DRFRANCIART: PÁRIZS 1 NAP ALATT (Paris in one day)

2015. január 03. 03:21 - drkuktart

drkuktartparizsparisjanuary01.jpg

Párizsban egy nap semmire sem elég, gondolhatnánk meggondolatlanul. Legfeljebb arra, hogy átrohanjunk rajta. Pláne, ha januárt mutat az a fránya falinaptár. Instant útiterv következik 12 órás világvárosnézéshez.

One day is good for nothing in Paris. Especially in January. Well, I don't agree. We spent lovely chilly twelve hours in the French capital. 

drkuktartparizsparisjanuary02.jpg

drkuktartparizsparisjanuary32.jpg

Ilyenkor persze nem úsztatsz vitorlásokat vagy ücsörögsz a napon, sőt a bagettet sem ekkor fogod a bolban vett brieddel elmajszolni a Luxembourg parkban (Jardin du Luxembourg). Az Eiffel-tornyot (Tour Eiffel) sem most fogod keresztül-kasul bejárni. A lehetőségek limitált volta nem feltétlenül megnyerő, ha először jársz a francia fővárosban. Rutinos visszatérőként viszont a város ilyenkor is látogatásra csábít, különösen, hogy megnyugodjon az ember lánya, hogy minden úgy maradt Párizsban, ahogyan azt évekkel ezelőtt hagyta. Ez persze költői túlzás, de a főbb nevezetességekre mindenképpen igaz. Persze, ne várjon senki sem minden részletre kiterjedő múzeumlátogatást ennyi idő alatt tőlünk. Mi inkább a város épített örökségére voltunk kíváncsiak. Nekünk ez az egy (valójában fél) itt töltött nap arra volt elég, hogy a külvárosból első napirendi pontként bemetrózzunk a Lafayette áruházhoz (Galeries Lafayette - Chaussée d'Antin La Fayette megálló), ahol áldoztunk a reggeli étkezés oltárán az áruház tetején található Lafayette Café-ban. Itt, ha szerencsés vagy az ablak mellé ülhetsz, ahonnan a párizsi Operaház tetejét, illetve az Eiffel-tornyot is láthatod. 

It's not that period of the year when you float mini sailing boats in the Grand Basin or eat your baguette and brie in Luxembourg Park. It's also not the most proper month of the year when you'll visit every part of Eiffel Tower. If you take a look on the thermometer you may not be happy you've chosen this period of the year for your first visit in Paris. But, if it's not your first time, I'm sure you'll enjoy your stay independently how short is it. So, what did we visit during one day (okay, it was only a half day)? We've travelled by metro to Chaussée d'Antin La Fayette and started our day in Galeries Lafayette, where we had a nice breakfast on the top of the shopping mall in Lafayette Café. If you're lucky, you get a free table direct next to the window and you can enjoy the view of the dome of Opera House and the Eiffel Tower in the background.

drkuktartparizsparisjanuary03.jpg

drkuktartparizsparisjanuary04.jpg

drkuktartparizsparisjanuary05.jpg

drkuktartparizsparisjanuary06.jpg

Innen átmetróztunk a Louvre-hoz (Palais Royal - Musée du Louvre megálló). Ezt egy vacogós séta követte. Nyugtáztuk, hogy a Piramisok megvannak még, majd kisétáltunk a Szajna-partra, el a lakatoktól roskadozó Pont des Arts mellett. Amikor 2009-ben jártam itt, alig egy-két lakat volt csak a hídon, a korlátot láttuk. Ma már ez elképzelhetetlen. 5 év alatt szép kis iparág telepedett a lakat-szerelem-Párizs témakörre. Míg a bevándorlók korábban csak a szivárvány minden színében pompázó Eiffel-torony utánzatokat, afrikainak mondott faragványokat, gagyi táskareplikákat és kendőket, gusztustalan zselé (a jó ízlés nem engedi leírjam a megfelelő szót) kreálmányokat árultak, manapság már, főleg a Pont des Arts-on széles szerelem lakatválasztékkal várják a turbékoló gerlepárokat. "Love locks. Throw the key in the river." Annyira spontán. Ennek köszönhetően 2014 nyarán a híd kissé megrokkant, így öszre kevésbé attraktív üvegpanelekkel helyettesítették a korlát bizonyos részeit. 

By leaving the Galeries Lafayette, we took the metro to Louvre (Palais Royal - Musée du Louvre). We've checked the Pyramids then we're walking along River Seine. We've passed Pont des Arts which was full with locks. In 2009, when I visited Paris first time in my life there wasn't almost any lock on this bridge, we could see its parapets. Since then the love lock industry has been launched beyond the miniaturist Eiffel Tower industry and the fake bags-scarfs industry. 'Love locks. Throw the key in the river.' So spontaneous. Thanks for the wight of love locks the parapet of the bridge has collapsed in the summer of 2014 and the parapet was replaced by glass panels partly. But let's get back to our short tour in Paris. 

drkuktartparizsparisjanuary07.jpg

drkuktartparizsparisjanuary08.jpg

drkuktartparizsparisjanuary09.jpg

drkuktartparizsparisjanuary10.jpg

drkuktartparizsparisjanuary11.jpg

drkuktartparizsparisjanuary12.jpg

drkuktartparizsparisjanuary13.jpg

drkuktartparizsparisjanuary14.jpg

drkuktartparizsparisjanuary15.jpg

drkuktartparizsparisjanuary16.jpg

drkuktartparizsparisjanuary17.jpg

drkuktartparizsparisjanuary18.jpg

drkuktartparizsparisjanuary19.jpg

drkuktartparizsparisjanuary20.jpg

drkuktartparizsparisjanuary21.jpg

De vissza a minitúránkhoz. Gyalog elhaladtunk a Pont Neuf mellett, majd be a Notre-Dame-hoz (Cathédrale Notre-Dame de Paris). Gyors vizit a székesegyházban, majd át a Pont au Double-n és rövid kóválygást követően (nem volt nálunk térkép…) Saint-Michel-nél RER-re (Réseau Express Régional) pattantunk, hogy ott legyünk, mikor az Eiffel-toronyba lefoglalt túránk kezdődik. A RER C a St Michel Notre Dame állomástól elzakatolt velünk a Champ De Mars Tour Eiffel állomásig kemény tíz perc alatt. Hozzáteszem foglalásra ebben az időszakban nincs is igazán szükség abszolúte semmilyen sor nem kígyózott az Eiffel-torony alatt. Talán ez annak is köszönhető, hogy ilyenkor előfordulhat, hogy a torony nagy része a kedvezőtlen időjárás miatt nem látogatható, ami pedig látogatható, az is csak lifttel közelíthető meg. A kilátás, köszönhetően a különleges fényviszonyoknak, a méltán híres párizsi háztetőknek és a Szajna tovakúszó metál fonalának mindenesetre lenyűgöző. Mindamellett rettentően hideg volt fent, ami elsősorban a jeges szél érdeme volt. Gyors körvizit, amely során madártávlatból szemrevételeztük a New York-i Szabadság-szobor kicsinyített változatát (Statue de la Liberté) az Íle aux Cygnes csücskében. Gyakorlott párizsozók vallják, az egyik legszebb kilátás Párizsra a Tour Montparnasse 56-ból (Montparnasse - Bienvenüe merómegálló) nyílik, ami egy rettentő csúf, de magas épület. Mi ezt ekkor még nem tudtuk, így az Eiffel-torony nyújtotta jeges élvezetben volt csupán osztályrészünk.

We've passed Pont Neuf and visited Notre Dame (Chatédrale Notre-Dame de Paris). We made a short visit in the church, took the RER (Réseau Express Régional) at Saint-Michel to Champ De Mars Tour Eiffel (RER C). We were worrying not to be on time on our booked tour in Eiffel Tower, but traveling by RER took ten minutes only. To be honest, buying your ticket in advance it's not necessary this period. There was no line in front of the Tower. Good to know that the main part of Tower may be temporarily closed due to adverse weather  conditions. As it was freezing and extremely windy we only spent a few minutes upstairs: check the view (i.e. the miniature version of the Liberty Statue on Íle aux Cygnes) from every side of the Tower. By the way, they say one of the most beautiful view of Paris is from Tour Montparnasse 56.

drkuktartparizsparisjanuary33.jpg

drkuktartparizsparisjanuary22.jpg

drkuktartparizsparisjanuary23.jpg

drkuktartparizsparisjanuary24.jpg

drkuktartparizsparisjanuary25.jpg

drkuktartparizsparisjanuary26.jpg

drkuktartparizsparisjanuary27.jpg

drkuktartparizsparisjanuary28.jpg

drkuktartparizsparisjanuary29.jpg

drkuktartparizsparisjanuary30.jpg

drkuktartparizsparisjanuary31.jpg

Ezt követően átfagyott testünket ismét felpakoltuk a RER-re, amelyen egészen az Invalidusokig (Invalides) utaztunk. Itt átszambáztunk a Pont Alexandre III-n, el a Palace de la Concorde-ig. Ekkorra már leszállt az alkony, így utolsó leheletünkkel eldideregtünk a Madeleine-ig, és agyoncsaptuk az egész párizsi életérzést (és ezt a bejegyzést is) egy jó kis kávéval a Starbucks-ban (Starbucks Coffée Sèze). Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

After leaving the Tower, we took the RER to Invalides, crossed Pont Alexandre III, Palace de la Concorde. As night was falling and getting colder and colder we were searching for a café, and killed the whole Parisian visit (and this post as well) with having a coffee in Starbucks (Starbucks Coffée Sèze), close to Madeleine. If like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

40 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.05. 00:04:49

Kulturbunkóknak ez is elég. Több évig éltem Párizsban, Én nagyjából láttam minden fontos dolgot. Ez itt nulla.

drkuktart 2015.01.05. 00:12:31

Kedves @Brendel Mátyás! Örültem volna, ha szintén a nulla határát súroló kultúrnak kevésbé nevezhető hozzászólásban inkább tippeket adtál volna, mi minden fér bele 12 órába januárban egy párizsi városlátogatásba. Ha esetleg el is olvasod majd a bejegyzést, akkor várom az ott nem felsorolt helyekre vonatkozó ötleteidet. Szép estét!

BluE 2015.01.05. 08:16:41

"Egy nap alatt minden megnézhető Párizsban"?! Ezzel a címmel vitáznék. Aki nem szán Párizsra legalább 3 napot, az ne menjen oda. Ide-oda rohangálni, hogy kipipálhassuk, hogy ezt is láttuk... minek?

És mielőtt én is le leszek bunkózva... Starbucks helyett inkább a Montmarte-ra mehetett volna fel a szerző, ha már Párizsban akarta magát érezni. Remek kisvendéglők, kávézók vannak ott (Moulin Rouge közelségéről már nem is beszélve) és a kilátás Párizsra összehasonlíthatatlan. Ja és ha már azt írja a cikkben "Mi inkább a város épített örökségére voltunk kíváncsiak", akkor ennek ez jobban megfelelt volna.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.05. 08:16:44

@drkuktart: nézd meg az index címlapon az ajánlót! Annak alapján nekem is valami hasonló gondolataim támadtak. Amit a posztban láttam... mondhatni, a szokásos turista sztori, amikor nincs idő semmire, mégis mindent látni akarsz.

DonTintoretto 2015.01.05. 08:16:45

"Párizsban egy nap semmire sem elég, gondolhatnánk meggondolatlanul. Legfeljebb arra, hogy átrohanjunk rajta."

És a bejegyzés pont azt bizonyítja, hogy ez így is van. Egy szép átrohanásnak viszont nem rossz. Ellenben ha nem ez az első alkalom, nem értem, miért nem új dolgokat nézne meg utazó. Ha pedig ezek az újak, akkor tényleg érdekelne, hogy miket tartott fontosabbnak.

Gyűrött Papír 2015.01.05. 08:16:48

Délelőtt 10-18-ig voltam Párizsban, Brüsszelből a Thalys-szal mentünk. Küldjek képeket, amiknek van értelmük is? :)
Ez alapján nekem nem sok kedvem lenne Párizshoz. Bocs.

psziroot 2015.01.05. 08:17:03

Én nyáron jártam egy napos bejáráson. A Père Lachaise temető elvitte a délelőttöt, de a délutánba belefért az Akvárium is a szokásos látványosságok mellé. Utóbbi nem nyűgözött le. A Jardin des Tuileries tűnt utólag rossz ötletnek, mert az utakon található fehér kőtől térdig vastagon poros lettem. Ezt ti ügyesen kerültétek az óriáskerék felé. 1 nap alatt a múzeumok nem bejárhatóak, de főszezonban is megnézhető a posztban látottakhoz hasonlóan minden, ami előtt nem kígyózik a sor. Bár metróval mindet egyszerű megközelíteni, de a buszt is ajánlom, mert arról út közben is lehet szép dolgokat látni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.01.05. 08:17:08

A probléma nem a tizenkétórás tervvel van, hanem a megközelítéssel (főleg az index címlapos beharangozóval), miszerint ez aztán a lehetséges csúcs, és ennyivel MINDENT láttál Párizsban. Ha nem ilyen magas lóról indít a poszt, hanem eleve onnan, hogy ez egy kényszerhelyzet és ugyan csak felszínes rohanás, de legalább egy-egy pillantást sokmindenre vethet az ember, ha jól megtervezi a napját, akkor nincs az írással semmi baj.

2015.01.05. 08:17:13

Én is csak 1 napot tudtam erre szánni, útban hazafele, sajnos egész nap szakadt az eső. Felültem egy városnéző buszra. Egy darabig dacoltam az elemekkel, majd az Eiffel töronynál taxiba ültem és visszamentem a szállodába meleg ruháért.
Egyszer még elmennék nézelődni, bár a én péztárcámhoz elég drága. (nagyon ócska szállást kaptam nagyon drágán,) és amikor 5€-t fizettem egy kávért reggelire nem volt kedvem máshol próbálkozni, maradt a meki.
Ellenben a telós problémámat egy mobilos boltban egy pakisztani fiú percek alatt megoldotta, tehát már megérte.

magyar bucó 2015.01.05. 08:17:17

Bármelyik várost körbe lehet futni 12 óra alatt. Kérdés, hogy érdemes-e.

radnaughty 2015.01.05. 08:17:27

nem voltam párizsban, de nagyjából egyetértek brendel mátyással. 12 óra még egy borsodi kisváros nevezetességeinek megtekintésére sem elég.

MSZP Afrika Korps 2015.01.05. 08:17:39

Vigyen a csigazabáló náciknak pénzt akinek hét anyja van! Menjetek mondjuk Prágába.

Autosave 2015.01.05. 08:17:50

"Biztos sokan gondolják azt, hogy Párizsban annyi a látványosság, hogy egy nap alatt lehetetlenség mindent megnézni, pedig tévedés! Íme egy 12 órás útiterv, ami lefed mindent, amit a városban érdemes megnézni."

Egy ilyen bevezető után én is csak annyit írnék, hogy....

átlátó 2015.01.05. 08:17:55

Tehát 12 óra...mondom, hogy értem. Valami rövidebbet nem e lehetne e dikk? Ha már elmentél addig rohanni.

drkuktart 2015.01.05. 08:27:23

Kedves @BluE, @pythonozok, @Before, @feree73, @Autosave, @radnaughty! Köszönöm a hozzászólásokat. Az Index-en megjelent szalagcímet és bevezetőt szinte soha sem a bejegyzést író "blogger" írja, ahogyan ebben az esetben sem, hanem az Index munkatársai. Sok esetben köze sincs a bejegyzésben írtakkal, így egy szenzációhajhász felvezető után nagyot koppan a szegény olvasó. Sajnálom. Miután magának a bejegyzésnek a témája pont az volt, hogy 12 óra pont arra elég, pláne januárban, hogyha már jártál Párizsban, akkor kicsit felfrissüljenek az emlékek, így szándékosan nem írtam sehol, hogy minden megnézhető, hiszen nem. Egyetlen városra sem elég 12 óra egyetértek @radnaughty-val. Üdv!

drkuktart 2015.01.05. 08:30:55

Kedves @DonTintoretto! Köszönöm a hozzászólást. Kérdésedre válaszolva: átutazóban voltunk a városban, és korábban csak kellemes, nyári időben jártunk Párizsban. Számomra élmény volt a város már általam ismert részeit más évszakban, ha úgy tetszik új ruhában megtekinteni, hiszen teljesen más arcukat mutatták így. Szép napot kívánok!

drkuktart 2015.01.05. 08:32:08

Kedves @Gyűrött Papír! Akkor neked sem jutott sok a városból, ahogy nekünk sem ez alkalommal. Ha gondolod, küldhetsz :). Üdv!

drkuktart 2015.01.05. 08:32:42

Kedves @psziroot! Köszönöm a tippeket! Üdv.

drkuktart 2015.01.05. 08:35:07

Kedves @MSZP Afrika Korps! Prága is szép város, majd beiktatjuk. Jó napot kívánok!

d.j 2015.01.05. 09:14:18

Még egy megjegyzés. Ha csak egy nap van a városnézésre, akkor inkább max. 2-3 helyet nézek meg. De akkor alaposabban körbenézek pl. a Madeleine-ben. Mi egy hétig voltunk és mégis úgy jöttünk el, hogy egy csomó mindent nem láttunk.

xporolyke 2015.01.05. 09:14:25

Egy nap alatt huzos, de mondjuk harom nap alatt, plane, ha jo az ido a lenyeget vegig lehet jarni nem tul eroltetett tempoban is.

Amit nem erdemes kihagyni az a Louvre, meg nekem a Père-Lachaise temető tetszett nagyon.
Ami kiabrandito a draga es igenytelen szallas (lehet meg sokkal dragabban van csucs hotel is) viszont amit mondjuk Seville-ban negy csillagos tenyleg szuper hotelre koltunk szezonon kivul, az Parizsban szinten szezonon kivul nekunk egy koszlott hosztelre volt eleg papir vekony ajtoval, vegul ott is hagytuk egy meg dragabb hostelert, ahol meg a furdesert is kulon kellett fizetni, nem is keveset, de az legalabb csondes es tisztabb volt.
A kaja is draga, szoval penzzel fel kell szerelkezni, ha tenyleg elvezetes turat szeretne az ember.

AK76 2015.01.05. 09:14:32

@drkuktart: 12 órába belefér kb a Louvre megtekintése,de ha pld a Versailles kastélyt tervezzük be,arra konkrétan rámegy az egész nap,vonatozással,parkkal,stb-vel együtt.12 óra még egy Budapest kaliberű "városkára" sem elegendő,nemhogy egy Párizsra.

xporolyke 2015.01.05. 09:14:36

Ha kulturalisan gazdag, de megfizetheto, nem tul messzi varosokat keres az ember en javasolnam meg Drezdat, Lipcset, kicsit arrebb Hamburg-Lubek paros, ahol Lubek van kihangsulyozva, persze kozelebb Praga, Velence, Becs az alap, ha a magyar varorosokon tul van az ember. Europai viszonylatban Budapest szuper varos, csak kis renovalas raferne, nalam Amszterdamot, Brusszelt, Parizst, Koppenhagat siman lenyomja, a top varos London, de az mar tenyleg arrebb van.

d.j 2015.01.05. 09:14:54

@BluE: Pont ez jutott nekem is eszembe. Annyi jó kis kávézó van szerte Párizsban, erre bemennek a Starbucksba. LOL.

bkkzol 2015.01.05. 09:14:57

annak eleg az 1 nap a ki fapadossal utazik.

Le Orme 2 2015.01.05. 09:19:56

@BluE: A Starbucks valóban kihagyandó lett volna.

arsenal71 2015.01.05. 10:29:36

Többedszer voltam karácsonykor Párizsban egy hétig. Egész nap jártuk a várost, és nagyon sok mindent nem sikerült megnézni. Persze ha csak egy nap van súlyozni kell. De szinte semmit nem lehet megnézni, csak a legfontosabbakat kutyafuttában.
Csak a múzeumok megnézése több hét. A parkok meglátogatása sem egy nap. A városban kóborolni is lehet napokig. A Louvre nem a Mona Lisából áll, nekünk többedszerre is hét óra volt.
Orsay, Rodin, Csatornamúzeum, Hajózási múzeum belefért, de a Panteon, a Pere Lachaise, hajózás a Szajnán szóba sem jöhetett. Az invalidusok is csak félig. A Kis és Nagy Palota szóba sem jöhetett a nagy sor miatt. A Champ Elysees szintén nem jött szóba, a vásár miatt. Megpróbáltuk, de ennyi embert rég nem láttunk egy helyen. A Szabadságszobrot sem tudtuk megnézni.
Az Eiffel torony is több óra volt, még sokadszorra is. A Defense is megér egy látogatás,
A Chateau de Vincennes is érdekes látnivaló, kicsit látni milyen lehetett a Bastille, A St Denis a királyok nyughelyével is szép látnivaló. A környék nem, de túl lehet élni.
Egy nap arra elég, hogy az ember visszavágyjon. Szerintünk.

Autosave 2015.01.05. 12:13:16

@arsenal71:
Így vagyok ezzel én is, köszönöm, hogy leírtad, grafofób vagyok...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.05. 12:58:50

Ha még látnék, egy dolog miatt szívesen kimennék: fotózni. Kevés olyan város van a világon, ahol annyira szerettem volna... nem jött össze, most meg már olyan rossz a szemem, hogy ha lenne rá lehetőség, akkor sem lenne értelme. :(
Mondjuk én nem a turistalátványosságokat fotózgattam volna, az is igaz. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.05. 13:41:12

@drkuktart: én nem azt mondtam, hogy 12 órába több belefér, hanem azt, hogy vétek csak 12 órára menni. Egyébként: ile-de-france.blog.hu/tags/p%C3%A1rizs

micsoda? 2015.01.05. 13:52:42

Úgy tudom én is, hogy Párizs nevezetességei majd egy csomóban vannak, rövid időn belül megtekinthetők, Londonban viszont nem.
Persze, hogy lehetne bámészkodni akármeddig is. Hiszen Budapesten járva, még jó pár sima lakóházon is van mit megnézni.

arsenal71 2015.01.05. 14:06:14

@Autosave: Mikor írok az utazásról, megint átélem. Már ezért is érdemes.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.01.05. 15:56:17

@AK76:

12 óra kb. akkor elég a Louvre-ra, ha téged csak egy-egy művészeti áramlat érdekel, adott esetben ez is kevés lehet. Egyébként "A" Louvre-ra egy hét is kevés.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.01.05. 17:54:01

@micsoda?: " Párizs nevezetességei majd egy csomóban vannak"

ja persze, Vincennes-től a katakombákon át a Place du Tertre-en át a Defense-ig, az tényleg egy csomó.:)

drkuktart 2015.01.05. 19:40:55

Kedves @arsenal71! Köszönöm a tippeket.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.01.05. 22:59:01

@drkuktart: javaslom nézd meg Mátyás blogját utazás előtt, nagyon élvezetes utazóblog.

@Brendel Mátyás: sajnos keveseknek adatok meg hogy sok napot töltsenek el Párizsban. Én a legrövidebb ilyen "rohamot" 2 nap alatt abszolváltam egy autószalonnal egybekötve. Gyakorlatilag egy intenzív megállás nélküli séta volt, durva izomlázzal, ahol pihenést olyan betétek jelentették, mint a vacsora a latin negyedben, panoráma a Sacre cuertől, vagy egy 2 óras pihenés a városnéző hajón a Szajnán.

Sajnos 2 nap arra elég Párizsban, hogy az ember tartalomjegyzéket írjon, a Louvre önmagában egy napot igényel, az Eiffel toronyba csak a bejutás órákba telhet. Akinek nincs ennyi ideje az kénytelen olyan gyors menetben végignézni, mint ebben a posztban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.01.06. 16:44:12

@Brendel Mátyás: anélkül hogy leszpemmelném a drkuktart blogot még megkérdeném: lesz folytatása az úti-beszámolóknak az ile-en?

arsenal71 2015.01.06. 16:44:17

@drkuktart: Ha elindulsz, vigyél magaddal 3x3 fényképet, bármilyen jó . Egyhetes bérletet lehet venni 34? euróért. Már a reptérről jó a városba, és minden metróra, buszra és RER-re jó. Fele annyiba kerül, mint a turistáknak árusított bérletek. Ahova lehet, interneten vegyél jegyet. Órákat spórolhatsz a sorban állásnál. A zsebedre, táskádra és fényképezőgépre érdemes vigyázni. Mi mindenhol készpénzzel fizetünk. Jobb a békesség. Voltak már gondjaink a kártyával. Szerencsére figyelt a bankunk..
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása