DRKONYHART: FŰSZERES CUKROZOTT NARANCSHÉJ (Candied spicy orange peel)

2023. január 23. 09:00 - drkuktart

drkuktart_cukrozott_kandirozott_fuszeres_narancshej01.JPGKödös gyermekkori emlékeim a cukrozott narancshéjjal való első találkozásokat akként hívják elő, hogy a Daubnerban árult moszkauer adta a löketet először, hogy ez a téli finomság - mint az előbb említett édesség egyik alapanyaga - otthon is elkészüljön. 

Persze nem én voltam az elkövető, nem úgy mint most, sőt, még egy fontos különbség az akkori csemege és a receptben leírtak között, hogy az abban az értelemben natúr volt, hogy nem volt benne fűszer csupán narancshéj, víz és kristálycukor.

hozzávalók 3 kis üveg a fűszeres cukrozott narancshéjhoz:

4 darab kezeletlen narancs héja

500 gramm nádcukor

300 gramm csapvíz a nádcukorral főzéshez

2 rúd fahéj

3 szem szegfűbors

5 darab szegfűszeg

Mielőtt vad narancsvásárlásba kezdenénk, tudatosítsuk magunkban, hogy milyen narancsot is keresünk. Amire szükségünk van, az bizony kezeletlen vagy bio narancs. Amennyiben boltban vásárolunk, a héj állapotára vonatkozó információ mindig olvasható a terméken avagy annak ártábláján például akként, hogy a héj emberi fogyasztásra alkalmas avagy amennyiben a héj gombaölőszerrel kezelt abban az esetben, hogy a gyümölcs héja emberi fogyasztásra nem alkalmas. Javaslom tehát, járjunk nyitott szemmel.

Mikor megvan az arra alkalmas gyümölcs és jó helyen is vagyunk, a narancsot még bontatlan állapotában alaposan mossuk meg, itassuk fel ról a vizet, majd a héját késsel metszük négy negyedre. A pengét csak annyira eresszük bele a felületbe, hogy a gyümölcs húsát ne sértsük meg, ugyanis amennyiben nem esszük meg azonnal a feláldozott narancsokat, a gyümölcs pár napig fedeles dobozban jobban eláll sértetlen állapotban, de persze, ha megsértettük, akkor sincsen vész.

Miután a héjat négy részbe vágtuk, fejtsük le a gyümölcsről az egyes negyedeket úgy, hogy ne törjenek vagy szakadjanak, így kapunk szépen csíkokra szelhető formákat. Persze, ha a negyedek megsérülnek, sincs semmi baj, különösen, ha a cukrozott narancshéjat később süteményben szeretnénk felhasználni, hiszen akkor úgy sem látszik a tésztában, tálaláskor pedig amúgy is feldaraboljuk az édességet.

A lehámozott héjakat éles késsel vágódeszkán hosszában 4-5 miliméter keskeny csíkokra szeljük, majd legalább egy éjszakára (10-12 órára) hideg vízzel teli lábosba tesszük ázni, amennyi pont ellepi. Erre azért van szükség, mert a legtöbb narancsnak a héja és a húsa közötti fehér rész keserű, áztatással pedig megszűnik ez a vad kesernyésség. Nekem legutóbb 1 napot ázott, közben félidőben leöntöttem róla az első adag levet és friss, hideg vizet töltöttem rá. Ez utóbbi megjegyzéssel csupán azt szemléltetném, hogy nem szükséges óramű pontossággal méricskélni az időt ebben a szakaszban.

Áztatást követően leszűrjük a narancshéjat.drkuktart_cukrozott_kandirozott_fuszeres_narancshej02.JPGLábosban magas lángon feltesszük sűríteni a cukorsziruphoz szükséges cukrot és vizet. A nádcukortól sötétebb lesz a végeredmény, de ez pont nem probléma, ugyanis a belekerülő fűszerek ízéhez még illik is ez a szín. Mikor éppenhogy elkezd sűrűsödni beletesszük a fahéjat, szegfűborsot, szegfűszeget, lecsepegtetett narancshéjat és forrástól számított 10 percig főzzük, olykor megkevergetve, hogy minden narancshéj szeletet szépen érjen a szirup. A főzési időt ne lépjük túl, mert az a szirup karamellizálódásához vagy elfőzéséhez vezethet, azaz nem lesz jobb vagy gyorsabb a folyamat akkor, ha minél tovább hagyjuk a tűzön, bízzunk abban, hogy az alább írt ismétlés segít abban, hogy a lé a szeleteket teljesen átjárja.drkuktart_cukrozott_kandirozott_fuszeres_narancshej03.JPGSzóval az első 10 perces főzés után után lekapcsoljuk a lángot, a narancsos-szirupos keveréket pedig a lábosban hagyjuk lehűlni, majd 1 napot fedő alatt állni, ezt követően pedig 1 nap elteltével ismét felfőzzük és forrástól számított 10 percig főzzük. Ezt követi még egy ismétlés, azaz hagyjuk lehűlni, majd lefedve 1 napot állni, melynek elteltével ismét felforraljuk és jön az utolsó 10 perces főzés. Ez 3 nap alatt mindösszesen 3 felfőzés.

Lehet, hosszúnak tűnik az az idő, míg a narancsmosástól eljutunk az első kandírozott szeletkékig, de tessék hinni nekem, alig van vele munka, hiszen az idő nagy része alatt gyakorlatilag nem történik más mint sima vízben, majd szirupban történő áztatás, amely idő alatt nyilvánvaóan nem szükséges óvó szemeinkkel a fazékon csüngni, hanem élhetjük életünket.drkuktart_cukrozott_kandirozott_fuszeres_narancshej04.JPGTehát az utolsó felfőzés után az elkészült, kandírozott narancshéjakat tiszta üvegekbe mérem sziruppal együtt és tetővel szorosan lezárom. Akkor sincsen vész, ha nem jut minden szelet köré szirup, ugyanis a cukrozott narancshéj pompásan eláll és puha marad abban az esetben is, ha lé nélkül kerül üvegbe, a lényeg csupán, hogy az ilyen adagot is tetővel zárjuk, elzárva a finomságot kiszáradás veszélyétől. Természetesen magától értetődő, de a kis ördög nem alszik, így leírom: annak érdekében, hogy sokáig élvezhessük az elkészült narancshéjakat, arra ügyeljünk, hogy mindig tiszta eszközzel nyúljunk az üvegbe, mikor kiveszünk belőle egy adag finomságot.drkuktart_cukrozott_kandirozott_fuszeres_narancshej05.JPGPompás téli csemege önmagában, de csokoládéba mártva is, nem beszélve az olyan szezonális desszertekről, amelyeknek hozzávalói között megtalálható többféle kandírozott gyümölcs. Ez utóbbi receptekkel jómagam is készültem, Szilveszter óta ugyanis nem telt el hétvége anélkül, hogy ilyen finomságok kerültek volna az asztalra. A folytatás hamarosan következik.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Jó étvágyat kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Enjoy your meal!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken (együtt: Blog) közölt cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. A Blogon megjelenő bármely anyag részbeni vagy teljes felhasználása csak és kizárólag az előzetes írásbeli engedélyemmel lehetséges, annak hiányában pedig tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása