HA A HÁZAK BESZÉLNI TUDNÁNAK (Strange texts on the walls of building under 9-11 Lónyay utca, Budapest)

2015. február 20. 09:30 - drkuktart

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak01.jpg

Micsoda titkokat rejthetnek Budapest dísztéglával fedett épületeinek falai! Aki még nem leplezett le párat belőlük avagy már felfedezte némelyiket, és el is indult a titok felderítésének útján, annak valószínűleg nem mondok újat, de aki általában csak elsuhan a pesti utakon, azt arra bíztatnám, hogy merészkedjen közelebb a falakhoz és ne legyen rest perceket eltölteni a vizslatásukkal. A lentiekból kiderül, hogy miért. 

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak02.jpg

Vegyük csak szemügyre a környéket. Ahogyan azt Román András nevével fémjelzett 'Madách Imre, avagy egy sugárút tragédiája' címet viselő nagyszerű tanulmányból megtudjuk: "A magyar városokban a klasszicizmus kezdetéig elvétve akadt csak tudatosan tervezett városátalakítás, -rendezés. Ha mégis, leginkább a püspöki városok egyházi központjait alakították tudatosan: Pécsét, Szombathelyét. S jószerével mindenütt lebontották a városfalakat, meggyorsítva ezzel a rajtuk kívül eső spontán vagy tervezett fejlődést. Hasonlóan fejlődött Pest is. A Dunától-Dunáig futó városfalak szorítását már a 18. században kinőtte, létrejöttek a később Habsburg uralkodókról és hozzátartozóikról elnevezett külvárosok, főként a városkapuktól induló országutak mentén fejlődve. A mai Rákóczi út, Baross utca, Üllői út, Lónyai utca nyomvonala ekkor alakult ki, csak északon tolódott el kelet felé a váci országút a kaputól, hogy kialakuljon a Bajcsy Zsilinszky út elődje. " Ha kis vizuális ingerre is vágyunk, akkor vegyük sorra a kapcsolódó térképeket is. Az itt elérhető, Budapestről a XVII. század óta rendelkezésre álló térképek szerint a Lónyay utcában (korábban Két nyúl utcza, majd Lónyay utcza) a mai 9. illetve 11. szám alatt található házak helyén kizárólag az Erkel utca (korábban Három pipa utcza, majd Erkel utcza) és Lónyay utca sarkán található Lónyay utca 11. szám helyén állt épület a XVII. század vége és 1745. között. Az 1878-as kataszteri térkép a terület ezen részét változatlan formában jelöli, ezek szerint a 9. szám alatt ma látható ház még nem létezett, míg a 11. szám alatt már állt egy nagyobb alapterületű épület. Változást ebben az 1912-es kataszteri térképen látok, ahol már mind a két terület beépítésre került, az alaprajzok alapján igen erős a gyanúm, hogy a ma látható épületeket (mi mást) húzták itt fel. Bár nem tartozik szorosan a témához, de erre az oldalra érdemes azoknak ellátogatnia, akik szeretnék fővárosunk korábbi többek között kataszteri, közigazgatási avagy katonai térképeit böngészni. Van köztük magyar nyelvű, de német nyelvű is, minthogy az oldal maga 'A Habsburg Birodalom Történelmi Térképei' megnevezés alatt fut. 

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak03.jpg

És akkor a konkrét épületekről. Az internetes szak-, és kevésbé szakirodalom alapján a fentieken túl nem lettem okosabb az épületek történelmét illetően, de a kutakodást nem adom fel. Pont emiatt jelen bejegyzést egyrészt gondolat indítónak szánom, másrészt szeretném felhívni a becses nagyérdemű figyelmét, hogy igenis érdemes közelebbről figyelni az épületeket, nem pedig csak széleslátószögben felmérni azokat. Amióta édesapám megmutatta, hogy micsoda titkokat rejt az egyik nagyhírű kampuszunk dísztéglaborítása (erről is beszámolok a későbbiekben), azóta nem menekül egyetlen egy dísztéglával fedett épület sem szemeim elől. Hacsak tehetem, közelről megpásztázom falait. Így történt ez a fent úgy-ahogy kivesézett Lónyay utca 9-11. alatti épületekkel is, amiknek falai igen érdekes karcolásokat rejtenek. Tulajdonképpen a kor falfirkáit, a vandalizmus akkor elítélendő nyomait, ma pedig az adott kor emlékeit tisztelhetjük bennük. Maga a dísztégla a XIX. század közepétől kezdve lopózott be az építészetbe köszönhetően dekoratív jellegének és annak, hogy könnyen tisztán tartható. Üröm az örömben, hogy a Lónyay utcai épületeket úgy tűnik, még soha nem tisztították meg, így nem csak a burkolatba vésett, de - ahogyan alább látjuk majd - még a grafittal írt szövegek is megmaradtak rajtuk. Vessünk tehát pár kósza pillantást a falak díszeire. Nem ismerem, és még tippelni sem tudok a fenti "V.F." monogram elkövetőjének személyére, dátum híján még azt sem tudjuk, mikor került oda. Tény viszont, hogy az épület több pontján bepróbálkozott monogramjával, így az első képen látható kapualjban is megtalálható monogramja, igaz, nem annyira mélyre vésve, mint a második és harmadik képeken (ezek ugyanazt a falszakaszt ábrázolják). 

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak04.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak05.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak06.jpg

Érdekes a kapu melletti fenti számsor is, először azt hittem helyrajzi szám, hiszen a legutóbbi kateszteri térkép szerint itt 8 és 7 számokkal indulnak a helyrajzi számok. Ha közelebb húzódtok a képernyőhöz, látni fogjátok, hogy 1936-ban "SOGHY" is karcolt vagy inkább vésett a falakba. Mellette 2014-es "bejegyzés" is húzódik, de elkövetői (Stefan és Monika) nem voltak olyan kitartóak, mint SOGHY, mindenesetre következtethetünk a nevekből és a dátumozásból (22.06.2014.), hogy a szerelmesek nem magyar személyek (vagy legalábbis nem a magyar helyesírás szerint vésték jeleiket). 

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak10.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak07.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak08.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak09.jpg

Fent 'Gyurka', 'Hefter' és '17 órától' feliratok maradtak ránk.

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak11.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak12.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak13.jpg

Íme az az 1970-es, talán augusztus 1-jei (VIII. 1.) grafit dátum, ami arra enged következtetni, hogy a ház homlokzatának teljes felületét legalább negyvennégy éve nem tisztította ember.

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak14.jpg

FTC jelzés emlékeztet arra minden ferencvárosit, hogy melyik a tornaklub mellé illő odaállni.

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak15.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak16.jpg

'MK' és egy 1900-ra utaló vésés.

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak17.jpg

'SA' igencsak szerényen szintén monogramját és az 1936-os dátumot véste a falba.

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak18.jpg

Pepi és Csucsu is szerelemben járthattak itt, és a vájat mélysége szerint kitartóbban voltak mint Stefan és Monika.

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak19.jpg

Azt hiszem, egy bejegyzés keretei között felsorolni is lehetetlen, hogy mi mindent őriznek a téglák, van itt 'TE', 'MM', 'PR', 'VF' (fent), de vannak múlandóbb eszközzel, grafittal és krétával (lent) felvitt alkotások is. 

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak20.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak21.jpg

drkuktartlonyayutca911diszteglafalak22.jpg

Remélem ez a kis nyúlfarknyi iromány meghozta a kedveteket ahhoz, hogy szűkebb-tágabb környezeteteket is felfedezzétek, hiszen nem kétséges, tud újat mutatni. Megéri nyitott szemmel járni az olyan, számunkra 'hétköznapinak' tűnő helyeken is, mint Budapest utcái, hiszen Budapest kitűnő hely turistáskodni, még a lokálpatrióták számára is. Én pedig ahogy időm és a rendelkezésre álló szakirodalom engedi, mélyebbre ásom magam a történetben, hátha többet megtudok a harmincas évekből származó fenti, egyelőre titokzatos monogramokról. Ne felejtkezzünk meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

Don't forget following DRKUKTART on Facebook or Instagram to get new feeds more times a week. Follow my blog with Bloglovin!

Have a great day!

DRKUKTA

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sid-art · www.sid-art.blog.hu 2015.02.21. 18:49:32

A házak tudnak beszélni, a múltról mesélnek nekünk, csak tudni kell meghallani.
Pont erről írtam a héten én is.
sid-art.blog.hu/2015/02/16/beszelo_teglak

drkuktart 2015.02.21. 18:52:55

Kedves @sid-art! Ezek szerint hasonlóan járt az agyunk :). Üdv.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása