DRKONYHART: BODZAVIRÁG SZÖRP (Home made European elderberry flower syrup)

2020. május 19. 16:58 - drkuktart

drkuktart_drkonyhart_bodzaviragszirup_bodzaviragszorp_01.JPG

Valljuk be, bosszantóan álnok és szívós módon terjeszkedő teremtmény a bodza növény maga. Kertben és azon belül kordában tartani mégis érdemes, hiszen virágából és bogyójából - többek között - isteni szörpök készíthetők.

Totál megfertőzött az önellátás illúzója. Persze búzát még nem termesztek, ugyanez a helyzet a cukorrépával is. A vizet sem magam tisztítom és a felsorolás itt még közel sem teljes. A másoknak való kitettség alóli felszabadulás tehát csupán csak látszólagos. Minderre fittyet hányva fejembe vettem, hogy ebben az évben nem vásárolok csodaszörpöket, mindenfajta ezirányú igényemet a konyhában oldom meg saját kezűleg. Ehhez csupán 'cseppet' szükségeltetik nagyobb előrelátás, mint a 'leveszem a boltban a polcról' típusú akcióimhoz. Nem árt továbbá figyelembevenni azt sem, hogy adott hónapban milyen gyümölcsöket és zöldségeket tesz elénk a természet, hiszen a befőzés igazán akkor adhat ízletes és minőségi végeredményt, ha ahhoz megfelelő időben szedett szezonális anyagokat használunk fel.drkuktart_drkonyhart_bodzaviragszirup_bodzaviragszorp_02.JPGÉvekkel ezelőtt több, egymást követő tavasszal készítettem főzés és tartósítás nélküli az erjedés folyamatán alapuló bodzavirág szörpöt. Ennek eltarthatósága meglehetősen rövid, a produktumot pár napon belül javasolt elfogyasztani. A 'valódi' (főzött) bodzavirág szörphöz képest az előbb említett korábbi változatot inkább bodzavirág limonádéként aposztrofálnám. Idén, a főzött változat mellett tettem le a voksomat, amihez továbbra sem vagyok hajlandó a kristálycukron kívül más, az eltarthatóságot biztosító adalékot adni. A citromsavtól is kiver a víz, pusztán takarítószerként tudok tekinteni rá, míg a szájon át történő alkalmazását messziről kerülöm. Lesz, ami lesz alapon, belevágtam és végeztem két 'kísérletet'. Az első változat nem nyerte el a tetszésemet, így annak ismertetésétől ehelyütt eltekintek, de a másodikat már bátran felvállalom, a végtermék ugyanis többünk elismerését kivívta.drkuktart_drkonyhart_bodzaviragszirup_bodzaviragszorp_03.jpg

Hozzávalók (1,7 literhez):

10 dkg fekete bodza virága, szár és egyéb, zöld virágrészek nélkül

4 darab citrom, méghozzá olyan, amelynek a héja is alkalmas fogyasztásra

1,8 l hideg (csap)víz

50 dkg kristálycukor

Bodzavirág szörpöt nem ördöngőség készíteni, azonban van pár jótanács, amit érdemes szem előtt tartani.
drkuktart_drkonyhart_bodzaviragszirup_bodzaviragszorp_05.JPGSzedés: Az első öt legfontosabb szabály a bodzavirág szedéséhez kapcsolódik.

(1) Legfeljebb távolról csodáljuk a forgalmas vagy poros utak melletti bokrokat, ezek ugyanis a látszat ellenére sok mindent elszenvednek, amit egy út mellett el lehet szenvedni (kipufogógáz, por stb.). Lehetőleg tehát olyan helyen szedjük az alapanyagot, ami távol esik a közlekedéstől. A virágot felhasználás előtt ugyanis jobb, nem agyonáztatni, hiszen akkor pont a lényeg vész el.

(2) Nyilván szükségtelen elmondani, mert aranyszabály és mindenki tudja, de az ördög nem alszik alapon megemlítem, mert tényleg fontos: természetvédelmi területen bodzát is tilos szedni. Habár maga a bodza, nem védett növény, akár helyi, akár országos jelentőségű és védettségett élvező természeti területen (erdőben, mezőn stb.) mezei turistaként vagy erdőlátogatóként az egyébként védettséget nem élvező növények gyűjtése is tilos, a védelem ugyanis a teljes területre és az ott megtalálható természeti értékek rendszerére is kiterjed. Az első két pontból már nyilvnvalóvá válik, hogy legjobb a világ végén megbújó saját kert eldugott részén álló bodzabokorról virágot válogatni. 

(3) Van még harmadik pont is? Érzem, mindenki osztja a bodzaszörp készítés egyszerűsége kapcsán vallott nézeteimet…. Jó tudni, hogy a bodzának is számos változata létezik. Amennyiben befőzéshez keresünk anyagot, akkor tartsuk szem előtt a bodzafajt is. Bodzavirágszörphöz fekete bodzát (a képeken ez szerepel) használjunk. 

(4) A szedéshez használjunk metszőollót: a vágással elkerülhetjük a növény felesleges roncsolását, így nem okozunk a szükségesnél nagyobb kárt benne, továbbá a saját dolgunkat is megkönnyítjük azzal, hogy csak a valóban szükséges részeket csípjük le a növényről. Ez pedig nem más, mint a szár nélküli virágos rész maga. Ha jobban megnézzük, egy tányér bodzavirág további részekre tagolódik. Pont ezek azok a kis részek, amire szükségünk van. A virágkocsány eltávolítására azért van szükség, mert a bodza zöld részei (levél, kocsány stb.) mérgezők.

(5) Mindig jut is, marad is alapon álljunk hozzá a szürethez: sose taroljuk le a teljes bokrot, inkább több bokorról szedegessünk, hiszen a Föld más élőlényeinek is szüksége lehet a virágra, arról nem is beszélve, hogy a virágból lesz a bogyó, amiből később szintén ízes bodzabogyó szörp és egyéb finomságok készíthetők.drkuktart_drkonyhart_bodzaviragszirup_bodzaviragszorp_06.jpgKészítés: Ennek három része igen lényeges: a szörp elkészítése, a használt eszközök csíramentessége és az egyik igen kedves magyar kifejezés alatti folyamat, a dunsztolás.

(1) Reszeljük le a megmosott citromok héját apró lyukú reszelővel, majd szeleteljük fel a gyümölcsöt. A frissen szedett, óvatosan leöblített, zöld részektől megfosztott virágokat tegyük egy öblösebb, nagy tálba, helyezzük rá a citromkarikákat, szórjuk meg a reszelt citromhéjjal, majd öntsünk annyi hideg vizet rá, amennyi a keveréket ellepi (ez praktikusan a hozzávalók közt megadott mennyiség) és gyengéden keverjünk rajta egyet. A tálat fedjük le és helyezzük hűtőszekrénybe 32-34 órára. Ha a friss virágot a fentiek szerint bekeverjük a szedés estéjén, másnap feléje se szükséges néznünk, minden különösebb macerálás nélkül a víz átveszi a virág és a citrom ízét harmadnap reggelre. Az áztatási idő elteltével finom lyukú szűrőn szűrjük le a vizet egy tiszta lábosba, majd mérjük bele a cukrot és az egészet, olykor kevergetve felforraljuk. Forrás után még 2-3 percig forraljuk a szörpöt, majd húzzuk le a tűzről.

(2) A mindennapi főzés, sütés során is elengedhetetlen az alapanyagok, eszközök tisztasága, hatványozottan igaz ez a befőzésre, különösen, ha az ember lánya tartósítószer nélkül megy táncba. A szörpöt csíramentes üvegekbe tesszük el. Mosószerrel alaposan kimossuk a kiszemelt, sérülésmentes (azaz nem csorba, nem repedt stb.) üvegeket és a hozzájuk tartozó kupakokat, majd a folyamat végén forró vízzel temperáljuk őket. Ezt követően meleg vízzel teli lábasba helyezzük őket, ott tartjuk forrásig, majd 5 percig forraljuk a vizet annak érdekében, hogy minden élő, szabad szemmel nem látható lényt letessékeljünk az üvegekről és a kupakokról. Az így csírátlanított üvegeket óvatosan (csipesszel vagy konyharuhával) eltávolítjuk a vízből, tiszta textilre helyezzük őket, míg a belevaló el nem készül. Tiszta tölcsér és szűrő segítségével a forró szörpöt lassan üvegekbe töltjük. Először csak egy keveset, hogy az üveg átvegye a hőt és ne robbanjon szét, majd teli mérjük. Az üvegre megfelelő méretű, kifeszített és tiszta befőzési fóliát teszünk, erre csavarjuk rá szorosan a kupakot a forró üveget konyharuhával vagy más textillel óvatosan tartva, mert ugye, ha eddig sikerült az égési sérüléseket ezt követően is érdemes lenne elkerülni. Az üvegeket legfeljebb öt percre stabilan fejre állítjuk annak érdekében, hogy vákuum keletkezzen a kupak és az üveg között, majd forró állapotban száraz dunsztba tesszük őket. A száraz dunszt gyakorlatilag az üvegek bebugyolálása újságpapírba vagy vastag textilekbe. Az offline média háttérbe szorulása okán az előbbi valószínűleg kevés háztartásban áll dögivel rendelkezésre. Ugyanakkor üvegenként egy konyharuha és a sűrűn szőtt téli sálak egyvelege is kitűnően megteszi. A dunsztolás szintén a külön adalékok nélküli tartósítás része, célja, hogy a szörp lassan - a kinti hőmérséklettől is függően 1-2 nap alatt - hűljön ki.

Fogyasztás: A pont az i-n, ha úgy tetszik a korona: a saját kezűleg készített ital élvezete. Az ízlés szerinti mennyiségben poharakba mért szörpöt szénsavas vagy bubi nélküli vízzel felöntjük. Fogyaszthatjuk ekként is vagy plusz citromkarikákkal, esetleg mentalevéllel megbolondítva. Egészségetekre!

drkuktart_drkonyhart_bodzaviragszirup_bodzaviragszorp_07.JPGHa tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása