BUDAPESTI VIRÁGÉDEN (Visit in the flower market of Budapest)

2015. március 18. 22:51 - drkuktart

drkuktartbudapestiviragpiac01.jpg

Alig van pár nap a csillagászati tavaszig, és mintha a természet is kezdene magához térni végre valahára. Annak érdekében, hogy még inkább alábéleljem az életérzést, valami szupertitkos belső intuíciótól vezérelve vettem a klaviatúrát és böngésztem egy jót az internetet. Elképzelhetetlennek tartottam, hogy ne legyen Budapesten (értsd Budapest közigazgatási határain belül tömegközlekedéssel kellemesen elérhető) virágpiacként működő piac. Személyes és önző kis érdek volt ez részemről, ugyanis imádom a friss virágokat, ugyanakkor a közelünkben lévő legközelebbi virágárusban megszámlálhatatlanul sokat csalódtunk. Felmerül a kérdés, hogy miért adtunk az első és második esélyt követően több esélyt ennek a nevezett boltnak. Nos, az ügy összetett, de a bejegyzés témája nem is ez a meg nem nevezett hely. Legyen annyi elég, hogy mindig is vágytam arra, hogy dúskáljak, hacsak vizuálisan is, pillanatnyi hangulati elemként a szebbnél-szebb virágokban. Így - a bevezető elolvasásánál is rövidebb idő alatt - akadtam rá az igazi, valódi és legjobb tudomásom szerint egyetlen (nagykereskedelmi, nem mellesleg valóban szép nagy) Budapesti Virágpiacra.

The astronomical springtime is almost here and the nature seems to be almost awake. We don't need more just a little help for our soul and eyes, to believe the spring is here. That's why I've taken my computer and made a research about any possible market in Budapest where I can find thousands of flowers. I couldn't believe there is no special flower market within the border of the capital of Hungary. Well, I was right because my small research was successful and I've found the one and only wholesale flower market in Budapest. 

drkuktartbudapestiviragpiac02.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac03.jpg

Nekem, majdnem belvárosi lénynek a Budapesti Virágpiac könnyűszerrel megközelíthető. Vettem a jegyemet, lyukasztottam és felpattantam a gyűjtőjáratként is ismeretes 105-ös jelzésű buszra múlt szombaton. Hozzávetőleg 25 percbe telt, míg a járat átverekedte magát a belvároson, majd beúszott a Béke téri megállóba. Habár lógott az eső lába, sőt, az ég harmatgyengén meg is könnyezte azt, hogy lepattantam a százötösről, a felhőkkel zsúfolt égbolt, és a kabátom vízpettyes gallérja sem tudta kedvemet szegni a piac felé tartó utamon. Lelki szemeim előtt máris virágtengerek jelentek meg, elképzeltem azt, ahogy a nap simogatja arcomat és táncot jár az éppencsak leszedett és egy egyszerű zsineggel csokorba kötött virágok szirmain, zsenge szárain. A képzelgés megmaradt ezen a szinten, ugyanis, ahogyan azt két mondattal ezelőtt megszellőztettem, az időjárás meglehetősen bánatos volt, amihez hozzájön még az is, hogy a piac minden nap délután négykor nyit, ami az óraátállítás előtt nehezített terep a napsütésről álmodozóknak. A nyitva tartás alól kerek kivételt képez a vasárnap, amikoris nem virágpiacként funkcionál a terep. Legfeljebb ötperces gyaloglást követően keresztezte utamat a Szent László út, ahol a 21-23. szám alatt találtam rá a virágpiac fedett csarnokára (ha még nem említettem volna, ez a körülmény is a napsugarak ellen játszik). Jó tudni, hogy a piac elsősorban nagybani piac, azaz nagykereskedők árulnak kiskereskedőknek. De (és itt az a bizonyos de!) kereskedő nem lévén az egyszerű földi halandó is bebocsátást nyerhet, amennyiben megfizeti a látogatói belépőjegyet. A honlap szerint a jegy délután 16.00-18.00 óra között jelenleg fejenként 2.000,- forintot, míg 18.00 órától fejenként 500,- forintot kóstál. Miután átjutottam a kapun mennyei látvány fogadott. Állítólag a szombat nem a legforgalmasabb nap, de a virágrengeteghez nem szokott laikus szemem, így is telhetetlenül cikázott jobbra és balra. Orchideák, rezgők, liliomok, nárciszok, zöldnövények, még a korábban oly' méltatlanul mellőzött szegfű is tucatnyi színben pompázva kellette magát, holland tulipánok, rózsák, magyar gerberák, ameddig a szem ellát. Ennyi bámulatosan szép és friss virágos növényt, még soha az életben nem láttam egyrakáson.

The most important feature is this flower market can be reach easily by using the public transport. So I caught bus no. 105 and got off at Béke square (Béke tér). From Béke square (Béke tér) I was walking a couple of minutes (maximum 5 minutes) and reached the market, located under 21-23 Szent László road (Szent László út). The market is located in a market hall and a small part of it is outside. It opens at 4 p.m. every day, except of Sundays when the flower market is closed. Good to know this market is a wholesale market, but (and this 'but' is really important) entering the market is possible for non-trader visitors as well against entrance fee. According to the website the entrance fee for visitors is HUF 2000 per person between 4-6 p.m. and HUF 500 per person from 6 p.m. Once I entered the market I was impressed by the colors and smells. Wide selection of Orchidaceae, Lily, Narcissus, green plant, Dianthus (pink), tulip, rose, Gerbera etc. I've never seen such a big quantity and variation of flowers before. 

drkuktartbudapestiviragpiac04.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac05.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac06.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac07.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac08.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac09.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac10.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac11.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac12.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac13.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac14.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac15.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac15a.jpg

Tudtam, hogy nem távozhatok üres kézzel, de megfontolt és tudatos vásárlóként korlátoztam imádatomat és a megalapozott döntés érdekében bejártam a piac mindkét szintjét. A földszinten található valamennyi virágárus portékáját behatóan tanulmányoztam, de szemügyre vettem a galérián található dekor termékeket is: a megszámlálhatatlan kaspót, szalagokat, szivárványszínű girlandokat, lampionokat, bögréket, ajtódíszeket, kézműves foglalatoskodáshoz ajánlott alapanyagokat (kisdobozokat, formákat, koszorúalapokat, ecetera), művirágokat, különböző méretű kosarakat, dísztáskákat, szóval majdnem mindent. Azt mondják, hogy a kínálat folyamatosan, de legalább negyedévente változik, így alkalmazkodván az egymás követő ünnepkörökhöz, évszakokhoz. Így fordulhat elő az, hogy olykor kertbe vagy balkonládába vágyódó apró palánták jelennek meg a piac kültéri részén, majd megjelenik a kardvirág, a liliom és más, a magyar kertészek által szépen nevelt virágok tömkelege, míg máskor különböző kiegészítőkkel, az adott időszakban elengedhetetlennek tűnő  dekorációs kellékekkel készítik fel az erre járó jónépet a most éppen meglehetősen távolinak tűnő őszre vagy karácsonyra.

I knew I won't leave this place without buying anything, but before opening my wallet, I wanted to sum up the whole market to make the best deal. First of all I walked along the ground level of the market which is full with flowers. Then I visited the first level of the market where all the decoration stuffs i.e. strips, garlands, plant pots and holders, baskets, boxes, door decorations, plastic flowers, bags are located. I was told the products are changed continuously but at least in every quarter of the year: during the springtime and summertime you will find more and more green plants and cut flowers here and in the fall or winter the decoration goods are highlighted beyond the cut flowers. 

drkuktartbudapestiviragpiac16.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac17.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac18.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac19.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac20.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac21.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac22.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac23.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac24.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac25.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac26.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac27.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac28.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac29.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac30.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac31.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac32.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac33.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac34.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac35.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac36.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac37.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac38.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac39.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac40.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac41.jpg

Túrám vége felé egészséges mértékben, de igencsak kezdtem irigyelni a nap mint nap virággal foglalkozó embertársaimat. Csodálatos formák, színek, illatok, hihetetlen friss portéka. Minthogy jómagam és családom többi nőtagja is leplezetlen imádattal viseltetik a virágok felé, döntenem kellett, ki jön velem haza. Döntésem a másfél órával korábban érkezett holland tulipánokra esett. Így esett, hogy három, a maga egyszerűségében tökéletes vázavirágként funkcionáló, egyszerű szalaggal átkötött és natúr selyempapírba csavart csokor hagyta el a piac területét velem együtt. Még most, a bejegyzés írása közben is mámorosan gondolok a piacon látottakra, különösen, ha oda-odapillantok a 5 napja vásárolt, ám még most is tökéletesen emelt fővel a vázában pompázó tulipánjaimra. Nem túlzás azt állítani, hogy kötelezővé kéne tenni a manapság olyan divatos bakancslistákon való szerepeltetését ezeknek a nagybani piacoknak. Tudom-tudom, túl sok a kép, de nagyon nehezen tudtam megállni, hogy ne kattintgassam körbe az egész objektumot. Remélni merem csak, hogy nem túl sok a jóból.

At the end of my visit I was getting a bit envy of people who work with flowers thanks for their job. Beautiful shapes, colors, smells and really fresh flowers. But I must decide and wanted to surprise the other members of my family as well: I bought three natural bunches of tulips without any decoration. Now, during writing these sentences I'm happy to remember of my visit in the flower market, especially when I take a look at my tulips which still look totally fresh in the vase. Remember, I bought these tulips five days ago. I warmly recommend everybody to write 'visit a wholesale flower market' on their bucket list, if any. 

drkuktartbudapestiviragpiac42.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac43.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac44.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac45.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac46.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac47.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac48.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac49.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac50.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac51.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac52.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac53.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac54.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac55.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac56.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac57.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac58.jpg

drkuktartbudapestiviragpiac59.jpg

Ha te is beleájulnál - legalább egy picikét - ebbe a földi paradicsomba, javaslom, hogy a bővebb információk érdekében először tájékozódj a piac honlapján és közösségi oldalán, majd nyitvatartási időben és napokon keresd fel őket a XIII. kerületben, Budapesten a Szent László út 21-23. szám alatt. Javaslom, hogy határozott elképzelésekkel menj, ugyanis rendkívül nehéz üres kézzel és rövid időn belül szabadulni innen. Ne felejtkezzünk meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you want visiting this market as well, don't hesitate to check their homepage and social media site for further information, then visit them during the opening hours under 21-23 Szent László road (Szent László út) in the 13th district of Budapest. Don't forget following DRKUKTART on Facebook or Instagram to get new feeds more times a week. Follow my blog with Bloglovin!

Have a great day!

DRKUKTA

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ediszilva · http://rosecup.blogspot.hu/?zx=9709a77f7b806c6b 2015.03.19. 09:48:10

Némi iróniát érzek a nyitvatartással kapcsolatosan.

Lady Ann 2015.03.19. 10:09:57

Az a kunkorodó levelű, rózsaszín virágú növény a kockás szalagok és a pöttyös nemtudommik között micsoda?

Fluffer 2015.03.19. 10:30:17

@ediszilva: Nincs semmi baj a nyitvatartással. Mindig a tárgynaphoz képest van jól időzítve, hogy előző nap délután átveszik az árut a kiskerek, amit eljuttatnak a saját virágboltjukba.

Gondolj a pékekre! Azok is már előző este elkezdik gyúrni, keleszteni, sütni a másnapi kenyérmennyiséget.

:-)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.19. 22:39:12

Virágpiac van sokfelé. Például az újpesti piacon is van egy külön épület, kizárólag virágárusoknak.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása