DRÚJHULLÁM: ÚJ A VÁROSBAN - BUDAPEST BARISTAS (New wave café: Budapest Baristas in Budapest)

2015. április 27. 08:30 - drkuktart

drkuktartubudapestbaristas01.jpg

Antikváriumból újhullámos kávézó? Igen, lehetséges. 

drkuktartubudapestbaristas02.jpg

És mennyivel szebb ez a történet, mint az, amikor egy, évszázadokra visszamenő múlttal rendelkező és nem mellesleg az egyik leggyönyörűbb budapesti úton a bázisát elhagyó könyvesbolt helyett szedett-vedett használtruha kereskedés nyílik csiricsáré, ízléstelen kirakattal. A műemlék lakóépületben éppenhogy kicsivel több mint egy hete szárnyait bontogató Budapest Baristas igyekezett sok mindent megőrizni a korábbi antikváriumból. Csodaszép, fakeretes kirakatokkal néz a Múzeum körútra, ahol könyvek helyett immár kedves vendégként mi ücsöröghetünk kávézgatva egy jó könyvvel a kezünkben. Csodálatos és elődjéhez igencsak méltó utóélet. A ház már csak azért is különösen kedves nekem, mert udvara nem mást, mint Pest késő kőzépkorból (XV. század) fennmaradt városfalának részeit rejti. Gondoljatok csak bele, micsoda múlt, beleborzongok, ha arra gondolok mennyi minden történhetett öt évszázad alatt és a városfal még mindig áll. De vissza a jelenbe. A Budapest Baristast több alkalommal is teszteltük eddigi fennállása alatt: mennyei étkek, szuper teák, még szuperebb kávé, ami ráadásul a Casino Moccától érkezik, tehát magyar, sőt budapesti pörkölésű. Gondolkodnak vendégkávékban, de ne rohanjunk ennyire előre, hiszen éppenhogy megnyitottak. drkuktartubudapestbaristas03.jpgdrkuktartubudapestbaristas04.jpg

Először csodálkoztam, hogy kávézó mellett kávéző, de aztán elgondolkodtam, és most már örülök, hiszen milyen szép, hogy az újhullámos kávézók sora végre az Astoriától innen is elkezdett bővülni, mintegy élő láncot alkotva, és végigkalauzolva a szerteágazó budapesti kávéúton a megfáradt túrázót. Szerintem szépen megférnek egymással az egy utcányira lévő feketével. Eltérő atmoszféra, különböző kávék, de összeköti őket az újhullámos kávé szeretete. Milyen szép is lenne, ha a Múzeum körút nemcsak a Nemzeti Múzeumról, az antikváriumokról (ugyanakkor szigorúan a Múzeum és az antikváriumok mellett), de a minőségi kávézókról és gasztronómiáról is szólna (#budapestcoffee).

drkuktartubudapestbaristas05.jpg

drkuktartubudapestbaristas06.jpg

A Budapest Baristas tágas tere korosztálytól függetlenül vonza az embereket. Van olyan vendégük is, aki hetvenakárhányéves és minden nap betér egy csésze kávéért. Irigylem, tud élni. Délelőtt csodásan idesüt a nap, nagyszerű alkalom az üzlet előtti natúr padokon ücsörögni vagy, ha kevésbé vágyunk a Múzeum körúti forgatag zajára, akkor válasszuk bentről, de az ablakból történő szemlélődést. Kedvünk szerint ülhetünk bárszékre vagy normál magasságú székecskékre. Ha elbújnánk, nekünk találták ki a körbefutó galériát, ami szintén az antikvárium szeretnivaló hagyatéka. Vigyázat, ha száznyolcvanvalahány centiméter magas vagy, akkor álló helyzetben kicsit össze kell húznod magad a galérián, de ezt követően ott a kávén túli felüdülés lehetősége, mert ülés közben oldalirányba nyújtogathatod elgémberedett végtagjaidat. 

drkuktartubudapestbaristas07.jpg

drkuktartubudapestbaristas08.jpg

drkuktartubudapestbaristas09.jpg

drkuktartubudapestbaristas10.jpg

drkuktartubudapestbaristas11.jpg

Az asztalokon és pultokon mindenütt friss és élővirág (vagy legalábbis nem mű). Melegfényű izzók színesítik a ropogós fehér falakat, és ipari jellegű lámpa lóg alá a fehérre meszelt, boltíves tégla mennyezetről.

drkuktartubudapestbaristas12.jpg

Eddig háromszor csaptam le rájuk. Mindig szuper kedves fogadtatásban volt részem, és, ami nagyon fontos, amikor már éppen elhagynád a tetthelyet, abban a szent minutumban mindig érdeklődnek, hogy ízlett-e az, amit fogyasztottál, legyen szó ételről vagy akár italról. Először ezzel a mentalitással New York-ban találkoztam jópár éve, és már ott is rendkívül szimpatikus volt. Ahogyan ott sem ment szégyenszámba, itt sem ciki elmondani valóban a véleményedet, hiszen a kávé és a házi finomságok szeretetén túl elsősorban értetek, értünk is vannak. Így jöttünk rá együtt, hogy a Budapest Coffee Tour első teljesítése óta immár örök szerelem pozícióba lépő flat white nekem Oscar Ortegából jobban bejön mint Mashából. Szeretem a markánsabb ízhatást, ez van. Nem árt tudni, hogy pontgyűjtésre alkalmas hűségkártyájuk van, hűséges típusok előnyben.

drkuktartubudapestbaristas13.jpg

drkuktartubudapestbaristas14.jpg

drkuktartubudapestbaristas15.jpg

drkuktartubudapestbaristas16.jpg

drkuktartubudapestbaristas17.jpg

drkuktartubudapestbaristas18.jpg

drkuktartubudapestbaristas19.jpg

drkuktartubudapestbaristas20.jpg

drkuktartubudapestbaristas21.jpg

drkuktartubudapestbaristas22.jpg

drkuktartubudapestbaristas23.gif

Ételekből - eddigi tapasztalataim alapján - mindent ajánlok, így a görög joghurttal alábélelt házimüzlit, a maracujás tápióka pudingot, a csokis tejberizst és az Oscar Ortega felhasználásával készült apró csokikosárkákat is. Bár még nem kóstoltam, de az előbbi tapasztalataim alapján bátran bevállalnám a croissant-tal vagy a többi péksütivel való 'kemény' küzdelmet is. 

drkuktartubudapestbaristas24.jpg

drkuktartubudapestbaristas25.jpg

drkuktartubudapestbaristas26.jpg

drkuktartubudapestbaristas27.jpg

drkuktartubudapestbaristas28.jpg

drkuktartubudapestbaristas29.jpg

drkuktartubudapestbaristas30.jpg

drkuktartubudapestbaristas31.jpg

drkuktartubudapestbaristas32.jpg

drkuktartubudapestbaristas33.jpg

drkuktartubudapestbaristas34.jpg

Jó tudni, hogy biztonságban vagyunk: a fenti kép tanulsága szerint ugyanis a jelenleg már csak kiállítási tárgyként funkcionáló, de nemrég még egy idős hölgy által használt kávépörkölőben nem más, mint Batman vigyáz ránk.

drkuktartubudapestbaristas35.jpg

drkuktartubudapestbaristas36.jpg

drkuktartubudapestbaristas37.jpg

drkuktartubudapestbaristas38.jpg

drkuktartubudapestbaristas39.jpg

drkuktartubudapestbaristas40.jpg

drkuktartubudapestbaristas41.jpg

drkuktartubudapestbaristas42.jpg

drkuktartubudapestbaristas43.jpg

drkuktartubudapestbaristas44.gif

drkuktartubudapestbaristas45.jpg

drkuktartubudapestbaristas46.jpg

drkuktartubudapestbaristas47.jpg

drkuktartubudapestbaristas48.jpg

drkuktartubudapestbaristas49.jpg

drkuktartubudapestbaristas50.jpg

Ha még az elmúlt egy hétben nem sikerült útba ejtenetek őket, de kicsi szívetek egyik leghőbb vágya ez, íme a száraz tények a sikeres küldetés teljesítéséhez: a Budapest Baristas Budapest V. kerületében a Múzeum körút 15. szám alatt vár minket a hét minden napján. Nyitvatartása a következők szerint alakul: htköznap 7:30-20:00 között, míg htvégén a hétvége luxusát szem előtt tartva kicsit később kezdenek, így 09:00-17:00 között tartanak nyitva. Addig is, amíg nem jutsz el természetben hozzájuk, ne feledd, ott az internet, aminek segítségével közösségi oldalukat itt érheted el.

Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg a jóhíreket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis praktikus infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása