Akár mostoha gyümölcsnek is tarthatnánk a ribizlit. Időbe telik leszedni a bokorról, még több időbe, míg a fürtökről lehúzzuk a szemeket. Miután savanykás íze miatt az egyik kedvenc gyümölcsöm, így szezonbeli fogyasztásához ragaszkodom. Bevallom, az egyszerűbb vége felől közelítettem meg a kívánatossá tételét: szörpbe kiváló adalék és dekoráció, valamint muffinba és a reggeli müzli résztvevőjeként sem elvetendő alapanyag. (For English scroll down.)
Many people don't like red-currant because harvesting it and removing the berries takes longer time and much more effort. Red-currant is one of my favorite fruits so I insist to eat it when it has its time. It's great to decorate your drink or food with red currant, you can use it when you bake muffin or when you prepare your breakfast.
Természetesen egy kis vízfürdő nem árt meg a ribizlinek a felhasználást megelőzően, hiszen gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem saját magunk, hanem idegen kezek szedték a fürtöket. Az idegenkezűségen túl még mindig ráragadhat egy kis levél, vagy egyéb szennyeződés.
Wash the red-currant before using it.
A napszaktól és az étkezési szokásaidtól függően, használhatod például a reggeli turmixodba más gyümölcsök mellé. Ám nemcsak a turmixba, de a müzlidbe is illik szezonális szereplőként. A fenti képen málna-ribizli (nem tejes, ellenben vizes-lágy zöld teás) turmix látható (nem engem nem zavarnak ezen gyümölcsök apró magvai), meghintve egy kis zabpehellyel, mazsolával, áfonyával, málnával és ribizlivel.
You can use red-currant in your shake for breakfast. I used raspberry and red-currant for the shake (only with water or soft green tee, but without milk) and decorated it with cereal, raisins, blueberry, raspberry and red-currant.
Ha van otthon ribizliszörpöd (ezúton is köszönöm a forrásomnak a mennyei házi szörpöt!), nem elvetemült ötlet pár szemet a kész italba dobni vagy a pohár szélét ribizlivel díszíteni. A fagyasztott ribizli kiváló mézzel ízesített (lehetőleg piros bogyós gyümölcsből készült) teába is. Remekül ellensúlyozza a méz édes jellegét. Ezt a kijelentésemet viszont most nem támogatom meg képpel, hiszen tombol a nyár. Azonban nem árt már most előre gondoskodni a téli mézes tea ribizli adagjáról.
If you have red-currant syrup at home, you can use red-currant as decoration on the glass or you can throw a few berries into your drink. You also can use frozen red-currant in your red fruit tea, sweetened by honey during wintertime. Let's think prior the winter and freeze red-currant now.
Miután imádom a gyümölcsös sütiket - s szezonban vétek nem kihasználni a rendelkezésünkre álló gyümölcs dömpinget -, így a korábban már közölt muffinreceptet bátran alkalmazom ribizlire is az alábbiak szerint:
2 pohár sütőporos liszt
1 pohár cukor
fél pohár olívaolaj
2 pohár natúr joghurt
1 tojás
friss ribizli (mosva, száráról leszedve)
I love cookies, cakes, muffins with fruit, so I apply my muffin recipe for red-currant as well as follows:
2 glasses of flour with baking powder
1 glass of sugar
half glass of olive oil
2 glasses of natural yoghurt
one egg
fresh red currant (washed, cleaned)
A bejegyzés végére még egy reggeli turmix receptet tartogattam: itt a turmix lédús őszibarackkal, málnával és ribizlivel készült, és a málna kivételével ugyanezek a gyümölcsök alkotják a dekorációt is áfonyával megfejelve.
At the end of the post I show you another shake which differs from the previous one: I used raspberry, red-currant and juicy peach for the shake and red-currant, peach and blueberry as decoration.
Van esetleg kedvenc ételetek-italotok, amelynek elkészítéséhez szintén szükséges ribizli? Ha igen, kíváncsian várom, hogyan is szól a recept!
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.
Jó étvágyat!
Do you have any favorite recipe with red-currant? If you do, don't hesitate to share with me!
If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!