DRKONYHART: HAJRÁ LECSÓ! (How to cook lecsó?)

2014. augusztus 29. 05:37 - drkuktart

drkuktartlecso_lecso01i.jpg

Számomra a nyár egyik legjobb étke a lecsó. Végy egy kis szabadföldön termett paprikát, paradicsomot, ne fukarkodj a füstölt finomságokkal, és kész is az illatos, ízletes étel. A napokban is kedvem támadt egy kicsit sürögni-forogni, s pont a kezdembe akadt a kamerám is. Még szezonja van, így kapok az alkalmon, hogy felhívjam figyelmeteket: egyetek lecsót! Ahány ház, annyi recept, most bemutatom, én miként készítem eme tradicionális magyar finomságot. (For English scroll down.)

Hungarian lecsó is one of my favorite summer dish. So many houses, so many custom, but now I show you how I prepare lecsó.drkuktartlecso_lecso02i.jpg

Hozzávalók 6 főre:

1 nagy fej vagy 2 kisebb fej vöröshagyma

1 kg paradicsom

1 kg (étkezési) paprika

1 szál lángolt kolbász

2 szál snack kolbász

1-1 vékony szelet tokaszalonna és kolozsvári szalonna

1 kiskanál só

tekerésnyi bors

1 kiskanál őrölt csemege pirospaprika

fehér kenyér, tejföl a tálaláshoz

Ingredients for 6 people: 

1 bigger onion or 2 smaller onions

1 kg tomato

1 kg paprika

1 (the half of a pair) Hungarian flamed sausage

2 snack sausages

1-1 slim slice of pork jowl (jowl bacon) and Kolozsvári smoked bacon

1 little spoon salt

a dash of pepper

1 little spoon Hungarian sweet red pepper

white bread, sour cream for serving

drkuktartlecso_lecso03i.jpg

A paprikát, paradicsomot alaposan megmosom.

Wash the tomatoes and the paprikas.

drkuktartlecso_lecso04i.jpg

drkuktartlecso_lecso05i.jpg

Szeleteld fel a kolbászokat és a szalonnákat (a képen szereplő Kolozsvári szalonnát természetesen nem teljes egészében használtam fel, csupán egy vékony szeletkét belőle).

Cut up the bacons and sausages (please note, that you don't need the whole piece of Kolozsvári smoked bacon what is on the photo, only a slim slice of it).

drkuktartlecso_lecso06i.jpg

A hagymát megpucolom, felszeletelem.

Peel and cut up the onion.

drkuktartlecso_lecso07i.jpg

A felszeletelt szalonnát, kolbászt megpirítom, rádobom a hagymát, üvegesre pirítom.

Put the bacon and the sausages in a pan, sear them. Sear the onion together with the bacon and sausages (but don't burn it).

drkuktartlecso_lecso08i.jpg

drkuktartlecso_lecso09i.jpg

Csumázd ki a paprikákat, majd vágd fel őket. Vágd fel a paradicsomokat.

Cut up the paprikas (before cutting up remove the seeds) and the tomatoes.

drkuktartlecso_lecso10i.jpg

Miután a paprikának több időre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon, mindig a paprikát vágom fel először, s tüstént a serpenyőben piruló kolbászos-szalonnás-hagymás keverékre teszem, ezt követi a paradicsom.

Paprika needs more time to soften, so I always cut up the paprikas first and put them into the pan on the mix of sausages-bacons-onions. After I cut up the tomatoes and place them into the same pan as well.

drkuktartlecso_lecso11i.jpg

A serpenyőben rotyogó keveréket sózom-borsozom, meghintem pirospaprikával.

After everything is in the plan let's salt and pepper it. Don't forget the red pepper either.

drkuktartlecso_lecso12i.jpg

drkuktartlecso_lecso13i.jpg

drkuktartlecso_lecso14i.jpg

A fűszerezett keveréket lefedem és addig főzöm, míg a paprika megpuhul, átveszi a szalonna-kolbász ízét és a zöldségek által eresztett lé kissé elforr, szaftszerű lesz.

After adding the spices, let's cover the whole pan and cook it until the paprika becomes soft and has the taste of the sausage and bacon, and the gravy of the vegetables becomes less and thicker.

drkuktartlecso_lecso15i.jpg

Az elkészült ételt mindenki másként tálalja, mi tejföllel és fehér kenyérrel esszük, de van, aki tejföl nélkül eszi, s megint van, aki rizst főz mellé. A variációk száma csaknem végtelen.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Jó étvágyat és szép napot kívánok!

Serve lecsó with sour cream and a slice of white bread. You also can serve it without sour cream, but with rice. You can vary it as you like it.

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Enjoy your meal and have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2024 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása