BERLIN DIVATOS PASSZÁZSA (Galeries Lafayette, Departmentstore Quarter 206, The Q. in Friedrichstadt-Passagen in Berlin, Germany)

2015. július 09. 07:02 - drkuktart

drkuktart_berlinshoppingmalls01_galerieslafeyette.jpg

Ha nem is szeretnél vásárolni, egy sétát még mindig megér a Friedrichstraße mentén végighúzódó, három épületből álló passzázs (Friedrichstadt-Passagen). Mi eredetileg a Lafayette-t vettük volna górcső alá, nem is sejtve, hogy passzázzsal van dolgunk, de ha már ott voltunk, végigmentünk valamennyi luxusáruházon.

A passzázs a Galeries Lafayette, a Quartier 206 és a Quartier 205 (manapság csak 'The Q"-nak nevezett) triójából áll. Az áruházakat utcák választják el egymástól, így bár összetartozik a passzázs, fizikailag és arculatban mégis elhatárolódnak egymástól.

drkuktart_berlinshoppingmalls02_galerieslafeyette.jpg

Sétánkat kezdjük a Galeries Lafayette luxusáruházában. A párizsi Galeries Lafayette lenyűgöző épülete után (erről itt írtam) kíváncsian vártam a berlini Lafayette épületét. Az útikönyvben már olvastam üvegpalota jellegéről, de azért reménykedtem abban, hogy a párizsi áruház bája is visszaköszön. Nos, az áruházak között a nevük és a kupola képezte látszólag az egyetlen hasonlóságot, de mégis megragadott a berlini épület is. Az épület különlegessége a Jean Nouvel tervezte, szinte egymásra illesztett két üvegtölcsér, ami engem egy irizáló műanyag plexire emlékeztetett. Bent párizsi testvéréhez hasonlóan luxus árukínálat fogadott. Habár a párizsi figyelmeztetésből adódóan itt is úgy gondoltam, hogy az eladótérről nem szabad képeket készíteni, az épületről való kép készítést senki nem tiltotta soha, így bátran kattintgattam. Az épület a földszinttel és az étteremnek helyet biztosító alagsorral együtt öt szintes, ebből négyet a már előbb említett cikkek foglalnak el. A központi kupolacsarnokban egymás váltják a tematikus kiállítások, volt itt már VOUGE magazin borítókból kiállítás, ottjártunkor pedig július 4-ig a korábban főként divatillusztrátorként dolgozó, manapság homoerotikus képeiről ismert - bár én nem ismertem korábban - amerikai Robert W. Richards képeiről készült nyomatokat felvonultató, Latin Lovers név alatt futó kiállítást volt megtekinthető. Az áruház a vásárláson túl egyébként sűrű programkínálattal várja a szórakozni vágyókat is, így mielőtt arra jársz, érdemes egy pillantást vetni az eseményekre, hátha találsz kedvedre valót közöttük. A Galeries Lafayette honlapját ide kattintva éred el.

drkuktart_berlinshoppingmalls03_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls05_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls04_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls06_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls07_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls09_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls08_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls10_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls12_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls11_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls13_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls14_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls15_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls16_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls17_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls18_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls19_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls20_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls21_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls22_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls23_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls24_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls25_galerieslafeyette.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls28_departmentstorequartier206.jpgA passzázs következő tagja a Galeries Lafayette-től merőben eltérő stílusban épült - legalábbis, ami az enteriőrt illeti - Quartier 206. A New York-i székhelyű építésziroda, a Pei Cobb Freed & Partners által tervezett kétszintes áruház is luxustermékeket kínál, és gyönyörű art-deco stílusú központi térrel rendelkezik. Ottjártunkkor az alsószinten élő zongorajátékban gyönyörködhettek a kávézóban megpihenők. A Quartier 206. honlapját ide kattintva éred el.

drkuktart_berlinshoppingmalls29_departmentstorequartier206.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls30_departmentstorequartier206.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls31_departmentstorequartier206.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls32_departmentstorequartier206.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls33_departmentstorequartier206.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls34_departmentstorequartier206.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls35_departmentstorequartier206.jpg

drkuktart_berlinshoppingmalls27_theq_qualitimeshopping.jpg

A trió utolsó tagjának The Q avagy Quartier 205, különlegessége az áruház központi terében az alsó szinttől egészen az üvegtetőig magasodó, összezúzott karosszériákból készített torony, ami John Chamberlain műve. Ebben az épületben egyébként másik két társától eltérően nem luxusüzletek találhatóak. A Quartier 205 honlapját ide kattintva éred el.

drkuktart_berlinshoppingmalls26_theq_qualitimeshopping.jpgHabár Berlinről valószínűleg nem a luxusáruházak jutnak először az ember eszébe, mégis érdemes ezekre a helyekre is ellátogatni annak érdekében, hogy ízelítőt kapjunk a német főváros sokféle arcából, és ne csupán a Berlini fal, a Brandenburgi kapu, a Reichstag vagy a virágzó, alternatívabb multikulti közeg jelképezze számunkra ezt a hatalmas várost.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még mi mindent láttuk Berlinben, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Berlint az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you are interested in what else have we visited in Berlin, don't forget to follow the blog on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása