HELLÓ JANUÁR! (Hello January!)

2016. január 03. 23:59 - drkuktart

2016_01januar01.png

Bár az ünnepek és a szilveszter, na meg a január elseje általában bekavar, ennek ellenére sem maradhat el az aktuális hónap köszöntő.

Az a tapasztalatom, hogy az emberek - magamat is beleértve - hajlamosak az év első két hónapját szürke, unalmas, csak legyünk túl rajta periódusnak tekinteni, különösen a decemberi pörgést, készülődést, nyugalmat, fényeket, folyamatosan minket érő ingereket követően. Pedig - visszatekintve az elmúlt éveimre is - nem állja meg a helyét, hogy ezek a hónapok kevésbé lennének értékesek, mint az év többi hónapja, márcsak azért sem, mert például januárra is esik több, számomra fontos ember névnapja és születésnapja is. Igaz ugyan, hogy a város és a természet hajlamos hanyagul csak seszínűnek címkézett árnyalatokba burkolózni, és gyakorta kapjuk magunkat azon, hogy legszívesebben az orrunkat sem dugnánk ki a paplan alól, napsütést pedig sokszor napokig sem látunk, mégis úgy gondolom, csak rajtunk múlik, miként éljük meg ezeket a napokat. Hiszen életünk napjai ezek is és teljesen hiábavaló az időjáráson, a szürkeségen, a hidegen és a napfény hiányán sopánkodnunk, hiszen ezek általában adottságok, ugyanakkor bizony mi vagyunk elsősorban azok, akik saját kedvünk szerint idomíthatjuk ezen keretek között életünket. Én például imádok a hideg utcáról fedezékbe húzódni, teázni, forró csokoládét kortyolgatni és persze egy isteni kávé felett világmegváltani. Ugyanígy azt is, ha egy kiadós sétát követően az az egy pohár forralt bor csak rám vár. Azt is szeretem, hogy időnként a négy fal közé szorulva a konyha és a sütő csak értem (legalábbis a konyhában általam kutyult sütikért) kiált, és végre nem csábít a napfény, a szabadban ücsörgés, így van időm otthon molyolni, kreatívkodni, illetve az otthon érthetetlenül hamar és látszólag ok nélkül időről-időre kialakuló káoszkezdeményeket felszámolni. De az is biztos, hogy nem ragadok a ház négy fala között egész hónapra, és ennek nemcsak a munkám az oka. Egyéb szabadidős terveim ugyanis jócskán vannak januárra is.

Biztos ellátogatok több alkalommal is a Magyar Állami Operaházba, ahol nemcsak a Rómeó és Júliát, de az Operaház épületét is szándékomban áll alaposabban szemügyre venni. (Az Operaház januári programjait itt találod, az épület látogatásról pedig itt találsz több információt.)

Elég jó filmeket is vetítenek mostanság, így a január első hétvégéjén kipipált, Paolo Sorrentino igencsak elgondolkodtató, gyönyörűen fotózott és csodaszép helyen játszódó Ifjúság című filmének megtekintését követően tuti, hogy más film miatt is ellátogatok még a mozgóképszínházaink valamelyikébe januárban is.

Ősrégen jártam a Hármashatárhegyen, Hárshegyen, Budakeszin, így januári terveim közt szerepel ezen helyek legalább egyikére is ellátogatni, hiszen bár imádom Budapest belvárosát, mégis jól esik kiszakadni néha a város zajából, nehéz levegőjéből. 

Túlvállalni nem szeretném magam, de egy biztos, érdemes szemezgetni a koncertek terén is, így az A38 Hajó januári kínálatából (bővebben itt csemegézhetsz a programból, mondjuk január 23. és 27. elég jól hangzik) is. 

Bár nekem már nem aktuális, de jó tudni, hogy a Honvédelmi Főparancsnokság épületében 2016. január 31-ig meghosszabbították az eredetileg egy hónappal rövidebbre tervezett 'A Magányos Cédrus - Csontváry Géniusza' című kiállítást. (Kapcsolódó beszámolómat itt éred el, a Várkert Bazár kapcsolódó honlapját pedig itt.) Viszont a hétvégék számába tuti belefér a Magyar Nemzeti Múzeum Szabad szemmel - Fotó Hemző című kiállítása, ami egyébként 2016. március 15-ig tart nyitva (bővebb információt itt találsz). 

És biztos, ami biztos, éljen a regulázott spontaneitás, hagyok bőven szabad napokat és estéket az utolsó pillanatban beeső, ám kihagyhatatlan programoknak is! Legyen élvezetes januárotok nektek is!
2016_01januar02.gif

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose, especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása