DRKONYHART: CSALÁNLEVÉL SZÖRP (Nettle green syrup)

2020. június 26. 06:56 - drkuktart

drkuktart_csalanlevelszirup_nettlegreensyrup_01.jpgA háttérben megbújó, szinte rémült tekintetű kislányszobor ellenére bizton állíthatom: a csalánszörp igazi csemege. Ha pedig arra is figyelünk, hogy ne forraljuk a végtelenségig, jótékony hatásait is élvezhetjük.

bodzavirág szörp után, idei csendes, ad hoc fogadalmamhoz hűen elkészítettem második szörpömet, melynek szintén egy úton-útfélen termő növény a legfőbb alkotóeleme. Ez pedig nem más, mint a nagy csalán (azaz az Urtica dioica, a közönséges, nem pedig az árva). Szedésénél érdemes az alábbiakra figyelni: (1) szennyezéstől minél védettebb, közlekedéssel és egyéb mérgező forrásoktól távol eső helyről szerezzük be a friss alapanyagot, (2) miközben gyűjtögetünk, magunkat is védjük, lehetőleg kertészkesztyűben dolgozzunk metszőollóval, (3) fiatal, még nem bimbós, nem virágos növényről csippentsük le a felső kettő-négy friss, üdezöld leveleket.
drkuktart_csalanlevelszirup_nettlegreensyrup_02.JPGHozzávalók:

60 dkg friss csaláncsúcs (a felső négy levél, ezek a legfrisebb, legvilágosabb levelek)

50 dkg kristálycukor

1 liter víz

3 kicsavart citrom leve

drkuktart_csalanlevelszirup_nettlegreensyrup_03.jpgKét lábast veszünk elő, egyikben készítjük el a szirupot, másikba tesszük az előkészített csalánt. A lábas nekem sokszor lábos, ne lepődjünk meg, ha itt-ott ehelyütt is befigyel. A fazék szó viszont elegánsan távolmarad. Az egyik lábasba tesszük a kimért cukrot, rá a citromlevet, majd vízforralóban felforraljuk a vizet és a cukorra öntjük. Az egész cukros-citromos levet elkeverjük, főzőlapon felforraljuk, kicsit sűrítjük. A szirup akkor jó, ha látható kristálynak már nyoma sincs, és egy evőkanalat belemártva a kiemelt evőeszközön már megül az anyag és az anyagsűrűség okán jóval lassabban csepeg le róla, mint ahogyan azt a víz önmagában tenné.

drkuktart_csalanlevelszirup_nettlegreensyrup_04.JPGA csalánt - gumikesztyűben - késsel feldaraboljuk körülbelül egy centiméteres darabkákra. Amennyiben kedveljük a csaláncsípést, mindezt gumikesztyű nélkül tesszük. Az aprítás célja annak előkészítése, hogy a csalán a megvágott részeken keresztük önmagából minél több finomságot adhasson át a szirupnak. Ahogy azt az elején beharangoztam, az aprított csalán a másik, eddig üresen kongó lábosba kerül. A csalándarabokat nyakon öntjük a forró cukorsziruppal és megkeverjük, majd állni hagyjuk úgy harminc-negyvenöt percig, közben keverünk rajta egyet-kettőt. A keverések száma vérmérséklettől függ. Lehet három is. A folyamat során a korábban élénkzöld levélaprólék fakul, sötétedik. Ez teljesen normális folyamat.

drkuktart_csalanlevelszirup_nettlegreensyrup_05.jpgSűrű szűrőn át az egyveleget átöntjük a másik lábasba, így a csalán a szűrőben marad. Evőkanállal nyomunk rajta derekasan, hogy minden szirupot kipréseljünk belőle, majd jobb híján érzékeny búcsút veszünk a borús zölddé zsugorított csalánkorongtól. Az immár csalánnal ízesített szirupot felforraljuk, de csak éppenhogy, csupán egyet rottyantunk rajta. Maradjon benne valamicske vitamin, ásványi anyag jutifalat gyanánt.

drkuktart_csalanlevelszirup_nettlegreensyrup_06.JPG

A kész szörpöt sterilizált, felforrósított üvegekbe mérjük szintén csíramentes merőkanál, szűrő és tölcsér segítségével (a sterilizálás mikéntjéről itt habogtam). Az üvegek szájára méretre nyisszantott befőzőfólia kerül, rá a - ki nem találnátok - csíramentes kupak. Teljes tisztaságban lebegve, az üveget többrét hajtott konyharuhával izomból tartva igencsak rácsavarunk a kupakot az üvegre. Az üvegeket pár percre tótágast állítjuk, így vákuum képződik bennük. Amennyiben az előző lépésben lefestett csavarás mégsem volt igazi, biztosak lehetűnk abban, hogy erre az üveg fejenállás közben felhívja figyelmünket. Az akrobatamutatvány után ismét normál állásba hozva a szörppel teli üvegeket megfelelő védőfelszerelésben áthelyezzük a komfortos szárazdunsztba (arról, hogy mi fán terem ez alatt az összetett szó alatti tevékenység, itt olvashatsz). A teljes capat itt piheni ki a szörpkészítés fáradalmait a teljes kihűlésig. Ez általában pár nap hosszú időtartamot jelent. A szörp maga igen finom, természetesen már nem csíp. Ízlés szerinti mennyiségű vízzel higítva fogyasztjuk. Egészségünkre váljék!     

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!  

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása