PIACOZZUNK: HOLD UTCAI PIACTÚRA (The market hall no. 5 of Budapest in Hold street)

2014. július 13. 22:48 - drkuktart

drkuktartholdutca01.jpg

For English scroll down

Ahogy korábban említettem, abszolúte a piacozás híve vagyok. Több energiát és utánajárást igényel, de megéri. Nagyobb a választék, a verseny és az egészséges alapanyagok aránya a bolti bevásárláshoz képest. Bakugrással most a Hold utcai V. számú budapesti vásárcsarnokba kalauzollak el Titeket.

As I mentioned I'm a fan of shopping on the markets. You need a bit more energy, but it's definitely worth it. The selection is wider and fresh ingredients can be reached easier than in supermarkets. The market hall no. V in Hold street (Hold utca) is the next in the row. Follow me!

drkuktartholdutca02.jpg

A piac érdekessége - a Klauzál téri piachoz hasonlóan -, hogy lakóház alatt található. Idén tavasszal egyébként megújult a Hold utcai vásárcsarnok. Felelőségteljes írogatóként először az internet berkeiben szaglásztam a piac környékén. Azt tapasztaltam, hogy bizony nem egy helyen görbül a száj lefelé, mert a piac kong az ürességtől. Gondoltam, adok az ürességnek majdnem három hosszú hónapot, és ezt követően látogatom meg a felújított épületet. 

This market hall was built under a condominium just like the market hall in Klauzál square (Klauzál tér). This spring the market hall in Hold street (Hold utca) was handed over to the public in renovated condition. I read that the market hall is quite empty so I was waiting almost three months after the opening and I visited it only in the summertime.

drkuktartholdutca03.jpg

A felújítás mellett üdítő színfolt a piac saját - az új arculatnak megfelelő -, igényes, bár a jelek szerint nem gyakran frissített honlapja. A honlap a magyar nyelv mellett angolul, olaszul, oroszul és kínaiul is elérhető.

The market hall has its own website as well, full with information and nice pictures about the present and the past. The website is available in English, Hungarian, Chinese, Russain and Italian languages. 

drkuktartholdutca04.jpg

A piac neve Belvárosi Piaccá változott. Ennek megfelelően lekerült a homlokzatról a közvetlenül a kapu fölé boggyesztett 'vásárcsarnok' felirat és a Belvárosi Piac felirat került a helyére.

Thanks for the renovation the name of the market hall has been changed to 'Downtown Market' (Belvárosi Piac). 

drkuktartholdutca05.jpg

A Hold utcai vásárcsarnokot egyébként megépültét követően 1897-ben adták át, nagyjából egyidejűleg a Nagyvásárcsarnokkal (Fővám tér), valamint a Hunyadi téri, a Klauzál téri és a Rákóczi tért kisebb, de pesti vásárcsarnokokkal.

The market hall was opened in 1897, almost simultaneously with the Great Market Hall of Budapest (Fővám tér) and the smaller market halls, located on Hunyadi square (Hunyadi tér), Klauzál square (Klauzál tér) and Rákóczi square (Rákóczi tér) on Pest side.

drkuktartholdutca06.jpg

Ebédidőben voltam a csarnokban, és bár a csarnok környéki éttermekben jópáran étkeztek, addig a csarnokban sajnos csak lézengtek az emberek. Valószínűleg ennek az oka, hogy a második szinten összesen kettő üzlethelyiségben volt működő vendéglátóipari egységt, míg az alső szinten szintén kiadatlanul tátongott az értékesítési helyek nagy része. A Nagycsarnokhoz szokott szemem, és piacozásért (és az apró boltokért) rajongó kicsi szívem ezt a látványt meglehetősen értetlenkedve fogadta. 

The market hall was still quite empty. For example only two units were open on the upper floor and the major part of the ground floor was empty as well.

drkuktartholdutca07.jpg

drkuktartholdutca08.jpg

drkuktartholdutca09.jpg

A piac honlapja szerint "1891 végén kezdődött a Hold utcai csarnok története. Eredendően a Széchényi-sétatérre tervezték a piacot, azonban a Hold utcában volt már vásár terület, így a Fővárosi Közmunkák Tanácsa a megszokott piac területét javasolta a csarnok megépítéséhez, két telekre a Hold és a Vadász utca közé. A Hold utcai fedett piac, hivatalos nevén vásárcsarnok Cziegler Győző tervei alapján épült meg."

According to its website 'The history of the market hall in Hold Street dates back to late 1891. The original plan was to construct the hall in Széchenyi Promenade but, as there had already been a marketplace in Hold Street, the Public Works Council of Capital Budapest (Fővárosi Közmunkák Tanácsa) recommended that the hall building be erected in the usual marketplace, i.e. on two plots situated between Hold Street and Vadász Street.'

drkuktartholdutca10.jpg

drkuktartholdutca11.jpg

Ebéd a hentesnél.

Lunch at the butcher.

drkuktartholdutca12.jpg

"Alapterülete 2110 négyzetméter, amely egy terebélyes alsószintre és az alsószintet körbeölelő galériára oszlik. Az alsószint a Hold és a Vadász utcát hivatott összekötni. A három hajós épületben 174 állandó és 80 időleges áruhelyen volt árusítás, a karzaton pedig további 140 kofa dolgozott. Mint a többi vásárcsarnok ez is rendkívül korszerű volt. - Hűtőkamrák, mérlegszobák, húsvizsgáló helyiség, mentő és rendőr szoba, valamint külön illemhelyiségek épültek a nők és a férfiak részére. Az ünnepélyes megnyitó 1897 februárjában történt. A piac bejáratai felett ma is látható a Hold utcai oldalon a kapu fölött a „BEJÁRÁS”, Vadász utcai oldalon pedig a „KIJÁRÁS” felirat. Erre azért volt szükség, hogy a csarnok középen lévő szélesebb úton a kocsik közlekedése megoldott legyen, mivel a hely szűkössége miatt, csak egy irányban történhetett a közlekedés. A piac neve folyamatosan változott az elmúlt 100 évben, megépülésekor Hold utcai Vásárcsarnokként nevezték, ezt követte a Gróg Klebesberg Kunó utcai, majd Hold utcai, majd Rosenberg házaspár utcai, míg a 90-es évek elejétől ismét Hold utcai Vásárcsarnokként hívják."  - olvashatjuk a honlapon.

'The market street, formally known as Hold Street Market Hall, was built to Győző Cziegler’s designs, on a total area of 2,110 sqm made up of a spacious lower level and a gallery floor sitting on top of the ground floor structure designed to interconnect Hold and Vadász Streets. The large three-nave hall building accommodated 174 permanent stands and 80 temporary ones to sell various produces, with 140 more gallery level stalls for costermongers. The market hall was really up-to-date at the time of its building, with refrigerating, weighing and meat examination rooms, premises made available to ambulance services and the Police, as well as separate toilet facilities for men and women. The opening ceremony was held in February 1897. Original wall inscriptions ENTRY and EXIT over the entrances from Hold Street and Vadász Street, respectively, can still be seen today. One-way traffic control was necessary due to space constraints, i.e. for maintaining a smooth flow of car traffic of the central main road stretching along the longitudinal axis of the hall building. The name of the market hall has been constantly changing over the last 100 years – it was first named, after one of the streets bordering its block of plots, Hold Street, and then renamed Count Klebelsberg Kuno Street, Hold Street anew and Rosenberg Couple Street to get back its original name, Hold Street Market Hall, again in the early ‘90s.' - says the website.

drkuktartholdutca13.jpg

A hátsó homlokzaton található állatfejek hangsúlyozzák érzékletesen szemléltetik a vásárcsarnok alapvető funkcióját.

Animal statues are located on the facade of the market in Vadász street which highlight the basic function of the market hall.

drkuktartholdutca14.jpg

A Vadász utcai kijárat.

Exit in Vadász street (Vadász utca).

drkuktartholdutca15.jpg

drkuktartholdutca16.jpg

A fenti "téglát" nem értem. Ez is a felújítás része?

I don't understand the brick above. Whether this is also the part of the renovation?

drkuktartholdutca18.jpg

Új tábla: kutyák és biciklik bebocsátása itt is kizárt.

No enter for dogs and bikes.

drkuktartholdutca19.jpg

drkuktartholdutca20.jpg

drkuktartholdutca21i.jpg

A honlap igencsak bőbeszédű a felújítást illetően is: felújították a piac árusító helyeit, az alsó szinten teljesen kicserélték a padlózatot, valamint vakvezető sávok is helyet kaptak a piacon. A bejáratoknál Braille írással készült térkép és információs táblák is segítik a gyengénlátók tájékozódását, emellett a Vadász utca felőli részen egy új akadálymentes mosdó és babapelenkázó is épült, amely a mozgássérültek és a kisgyermekes anyukák számára biztosít komfortosabb környezetet. Megteremtették annak a lehetőségét, hogy a földszintről minden étterem és kiszolgáló egység a galériára költözhessen, a felső szinten pedig számos új üzletet alakítottak ki elsősorban éttermek céljára. A csarnok közepén két, egyenként 100 négyzetméteres termelői piacrészt határoltak le, ahol összesen 50 termelő tudja egyszerre bemutatni termékeit. A műemlékvédelmi előírások figyelembevételével újrafestették a vásárcsarnok pavilonjait is, amelyeket az eredeti, XIX. századi állapotukban őriztek meg.

As I mentioned the market hall has been renewed this year: the stalls has been renovated, the floor has been replaced by brand new tiles and guide line has been placed on the floor for blind people. Brand new pavilions were built on the first floor. In the middle of the market hall a smaller market has been formed for maximum 50 farmers on 100 squaremetres.

drkuktartholdutca22.jpg

A piacnak van közösségi oldala is, ami úgy tűnik, hogy kicsit gyakrabban frissül, mint a hivatalos honlap.

The market hall also has social page.

drkuktartholdutca23.jpg

drkuktartholdutca24.jpg

drkuktartholdutca25.jpg

drkuktartholdutca26.jpg

drkuktartholdutca27.jpg

drkuktartholdutca28.jpg

A felső szint egyelőre szinte teljesen üres.

The upper floor is almost empty.

drkuktartholdutca29.jpg

drkuktartholdutca30.jpg

drkuktartholdutca31.jpg

Az árusítóhelyek tetején található sorszámok.

Numbers are located on the top of the stalls.

drkuktartholdutca32.jpg

drkuktartholdutca33.jpg

drkuktartholdutca34.jpg

drkuktartholdutca35.jpg

drkuktartholdutca45.jpg

drkuktartholdutca36.jpg

drkuktartholdutca37.jpg

drkuktartholdutca38.jpg

drkuktartholdutca39.jpg

drkuktartholdutca40.jpg

drkuktartholdutca41.jpg

drkuktartholdutca42.jpg

drkuktartholdutca43.jpg

A Hold utca felé néző bejárat, amit jelen esetben kijáratként használtam.

Entrance towards Hold street (Hold utca).

drkuktartholdutca44.jpg

Nagyon remélem, hogy a Hold utcai csarnok mihamarabb megtelik árusokkal, éttermekkel és vendégekkel. Ha érdekel a sorozat többi része is, elárulom, hogy Budapesten eddig a Fővám téri Nagycsarnokban (ITT), valamint a Rákóczi téri vásárcsarnokban jártam (ITT), a Klauzál téren található csarnokot pedig jól megkörnyékeztem (ITT). 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Szép napot kívánok!

I hope this market hall in Hold street (Hold utca) will be crowded and full with farmers, restaurants and guests really soon. If you are interested in the other posts of my market-series then check the markets what I have already visited in Budapest: the Central Market Hall of Budapest HERE, the Market Hall on Rákóczi square HERE and the Market Hall on Klauzál square HERE

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Have a nice day!

DRKUKTA

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tena_lady 2014.07.14. 15:30:40

Én a felújítás előtt is jártam a piacon párszor. Ez most jó ürügy a kormányt vagy a városvezetést támadni, hogy megint olyanra költöttek, ami kong az ürességtől, nem hogy inkább szétosztották volna a pénzt az emberek között. Ilyen hangvételű cikkekkel találkoztam. Pedig korábban is ugyanilyen kevés árus volt. Az emeleten konkrétan egy koreai kajálda üzemelt, azon kívül semmi. Egyszerűen kieső helyen van. Régen, amikor épült biztos jó volt, de ma már nem járnak arra tömegek. Vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton, vagy a Szabadság téren mászkálnak az emberek, de a Hold utcában alig. Nyilván ezt is fel lehetne pörgetni, divatossá tenni, de nem hiszem, hogy foglalkozna vele valaki. Csak felújították és kész.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.07.14. 20:03:14

16 ev utan /mar amerikaban elek/ mult honapban voltam ott a felesegemmel
a regi jo zsibongas helyett egy kripta egyelore
szep-szep, csak nincs elado meg vevo
a masodik emelet tok ures, csak a klotyo van
de az elson sincs nagy elet
egy helyen volt hurka-kolbasz, az se volt jo
a sarokban a froccsozos-sorozes ugyanott volt regen is
remelem belakjak az arusok is a vevok is

oszt jónapot 2014.07.14. 20:03:15

@tena_lady: OK, de ha előtte is kongott + szar helyen van (ami egyébként nem igaz, régen nagyon ment a Hold utcai) akkor minek költöttek rá 300 milkát?

lavór 2014.07.14. 20:03:16

Gyakorlatilag az ár mozgatja a vevőket. Ma már nem ritkán ugyanannyiba vagy többe kerül piacon bármit megvenni, mint a nagy bevásárlóközpontokban.

Emellett el kéne döntenie a piac vezetésének (marketingeseinek), milyen vásárlókörre építené a kínálatot? Mert nem csak az olcsóság lehet vonzóerő. Akár "prémiumpiacot" is kialakíthatnának, ritka, magas minőségű termékek kínálatával. Gyakorlatilag ma Magyarországon a legolcsóbb és a legdrágább termékek fogynak.

drkuktart 2014.07.14. 21:09:03

@tena_lady: @hagyma: @oszt jónapot: @lavór: Személy szerint örülök a felújításnak, és remélem, hogy a Klauzál téri vásárcsarnok épületét is ekként újítják fel. Jó kezdeményezésnek tartom továbbá a saját honlapot, és Facebook oldalt, ami viszont szomorú, hogy frissíteni, nem igazán frissítik őket, pedig anélkül nem sokat érnek. Tökéletes példa arra, hogy miként lehet "maivá" varázsolni egy csarnokot a Valenciában található központi vásárcsarnok története, ahol nemcsak, hogy kártyával lehet fizetni, de házhoz szállítással is foglalkoznak, emellett viszont a piac él és virul a való életben is. Laikusként az a véleményem, hogy ezt a példát tökéletesen lehetne erre a piacra is alkalmazni azt követően természetesen, hogy felmérték, mire van igény (nyilván meghatározza a környéken lévő lakóház-iroda arány, de szerintem azt is lehetne hasznosítani, hogy jó pár műemlék van a környéken, így nem elvetemült dolog részben a turizmusra való építkezés sem), és a koncepciót az árusoknak is vonzóvá tették. Nagyon drukkolok, hogy ne halljon el a dolog a kezdeteknél.

mikónyiccki 2014.07.15. 12:23:05

Volt szerencsém 2 éve nyáron a piacon dolgozni 3hónapot!Az első emeleten volt a kóreai étterem mellett egy kiszállitással foglalkozó kifőzde.Ott voltam futár harmadmagammal.Hihetettlen hangulata volt a piacnak,imádtuk mind!Délutánonként mikor bezárt a piac,lebattyogtunk egyesével a zuhanyzóba frissülni. Fennt ülni az emeleten,azon a balkonos részen a bejárat felett,és végignézni az épületen felért egy relaxálással.Főleg mikor már csak mi voltunk az épületben.
Ja igen,és van egy sólyom aki ott lakik az épületben,és onnan megy vadászni.

Szép volt,jó volt....
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása