezt követően egyenletesen csurgasd hozzá a mézet, és 2-4 percig történő folyamatos kavarás mellett egyenletesen oszlasd el rajta, picit pirítsd tovább. Itt is fontos, hogy ne pirítsuk túl, mert élvezhetetlen lesz. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hideg müzlit töltsük jól záródó üveg edénybe. Mikor eljön az evés ideje, tálaljunk tetszőleges mennyiségű (például 3-4 púpozott evőkanálnyi) mézes müzlit natúr joghurtra szórva friss gyümölccsel, avagy joghurt helyett cukor felhasználása nélkül banánból és idénygyümölcsből készült gyümölcspépre halmozva. Jó étvágyat!

drkuktart_homemadehoneymusli05.jpg

Place the oats into a clean frying pan. Do not use oil or other fat. Add the cleaned nuts to the oats. On medium heat stir this mixture continuously in order to avoid having any burnt oat. Burnt oat is bitter and unenjoyable so pay attention to avoid burning. Once your muesli was toasted enough, add the honey to the mixture and stir it maximum for 2-3 minutes. Do not keep it too long on the fire in order to avoid burning. Remove the frying pan from the cooking-stove and let it cool down. Once it's cold put and store the muesli in an airtight glass container. Serve it with natural yoghurt and fresh fruit or freshly prepared fruit puree instead of yoghurt. Enjoy your homemade muesli!drkuktart_homemadehoneymusli06.jpg

drkuktart_homemadehoneymusli07.jpg

drkuktart_homemadehoneymusli08.jpg

drkuktart_homemadehoneymusli09.jpg

drkuktart_homemadehoneymusli10i.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2024 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása