PIACOZZUNK: A KÁPTALANTÓTI LILIOMKERT PIAC (Liliomkert Marketplace)

2015. augusztus 26. 08:29 - drkuktart

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac01.jpg

Többen figyelmembe ajánlották már a Káptalantóti mellett minden vasárnap megrendezésre kerülő Liliomkert Piacot, irigylésreméltó jelzőkkel illetve azt. 

A hosszúhétvége ezúttal nekem annyira a pihenésről szólt, hogy azonkívül, hogy a barátaimmal leszek a Balaton mellett, semmi mást nem terveztem el előre. Az agyam gyakorlatilag nulla fordulatra kapcsolt - biztos kellemes társaság lehettem -, és hagytam magamat a többiek által vezetni. Köszönhetően ennek a fantasztikus társaságnak, valamint annak, hogy a negyedik éve hagyományosan megrendezendő balatoni kiruccanásunk ideje alatt most először igencsak bánatosra és hűvösre fordult az időjárás, végre nem a strandolásé volt a főszerep, hanem az aktív kikapcsolódásé és a boré.drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac01a.jpg

Ebbe az előre el nem képzelt programba simult bele a Káptalantóti melletti Liliomkert Piac meglátogatása is. Nem sokat tudtam róla azonkívül, hogy a piac egy varázslatos termelői piac, igenis kultpiac a Balaton-felvidéken valahol,. Őszintén szólva nem gondolkoztam róla túl sokat, ugyanis általában előzetes elvárások nélkül közelítek dolgokhoz, helyekhez és hagyom, hogy a helyszínen kapjanak le a pozitív benyomások a lábaimról. Most is pont ez történt. Káptalantóti határához közeledve az út mentén egyszercsak autósorra lettünk figyelmesek. Miután még egyikünk sem járt itt, tanakodtunk, hogy mi lehet az oka annak, hogy már a településen kívül ennyi autó parkol, és csak lassan kúszott be elménkbe, hogy ennek oka bizony a piac lehet. A piac ugyanis nem Káptalantótiban, hanem Káptalantótihoz közel, Gyulakeszi, Kékkút és Mindszentkála hármasa által közrefogott út és a Káptalantótiból kivezető Petőfi Sándor út kereszteződésében található, az alig látható dróttal körbekerített Liliomkertben bújik meg.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac02.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac03.jpg

Mit megbújás, délben - egy órával a zárást megelőzően - érkezvén is hatalmas volt a nyüzsgés. Nyüzsögnek a vevők, bámészkodók, de árus fronton is szépen tartják magukat az emberek: ellentétben más piacokkal nem látni árust, aki már elkezdte volna összeszedni a motyóját, pedig a portéka azért szépen fogyott. A piac mottójához méltón van itt minden, ami szem-szájnak-laknak-testnek-földnek ingere: árulnak palántákat virágosat és zöldet, szőlőt és mást, olyan tündérszerű virágokat, amiket helyben köttethetsz zöld levélbe, hogy később, mikor kiszáradt már, rápillantva visszahozza lelkedbe a táj hangulatát, megannyi régiséget melyek közül van, ami mókás, van, ami lenyűgöző, és van, ami a régi paraszti világ hangulatával környékez meg, könyveket, sajátkezűleg készített használati tárgyakat, kiegészítőket, ékszereket (a bizsu kifejezést még mindig nem erre a termékkörre használom), a termelők által készített teákat (körömvirág, csalán, cickafark és más herbateák), szörpöket, miknek kupakját hol kékfestő anyaggal, hol más egyszerű, de nagyszerű textillel burkolták be, ivóleveket, házi hagyományos vagy éppen cukor nélküli, tönkölylisztból készített pitéket, magvas rágcsálnivalókat, friss, termelői zöldséget minden mennyiségben, mézek széles repertoárját,  hagyományos népi játékokat, bőrdíszműves termékeket, mézeskalácsot, lekvárokat, sózott halat, illatos füstölt kolbászokat. Széles a kínálat és pont annyira szerteágazó, mint amennyire a piac kanyarog és tekereg a magasra nőtt fák tövében. Ha a sok nézni- és vásárolnivaló böngészése közben megéheznél és egy kis pihenést követően folytatnád az utadat erre is van mód, csak győzz választani, hol töltődsz fel és mivel: a választék itt is széles, hiszen felfrissülhetsz eredeti belga gofrival vagy kukoricával (a vasárnapi favorit ez lehetett, hiszen fél egykor már csak az "elfogyott" táblával szemezhettünk), palacsintával, pár falattal vagy éppen fröccsel a Gábliban avagy kávéval a piac mellett. A hamisítatlan piaci hangulatról nemcsak maga a hely, és a bódék mögött áruló résztvevők, de a piacon végigvezető, elágazó ösvény egy-egy kanyarulatéban álló vagy ülő énekesek és népzenészek is gondoskodnak. Imádtam a hangulatot, az árusokat, a helyszínt, egyszóval mindent. Most pedig vezessenek a képek a szavak mellett, de inkább helyett végig mindazon, amiket láttam. Figyelem, a soron következő részletek az ottani hangulat csupán egy aprócska, jelképes töredékét tartalmazzák!

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac04.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac05.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac06.jpg

A képen látható ivólé betétdíjas üvegben kerül eladásra. Ez pedig azt jelenti, hogyha helyben fogyasztod, akkor az üveg betétdíját (ami a kisüvegnél jelenleg egy százas) nem kell megfizetned, hiszen az üveget nem dobod ki, hanem visszaadod, így az nem terheli feleslegesen a környezetet, de ismét hasznossá válik. Hajrá, hajrá, még több ilyen tudatos eladót a Földre! A meggylevet kóstoltam, mennyei.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac07.jpg

A fenti képen az eladásra kínált szőlő, a meggylé, a csodálatos herbatea kavalkád és a szárított virágnak is alkalmas vágott virágok láthatóak.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac08.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac09.jpg

A piac sokarcúsága szembeötlő: a képen a régiségeknek helyet biztosító egyik szeglet látható.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac10.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac11.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac12.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac13.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac14.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac15.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac16.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac17.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac18.jpg

Palánták eladók!

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac19.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac20.jpg

A Szeremley Birtok frissítő hordócskája.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac21.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac22.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac23.jpg

Szív a szívemtől. Azóta megettem. Finom volt.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac24.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac25.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac26.jpg

Ezen a pulton minden, amit kóstoltam (így a magvas háromszögek és a szilvás lepény is) isteni volt, így megelőlegezem a bizalmat az egész asztalnak. drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac27.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac28.jpg

Lábak a Gábli előtt.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac29.jpg

A piacot behálózó bájos ösvények egyike.

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac29a.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac30.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac31.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac32.jpg

Nem mindenki élvezte úgy a nézelődést, mint mi, de talán az ő esetében ez érthető. 

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac33.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac34.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac35.jpg

Most a bejegyzés írása közben utánanéztem egy kicsit a piacnak. Az összecsipegetett információmorzsákból kiderült, hogy a piac 2007-ben nyitotta meg kapuit, persze sokkal szerényebb terjedelemben, valamint, hogy idén májusban bezárás fenyegette. Szerencsére erre a mai napig nem került sor. A részleteket nyilván nem ismerem, és nem is képezik ennek az írásnak a témáját. Kizárólag látogatói szempontból azt gondolom viszont, hogy ez az immár kultikussá vált piac érték, amit nem szabad veszni hagyni. Aki elmélyedne a piac belső életében, javaslom, hogy keresse fel honlapjukat, ahol emberi hangvételű írásokon keresztül ismerheti meg történetét, a piacot érintő kisebb és nagyobb horderejű történéseket, az árusok egy részét, és még azt is, hogy miért alakult és milyen értékek, elvek mentén szerveződik ez a csodálatos esemény. Ha figyelemmel szeretnéd kísérni a Liliomkert Piac életét, ne felejtsd el őket közösségi oldalukon követni. Sok eljövendő sikeres évet kívánok még a Liliomkert Piacnak!

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac36.jpg

drkuktart_kaptalantotililiomkertpiac37.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebíró 2015.08.26. 17:00:04

Sok éve figyelem a Tóti piac működési.
Igazi trendi hely lett. Szabad legyen 2 pici megjegyzést tennem ;
Árak sokszor irreálisan magasak. ( Bár ettől piac a piac, ha van aki megfizeti legyen)
Szomorú azonban, hogy ezen a piacon is nagyon nagyon ritkán adnak számlát..

Burgermeister 2015.08.26. 18:06:35

Régen jártam arra, akkor még nem volt ennyire trendi.

drkuktart 2015.08.26. 20:32:03

Kedves @Bebíró! Az árak átlagos színvonalát bevallom, nem figyeltem és nem végeztem összehasonlítást adott termékek árai között. Mi teákat, szörpöket, ivólevet és süteményt vásároltunk ezek nem voltam drága vagy kiugróan drága termékek. Az tény, hogy egy piacon belül (pl. a Nagycsarnok Budapesten) akár több száz forintos árkülönbség is lehet adott termékkörön belül az egyes árusok pultjai között, nem tudom, hogy a Tóti piacnál is ez-e a helyzet? A számla kapcsán lehet, hogy nem estek az illető személyek számlaadási kötelezettség alá, de tény, hogy ezenkívül a nyugtaadásban sem serénykedtek az eladók, tehát egyetértek, mi négy árus közül háromnál nem kaptunk nyugtát, csupán egyikük állított ki a vásárlásról ilyen bizonylatot. További szép estét kívánok!

sellőlány 2015.08.27. 08:46:20

Mi is nagy kedvelői vagyunk a piacnak, egy évben párszor leruccanunk oda. A bezáratás sajnos nem új téma, évek óta tartó huzavona ez már, egy a világon teljesen általános ősi szerveződés kontra helyi illetékes hatóságok által számonkért körülmények között. Belekötöttek már a terület minősítésébe, ami miatt hivatalosan nem kaphatna működési engedélyt, de közben a átminősítést se engedélyezik, betonplaccot írnak elő, minden hűtendő áru standjára hűtőket, élelmiszeripari engedélyekneknek megfelelő ételkezelést és mellékhelyiségeket. Igazság szerint belátható, ha ez megvalósulna, pusztán a piac lényege veszne el (egy időben a hatóságok azon voltak, hogy a piac költözzön be Tapolcára). Ennek megmaradásáért küzd a piac létrehozója, a termelők és a támogatók is. Az ügy nem egyszer jutott már különböző minisztériumok asztalára, még OV-t is megkeresték. Az, hogy a számos tiltó határozat ellenére is még működik, az ott résztvevő emberek hitének és kitartásának köszönhető, és talán annak is, hogy ez a szerveződés ebben a formában létezni akar, ahogy a léte széles közösségek által fenntartott és támogatott. Ilyen termelőinpiac Európa számos országában létezik és működik és sehol sincs körülötte ekkora boszorkányüldözés. Ahogy arról se tud senki, hogy bármilyen megbetegedés, rosszullét vagy baleset történt volna a piacon (vagy onnan vásárolt) termék elfogyasztásakor, vagy látogatásakor. Mi őszintén reméljük, hogy sokáig örülhetünk még neki, és az itt vásárolt termékek árával közvetlenül tudjuk támogatni ezeket a nagyszerű embereket és a fennmaradásukat. Aki ezt a helyet drágának tartja, az valószínűleg nem gondol bele abba, hogy a kézimunka, törődés, a piacra eljutás néha többszáz kilométerekről mennyi idejébe, sokszor befektetésébe telik a termelőnek. Mi sokukkal elbeszélgettünk már erről és meg is döbbentünk sokszor, hogy mi munka és figyelem van egy darab fantasztikus sajt vagy szál kolbász, esetleg kézzel töltött-varrott tönkölypárna vagy rongybaba mögött. Sokaknak csak ez a megélhetésük. Ahogy az egyik szörpös stand tulajdonosáé, aki a fogyatékos fiával működteti az egészet. Korábban segélyekbő, egy keresetből éltek, mert a fiú a rendszer szerint nem "kompatibilis" a társadalommal. Most van munkája és boldog, biztosított a megélhetésük. És ugyanolyan lelkesen készíti a limonádét nekünk, akárhányszor megyünk, mintha most találkoznánk először. Nekünk éppen ezért nem pénz 300 Ft-ért fél liter ital. Itt Bp-en a belvárosban egy szirupokból összetákolt verzióért 600-at kérnek.

krj 2015.08.27. 11:24:33

voltam ott. drága és sok a túlértékelt folklórgiccs. meg persze minden bio, ki tudja honnét meg miből.

sales975 2015.08.27. 20:55:57

Szia! Örülök hogy tetszett! Mis is ott árulunk, sőt az egyik képen fel is ismertem magam...:)))
Mi 160 km távolságból járunk és nyilván ezt is bele kell kalkulálnunk, ahogy írtad!
Én egy bankban dolgozom osztályvezetőként, a feleségem idén kezdett ott árulni, de engem beszippantott a hely, és úgy vártam a vasárnapot, a 2*2 óra vezetés ellenére is, mint egy kisgyerek...:)))
Csak 1 dolog +-ban...a Palacsinta, Tócsi kép már az "új", nemrég elárverezett területen létesült boltokról készült. Ott főleg olyanok vannak, akik már a "régi" helyre nem fértek be. A kettő között nemrég létesült egy kerítés szerű elválasztás, amit alkotótáblák (festmények) fognak díszíteni.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása