1 KIS BELGART: A DINANT-I NOTRE DAME (Notre Dame of Dinant)

2015. április 07. 23:40 - drkuktart

drkuktartcollegialenotredamededinant01.jpg

Amennyire gyönyörű székesegyházzal büszkélkedhet a Maas folyót közrefogó vallon Dinant városa, annyira szomorú állapotban van a Miasszonyunknak szentelt katedrális (Collégiale Notre Dame de Dinant) épülete. 

The Walloon city Dinant has an amazing cathedral, called Collegiate Church of Our Lady (Collégiale Notre Dame de Dinant in French).

drkuktartcollegialenotredamededinant02.jpg

A katedrális a Maas folyó partján helyezkedik el, aprócska házak félig-meddigleni takarásában a fölé magasodó citadella oltalmazásában. Történetéről a legtöbbet Dinant város francia nyelvű honlapja mesél: a templomnak helyét eredetileg is imádkozásra szánták. 320 körül a szikla lábánál kápolnát emeltek, aminek alapterületét a VII. század folyamán jelentősen megnövelték román stílusban. A templom 934-ben elnyerte a kollegiális templom címet. 1228-ban hegyomlás következtében és az északi kapu kivételével az épület elpusztult. A lerombolt épület helyébe emelt székesegyházat gótikus stílusban építették és csak a XIV. században fejezték be. 1466-ban a falak kivételével a teljes épületbelső és a tető tűzvész martalékává vált. Jellegzetes körte alakú harangtornya a XVI. századból származik. 

drkuktartcollegialenotredamededinant03.jpg

A templomot második alkalommal az első világháború alatt a német csapatok támadása miatt sújtotta ismét tűzvész. Ez utóbbi állapotát hűen idézik a városban több helyen is a háború során lerombolt katedrálisról kifeszített molinok. 

drkuktartcollegialenotredamededinant04.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant05.jpg

A Maas templommal átellenes partjáról kitűnő kilátás nyílik az épületre, még Charles de Gaulle szobra mögül is.

drkuktartcollegialenotredamededinant06.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant07.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant08.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant09.jpg

Ámbár az épület napjainkban sem mutatja legtökéletesebb állapotú arcát, úgy tudom, hogy a múlt században két alkalommal is felújították. Éltes korától és kissé siralmas állapotától függetlenül gyönyörű részletekre bukkanhatunk odabent. A továbbiakban meséljenek a színek, fények-árnyékok és formák.

drkuktartcollegialenotredamededinant10.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant11.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant12.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant13.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant14.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant15.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant16.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant17.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant18.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant19.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant20.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant21.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant22.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant23.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant24.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant25.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant26.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant27.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant28.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant29.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant30.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant31.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant32.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant33.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant34.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant35.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant36.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant37.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant38.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant39.jpg

drkuktartcollegialenotredamededinant40.jpg

A székesegyház a Rue Adolphe Sax 1, 5500 Dinant címen található Belgium vallon részén. 

Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg a jóhíreket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása