1 KIS BELGART-KIÁLLÍTÁSLESŐ: LEFFOLOGY A MAISON LEFFE-BEN (Visiting Maison Leffe in Dinant)

2015. március 31. 00:24 - drkuktart

drkuktartdinantmaisonleffe01i.jpg

A hétvégén végre kicsit tájékozottabbá váltam a belga sörkészítés és -fogyasztás terén. Ezt a karcsú tudást nem máshol, mint Belgium vallon részén megbújó Dinant városkában szereztem meg a Maison Leffe-ben, ahol nem másba, mint a Leffe sör történetébe avattak be minket, megkoronázva az így megszerzett tudást egy pohár mennyei Leffe-vel. (For English translation read more.)

This weekend I've learnt more about the proceeding and consuming of Belgian beers. We've visited Dinant which small town is located on the Walloon part of Belgium. Mainson Leffe is a museum which is fully dedicated for Leffe beer and where we've been led through the procedure of brewing Leffe. At the end the tour has been 'crowned' by a glass of Leffe.

drkuktartdinantmaisonleffe02.jpg

A Maison Leffe a Maas (franciául: Meuse) folyó két partján elhelyezkedő Dinant városában található. Az egyik leghíresebb belga sör, a Leffe eredetileg szerzetesek által nem máshol, mint az Abbaye de Leffe-ben (Leffe Apátságban) előállított apátsági védőital volt. A kolostor sztorijában annyi csupán a csavar, hogy a jelenlegi Maison Leffe, azaz a múzeumnak helyet adó épület nem az eredeti Abbaye de Leffe, hanem ahogy megtudtuk a helyszínen, egy, a működésével felhagyott női szerzetesrend kolostora volt. Az eredeti Abbaye de Leffe ma is működik Dinant városának egyik távolabbi pontján, a Maas folyó másik oldalán a Notre Dame közelében, de oda idő híján továbbá a nem tisztázott látogatási rend okán sajnos nem tudtunk elmenni. 

drkuktartdinantmaisonleffe03.jpg

So, as I've mentioned Maison Leffe is located in Dinant which is on the two sides of river Maas (Meuse in French). One of the most famous Belgian beer, Leffe used to be brew in Abbaye de Leffe by the brothers and regarded as a drink which protects the health. Abbaye de Leffe still exists and located in Dinant on the other side of river Maas than Maison Leffe. Obviously Maison Leffe isn't the original Abbaye de Leffe, but a monastery of a former order of sisters. As you need to register yourself in advance to visit Abbaye de Leffe and we haven't known this fact, we didn't visit it (next time, hopefully).

drkuktartdinantmaisonleffe04.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe05.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe06.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe07.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe08.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe09.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe10.jpg

Visszakanyarodva a Masion Leffe-hez, ez a korábbi kolostor jelenleg egy többfunkciós épületkomplexum, ahol szálloda, a korábbi udvar helyén a kerengő által körülölelt étterem és maga a múzeum található. Mi ez utóbbit látogattuk meg, lévén, hogy enni már ettünk, illetve a szállásunk kicsit távolabb, eddigi világom legklasszabb helyén, egy kastélyban volt. A múzeumba a belépő egy felnőttnek jelenleg hét euróba kerül, ami a látogatáson túl egy pohár sört és egy egyszerű, de nagyszerű ajándékot foglal magában. A múzeum három nyelven látogatható: Belgium kétnyelvűségének köszönhetően francia és holland nyelven, valamint angolul. A személyes vezetés is ezen három nyelv valamelyikén történik, legflottabbul franciául, miután francia nyelvterületen helyezkedik el Dinant városa, de igencsak szerény vezetőnk szuperül beszélt hollandul és angolul is. A túra nagyrészét önkiszolgáló üzemmódban tettük meg: belépéskor kaptunk egy, a választott nyelvnek megfelelő QR kóddal ellátott kártyát, amit az egyes állomások pultjaiba épített legolvasóra helyeztünk. Ekkor aktívvá vált az érintőképernyő, amelyen választottunk az egyes menüpontok közül: mindegyik állomásnál volt vetített rész, ami bemutatta századról-századra az apátság és a sörfőzés történetét, valamint a megfelelő menüpontokat választva a sörfőzéshez kapcsolódó növények, anyagok illatát fújta be a rendszer. Emellett fogtunk a kezünkbe árpát is, valamint megismerkedhettünk az itt használt és kiállított sörkészítő eszközökkel is. 

Let's back to Maison Leffe. This building complex consists of a hotel, museum and restaurant which has been placed on the former courtyard. As we've already booked our hotel (which is the most greatest castle hotel where I've ever stayed) and had lunch, we only visited the museum. An adult ticket currently costs EUR 7 and it's including the visit of the museum, a glass of Leffe beer and a really nice present which is handed over at the end of your visit. The tour is available on three languages: Dutch, French and English. At the beginning of the tour you're advised by a guide of the museum how to participate on the tour. We had a really nice and friendly guide who speaks French and English and Dutch as well (however she was a bit shy and said more times sorry for her English and Dutch). The second part of the tour can be fulfilled by yourself without any human guide. You get a card with a QR code due to the language you've chosen when you paid the entrance fee. At every part of the tour this card has to be placed to the QR code reader which is located in the built-in tables. Once the QR code was read by the reader the touch screen becomes active and you can choose from the menu. The menu contains an informative part where a brother speaks about the given part of brewing and a part which affects your senses: you can smell or touch or see almost all ingredients which are needed for the brewing.

drkuktartdinantmaisonleffe11.jpg

A fenti képen az egykori udvarban kialakított étterem egy részlete látható.

See the restaurant which is located in the former courtyard on the above picture.

drkuktartdinantmaisonleffe12.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe13.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe14a.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe15.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe16.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe17.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe18.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe19.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe20.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe21.jpg

De ejtsünk pár szót röviden az apátságról és a sörkészítésről. A Maison Leffe honlapja szerint: az 1152-ben alapított Notre-Dame de Leffe egy, a premontrei kanonokok által alapított olyan apátság, amelynek szerzetesei leginkább a vendégszeretükről híresek. A zarándokokat mindig szívesen fogadták Leffe-ben, és 1240-ben (megjegyzés: az eredeti angol szövegben itt 1420. szerepel, de a francia és holland szövegek alapján egyértelmű a helyes dátum) a kanonokok úgy döntött, hogy sörgyárat alapít az egészséget megóvó, élénkítő ital készítése érdekében. Ebben az időben a pestis szép számmal szedte áldozatait, többek között a nem megfelelő higiénés körülmények miatt, így kívánt és preferált volt, hogy megoldják az ivásra is használt víz fertőtlenítését valahogyan: a Leffe sör erjedési folyamata során a forrásban lévő víz elpusztította a kórokozókat, így kitűnő italnak bizonyult. A francia forradalom alatt az apátságot, valamint a sörgyárat bezárták és nem is nyitották meg egészen 1929-ig. 1952-ben Nys apát és Albert Lootvoet úgy döntöttek, hogy felelevenítik a sörfőzés hagyományát az eredeti receptúra szerint. Majd a sörfőzés jogát megszerezte az AB-InBev, amely a mai napig - immár Leuven-ben - az 1240-es recept szerint készíti a sört, szoros együttműködésben a szerzetesrenddel.

According to the website of Maison Leffe: "Founded in 1152, Notre-Dame de Leffe was an abbey of Premonstratensian canons, i.e. monks living in a community characterised by its hospitality. Pilgrims were always welcome at Leffe and in 1420 the canons decided to build a brewery for the preparation of a healthy, invigorating beverage (diseases like the plague ran rampant through the region at that time, and the boiling of water during the top fermentation process of the Leffe beer killed all germs). After the French Revolution the abbey was re-established in 1929. The abbey church was reconstructed on the old farm grounds, as the beautiful 18th-century church had been destroyed. Each monk had a specific task and was entirely at the service of the parishes. The Leffe abbey in 1740, in its heyday: in the foreground we can see the mill with its half-timbered gable, using the water of the Leffe river. In the background, facing each other, are two enemy fortresses: the Montorgueil tower and the castle of Crevecoeur. A lay master brewer worked for the abbey and made a Leffe beer that was so delicious that the parishioners preferred to drink a Leffe on Sundays rather than go to church. The abbot had to take forceful action. The abbey and the brewery were closed during the French Revolution and seemed to be nothing but a distant memory, until the abbey was re-established in 1929. In 1952 abbot Nys and Albert Lootvoet decided to once again take up the brewing tradition of Leffe with its well-guarded recipe and offer a range of delicious Leffe beers. In the meantime, AB-InBev has taken up the torch and has made a commitment to honour the tradition of the Leffe beer, which has been brewed according to the same recipe since 1240."

drkuktartdinantmaisonleffe22.jpg

Mókásnak is hangozhat, de a vezetés során legalább hatszor, ha nem többször elhangzik, hogy a sörfőzést és a sörfogyasztást elsősorban közegészségügyi okok indokolták a fertőzött vízre tekintettel. Akit az apátság és a kapcsolódó sörfőzés fentiektől bővebb történtet érdekel, javaslom, hogy vessen egy pillantást a mai napig is működő apátság (azaz nem a Maison Leffe) honlapjára, ahol részleteiben ismertetik az apátság történetét (a honlap sörfőzésre vonatkozó részét itt találod angolul, de elérhető még franciául és hollandul is). 

drkuktartdinantmaisonleffe23.jpg

However it may sound funny but we've been told at least five times that the main aim of brewing was producing more healthy drink. If you're interested in having more information about the story of Abbaye de Leffe and brewing, reading the website of the Abbaye de Leffe (means not the Maison Leffe) is recommended. The website is available in English, French and Dutch

drkuktartdinantmaisonleffe24.jpg

A fenti képen egy palackozó masina látható. Ha már a masináknál tartunk, az apátságban is törekedtek egy bizonyos szintű gépesítésre: így használtak üvegtisztító gépet is, ami igencsak szerény mennyiségű üveget, esetenként egy darabot tudott kipuceválni. 

Take a look at the picture above about the bottler machine. Beyond this machine the Abbaye de Leffe intended to use more machine to make life easier, so a bottle cleaning machine used to be used as well however in the same time only one bottle could be cleaned by it.

drkuktartdinantmaisonleffe25.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe26.jpg

Azon kívül, hogy megismertük az apátság és a sörfőzés történtetét, egy igen jól felépített agytágítást is magunk mögött tudhatunk, amiből konklúzióként levonható, hogy sört (Leffe-t) csak megfelelő alakú, behűtőtt és a megfelelő habképződés érdekében tiszta, száraz pohárba - kétharmadát a poharat megdöntve a pohár falára, majd az utolsó egyharmadot a pohár közepébe - töltsünk (kivétel: lehet, nedves a pohár, ha sörcsapból csapoljuk a nedűt). Miután rendelkezésünkre áll a tökéletesen csapolt (töltött) sör a megfelelő méretű, állagú és tartós habbal, fogyasztás előtt először vegyük szemügyre a nedű színét, majd szippantsuk be az illatát, ízleljük meg a habot, valamint az italt és fogyasszuk élvezettel. Ha eddig nem tudtuk, itt megtudtuk, hogy ugyanúgy mint a bor-, illetve kávéfogyasztásnak, a sörfogyasztásnak is megvan a maga rituáléja. A belga sörnek pedig vitathatatlanul, bár ez gyanítom senki előtt nem volt kérdéses.

drkuktartdinantmaisonleffe27.jpg

Not only the history of the Abbaye de Leffe and brewing was presented on this tour but the ritual of consuming beer as well. Good to know that Leffe has to be served to a clean, dry, cool and proper shaped (Leffe) glass. Once you've been served by a properly filled a glass of Leffe, take a deep look at the colour of the beer, smell it, taste to foam and the beer and enjoy it. If somebody hasn't known before, he or she became aware of the proper way to enjoy Belgian beer. 

drkuktartdinantmaisonleffe28.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe29.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe30.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe31.jpg

Maga a történeti rész legalább másfél óránkat igényvette. Mi a lelkesebb fajtából valók vagyunk, de olyan látogató csapat is akadt, akik akkor érkeztek, mikor mi már nagyon a tárlat végén jártunk (s szomjaztunk a nedűre), ám ahelyett, hogy végigjárták volna a kiállítást, ők az első monitor után feladták, elmentek inkább inni. Utána persze nem győzték azokkal a kérdésekkel szórakoztatni a múzeum őket kiszolgáló szerencsés munkatársát, amikre a tárlat megtekintése során százszázalékban választ kaptak volna megspékelve a valamennyi érzékszervünkre ható ingerekkel.  

The historical part of the visit took minimum one and a half hour. However we're tired (and thirsty) a bit at the end, we listened and watched all screens and stops which weren't out of order. Nevertheless there were teams of visitors who gave up to visit all stops of the tour and went drinking instead of fulfilling it, then asked only that kind of things which could be answered on the tour as well.

drkuktartdinantmaisonleffe32.jpg

A kiállítást végigjáró vagy azt "ellógó" látogató a fenti kis fogadószobában választhatott a Leffe valamennyi terméke közül helyszíni fogyasztásra. Miután Triple-t még soha nem ittam (majdnem kilenc százalékos, kétszeri fermentációjú aranybarna sör), így választásom erre esett, míg a bűnös élvezetekben velem tartó partnerem egy Leffe Rubyt ízlelgetett. Közben élveztük a szoba kellemes fényeit, süppedős kanapéját és azt, ahogy a Leffe megtalálja útját a kicsi szívünkhöz és gyomrunkhoz... 

At the end of the tour the chosen glass of Leffe was served in the dining room of the Maison Leffe. We're allowed to choose from all types of Leffe. As I've never tasted Triple before (8.4 % alcohol content after the refermentation in the bottle) I chose that one and my partner chose Leffe Ruby. While drinking our Leffe, we're sitting on a comfortable leather coach and enjoying our beer in the cosy lights of the room. 

drkuktartdinantmaisonleffe33.jpg

Kilátás a Maas túlpartján elnyúló városrészre és hegyvonulatra.

View of the other part of Dinant, located on the other side of river Maas and the mountain.

drkuktartdinantmaisonleffe34.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe35.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe36.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe37.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe38.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe39.jpgdrkuktartdinantmaisonleffe40.jpgdrkuktartdinantmaisonleffe41.jpg

A söröcske hamar elfogyott, és hála a múzeumi belépőben foglalt fejadagnak, valamint a viszonylag szoros napirendnek, nem ragadtathattuk magunkat még egy körre. Pláne, mikor vezetőnk meglebegtette előttünk, hogy távozáskor vár még ránk egy-egy ajándék. Márpedig ki nem szeret ajándékot kapni? Ez utóbbi nem volt más, mint egy-egy eredeti Leffe pohár, csakhogy megfelelően kamatoztassuk a tárlat során megszerzett, marketing értékkel bíró tudást is, miszerint a legmagasabb élvezet elérése érdekében Leffe-t csak tiszta, száraz Leffe pohárból érdemes fogyasztani. 

drkuktartdinantmaisonleffe42.jpg

The glass of beer was over quite quickly and thanks for our schedule we didn't have time for another one. At the end of the tour a brand new Leffe glass was given to us per person in order to practice the brand new knowledge: serve Leffe in a clean, dry Leffe glass. 

drkuktartdinantmaisonleffe43.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe44.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe45.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe46.jpg

drkuktartdinantmaisonleffe47.jpg

A lenti képen Dinant látképe, valamint az ajándék poharaink láthatóak.

On the picture below you can see the view of Dinant from the former monastery and our gift glasses. 

 drkuktartdinantmaisonleffe48.jpgÖsszegezve a Maison Leffe megéri az árát, igényes tárlat, rendkívül kedves vezetéssel, tájékozott és mindenre kiterjedő kiszolgálással. A sör pedig ízletes és, ha eddig nem lett volna jó kedved, akkor biztosan mosolygósabbá válsz egy pohárka elfogyasztását követően. Ha esetleg Dinant-ban járnátok a Maison Leffe-n túl számos más látnivalóval is kedveskedik nektek a város. Ilyen többek között a szaxofon története, a Notre Dame és a város fölé magasodó első világháborús citadella is. Visszakanyarodva a Leffe sörhöz: a múzeum pontos címe: Maison Leffe - 23, Charreau des Capucins, 5500 Dinant, Belgium (telefon: +32 82 22 91 91), hétfőnként, karácsonykor és szilveszterkor mindig zárva van, de ahelyett, hogy aprócska információmorzsákkal traktálnálak benneteket, javaslom, hogy keressétek fel a honlapjukat a további tudnivalók érdekében ide kattintva vagy kövessétek a Leffe közösségi oldalát ide kattintva

The museum (including the glass and the drink as well) is totally worth the price of the ticket. Informative and detailed but not over detailed exhibition plus really kind guide who is able and ready to answer all of our questions. Plus if you weren't in a good mood before the visit, after the glass of beer you start smiling for sure. Beyond the Maison Leffe, Dinant offers more attraction which is worth to visit: the story of saxophone, the building of Notre Dame and the citadel. Maison Leffe is located under 23, Charreau des Capucins, 5500 Dinant, Belgium (phone: +32 82 22 91 91), always closed on Mondays, at Christmas and New Year's Eve. For further information check their website here or follow Leffe's social site here.

drkuktartdinantmaisonleffe49.jpg

 

Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg az új bejegyzéseket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása