DRFRANCIART: GALERIES LAFAYETTE (Galeries Lafayette under the Dome in Paris)

2015. február 10. 00:13 - drkuktart

drkuktartgalerieslafayette01.jpg

A 40, boulevard Haussmann alatt található párizsi áruház relatíve kerek évfordulójáról kicsit több, mint egy évvel lecsúsztam, de és talán sosem árt és sosincs késő megemlékezni a csodálatos Galeries Lafayette-ről, Európa egyik legszebb áruházáról. 

Well, however Galeries Lafayette turned 120 years old last year, maybe it's never to late to remember one of the most fabulous shopping hall in Europe.  

drkuktartgalerieslafayette02.jpg

drkuktartgalerieslafayette03.jpg

drkuktartgalerieslafayette04.jpg

drkuktartgalerieslafayette05.jpg

A megemlékezés természetesen nem lenne teljes annak megemlítése nélkül, hogy a Galeries Lafayette manapság már nemcsak egy avagy több épület, hanem annál sokkalta több: egy egész birodalom, amely szolgáltatásokat nyújt, ingatlanokkal rendelkezik, pártolja a művészetet, védi márkaneveit és még számtalan egyéb - vérmérséklettől függően - száraznak vagy szaftosnak tűnő dologgal foglalkozik. Miből is született ez a legenda? A jelenlegi Galeries Lafayette Csoport honlapján betekinthetünk ebbe a csodásan ívelő történetbe. 1894. január 15-én a Galeries Lafayette Csoport alapítói, Théophile Bader és Alphonse Kahn a párizsi rue La Fayette 1. szám alatt megnyitották 70 négyzetméter alapterületű boltocskájukat. Összehasonlításképpen elárulom, hogy manapság 70.000 négyzetméteren folyik a kereskedés a párizsi áruházban. Ahogy ez lenni szokott, az üzlet meglehetősen szimpla indítékkal indult: újdonságnak számító áruk, batiszt, rövidáru és harisnya kereskedelme volt az elsődleges cél. A boltnak kezdettől fogva rendkívüli sikere volt, így folyamatosan terjeszkedett a boulevard Haussmann mentén. A saját kalapszalont, női öltözetkészítő műhelyek követték, majd csakhamar a megfizethető divat szlogenjét tűzte zászlajára a cég. Az utca nevét viselő márkát hivatalosan 1900-ban regisztrálták “Aux Galeries Lafayette" néven. 

According to its website 'On 15 January 1894 the founders of groupe Galeries Lafayette, Théophile Bader and Alphonse Kahn, opened a 70  sq.m. store at 1 rue La Fayette in Paris, dedicated to the “trade of novelty goods, batiste cloth, haberdashery and hosiery”. Located in the heart of an extensive catchment area, the store enjoyed a strategic position in Paris. It was highly successful from the outset and progressively expanded along boulevard Haussmann. From very early on, the store possessed its own millinery then apparel workshops producing ladies’ clothing. The managers thus adopted the visionary strategy of an integrated sales circuit, with a view to making fashion affordable. The Group built up its identity drawing inspiration from the street name—rue La Fayette— for the brand which was officially registered in 1900 as “Aux Galeries Lafayette”, represented by a medallion depicting the Marquis de La Fayette.'

drkuktartgalerieslafayette06.jpg

A honlap nem mellesleg egy 'kincsesbánya', de mit is említsek meg a honlapon található számtalan izgalmas információból? A Csoport története nem volt viszontagságoktól mentes, de ezt inkább nem részletezném a maga egészében, hiszen arra ott van a honlapon (vagy itt) található kronológiai leírás. Szemezgetve a populárisabb eseményekből: Georges Chedanne tervezte első, a boulevard Haussmannon található helyiségeket 1907-ben nyitották meg. Maga a jelenlegi épületet fedő elképesztően szép vas-üveg kupola 1912-ben épült Ferdinand Chanut építész tervei alapján Jacques Gruber üvegmunkáival. A Galeries Lafayette természetesen a kupola 2012-ben ünnepelt kerek évfordulójának is megadta a módját mégpedig az 'Egy kreatív utazás krónikája' (Chroniques d’un parcours creatif) címmel megrendezett kiállításával, amely a bevásárlóközpont azon, 1912-2012 között eltelt egy évszázadban tett erőfeszítéseit volt hivatott bemutatni, amellyel a vásárlást és a kultúrát próbálta meg egymással vegyíteni. 1916-ban kezdte meg a Csoport a Párizson kívüli terjeszkedést, ekkor nyitották ugyanis első, a fővároson kívül található boltjukat Nizzában. Párizsba visszakanyarodva említésre méltó, hogy 1951-ben itt nyitották meg Európa legmagasabb mozgólépcsőjét, majd 1974-ben, az épület teljes felújításakor eltávolították a lenyűgöző méretű szecessziós főlépcsőt a dóm alól. Jelenleg Európában Párizson kívül Berlinben működik Galeries Lafayette, de a világ számos más pontján is találhatóak Lafayette bevásárlóközpontok, így Dubaiban, Casablancaban, Jakartában és Pekingben is. És akkor jöjjenek a képek.

If you are interested in the history of Galeries Lafayette or the Group Galeries Lafayette click here or here to read the full version. In my post I've highlighted only a couple of popular keystones. In 1907 the first premises, designed by architect Georges Chedanne, on boulevard Haussmann were opened. The fabulous stained glass dome of the shopping mall was built according to the design of architect Ferdinand Chanut with the glass work by Jacques Gruber in 1912. According to its website 'On the occasion of the hundredth anniversary of the construction of the Dome, Galeries Lafayette is celebrating this Boulevard Haussmann monument, a symbol of Art Nouveau architecture, with unprecedented events which will bring new life to the store on 16 October 2012. (...) Chroniques d’un parcours creatif (Chronicles of a creative journey)is an exhibition which bears witness to the experimentation that has taken place over 100 years at Galeries Lafayette. This experimentation is that of mixing shopping with culture underneath the iconic stained glass dome built in 1912 by the architect Ferdinand Chanut and the glass craftsman Jacques Gruber. Delving into the archives of Galeries Lafayette, AMO reconstituted a chronicle of the changes and evolutions within this legendary department store. Through the history of fashion and retail, this chronology also tells us the history of France itself.' The first store which was located outside of Paris, was opened in Nice in 1916. In Paris the highest escalator of Europe was opened in Galeries Lafayette in 1951. The main staircase has been demolished and removed from Paris Galeries Lafayette during the renovation of the shopping mall in 1974. Nowadays you can find Galeries Lafayette in Berlin, Dubai, Casablanca, Jakarta, Beijing. And now, let's see my pictures. 

drkuktartgalerieslafayette07.jpg

Részlet a kupola 100. évének emléket állító kiállításból.

Fragments of the exhibition, called Chroniques d’un parcours creatif. 

drkuktartgalerieslafayette08.jpg

drkuktartgalerieslafayette09.jpg

A földszinten középen kozmetikumok és parfümök tömkelege. Az emeleteken kapott helyet többek között a női lelket megkörnyékező, pénztárcafeszegető tömérdek ruhanemű, neves dizájnerek legutolsó kollekciói, lakberendezéshez elengedhetetlennek tűnő dekortermékek, és az étterem, valamint a gurmé részleg. A termékeket természetesen szigorúan tilos fényképezni, az épületet nem. 

The beauty department is located on the ground floor. If you're a lady, don't miss upstairs either: luxurious fashion and the latest collections of home decor is everywhere. The restaurant is also located on the top with amazing view of Paris. 

drkuktartgalerieslafayette10.jpg

Természetesen a Galeries Lafayette azt sem hagyja, hogy eltévedj Párizsban. A hotelekben a bevásárlóközponttal fémjelzett zsebtérkép vár rád.

The pocket map, printed with the picture of Galeries Lafayette is waiting for you in almost every hotel.

drkuktartgalerieslafayette11.jpg

drkuktartgalerieslafayette12.jpg

drkuktartgalerieslafayette13.jpg

drkuktartgalerieslafayette14.jpg

Kilátás az emeleti étteremből.

View of Paris from the restaurant, located on the top of Galeries Lafayette  

drkuktartgalerieslafayette15.jpg

A leárazási-bevásárlási "harcba" hívó plakátok egyike.

Sale poster which invites (leads) you in the battle of best prices.

drkuktartgalerieslafayette16.jpg

drkuktartgalerieslafayette17.jpg

drkuktartgalerieslafayette18.jpg

drkuktartgalerieslafayette19.jpg

drkuktartgalerieslafayette20.jpg

Az egyik leglenyűgözőbb (huhh) üvegkupola a világon.

One of the most impressive domes. 

drkuktartgalerieslafayette21.jpg

drkuktartgalerieslafayette22.jpg

drkuktartgalerieslafayette23.jpg

drkuktartgalerieslafayette24.jpg

Ha vásárolni nem is hozta meg a kedved a bejegyzés (vagy a termékeken lifegő elképzelt árcédulák), de Párizsban járnál, mindenképpen tegyél egy kört a Galeries Lafayette női részlegében és a ruhákon, kozmetikumokon túl legyen gondod az építészetre is, igyál egy kávét a "csúcson", fejeld meg egy macaronnal és gyönyörködj az Eiffel-torony és az Operaház látképében. Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

Should you visit Paris, don't miss Galeries Lafayette (for ladies), be impressed by the architecture, drink a coffee and eat a macaron in the restaurant on the top of the building and take a long look at Eiffel Tower and the roof of the Opera House. Follow DRKUKTART on Facebook or Instagram to get new feeds more times a week. Follow my blog with Bloglovin!

Have a great day!

DRKUKTA

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 20:16:06

Huh, ez szupi volt, imádtam, de még jobban imádnám ha legközelebb mikor arra járok, végre meg is tudnám nézni igaziból és akkor lennének nekem is saját' hasonló fotóim !!!! :-DD
Anno 10 nap rohanásba nem fért bele...na de rajta vagyok az ügyön a mai poszt után meg főleg. Köszi.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.10. 20:16:08

Gyönyörű, egyszer mindenképp látni kell!

drkuktart 2015.02.10. 20:21:24

Kedves @NagyságosSodalisO [eng]! Igazán nincs mit, örülök, ha legalább fotókon bemutathattam pár részletet :), ugyanakkor kíváncsian várom a képeidet is, ha arra járva betérnél. Jó nézelődést :)!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.10. 20:38:35

@drkuktart: Köszönöm szépen, kedves vagy ! Ígérem megkereslek majd ha végre nekem meglesznek a kis saját kincseim. Egyelőre Angliában gyúrok az anyagi háttérre, de remélem a nyár körül már bele fér időben is . Ráadásul nem csak nézőnek megyek, hanem a 'happy hormon szintemet is le fogom ápolni. Vásárolni is fogoook! Azt már egyszer bizonyos! :-DDD

bedtime story 2015.02.11. 15:53:53

Az épület tényleg elképesztöen impozáns. Áruházhoz mérten föképp. A fogyasztás templomának mondanám - ilyen kupolával pláne.
Ne feledkezzünk meg az áruházban levö toilette-röl sem: azt is Párizs egyik csodájaként tartják számon! :)

drkuktart 2015.02.11. 19:17:24

Kedves @bedtime story! Ezzel most megleptél. Ugye nem ún. török guggolósra gondolsz, mint egyik csoda :D? Nem volt szerencsém meglátogatni azt a helyiséget.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása