DRKONYHART: TARKA CSOKOLÁDÉS KEKSZ (Two-tone chocolate butter cookies)

2020. március 21. 12:58 - drkuktart

drkuktart_csokisvajaskeksz01.JPGKekszhez tésztát gyúrni, könyökig maszatosnak lenni, süteményt szaggatni gyermekként jó móka. Nem csupán karácsonykor. Sőt, ha felnőttként nem olyan elvárással kezdünk neki a témának, hogy a kiskorú elejétől a végéig nyomja az ipart, mi is élvezni fogjuk a gyermeki energiák ekkénti hasznosítását.

Igaz, hogy minél kisebb az emberpalánta, annál rövidebb ideig köti le a művelet és az első próbálkozások során rendszeresen a felnőtt lesz az, aki felteszi az i-re a pontot, de az idő előrehaladtával általában javuló tendenciát mutat az egyébként a hátunkon ugráló, fején pörgő, titkos, mindig a legelképesztőbb időpontban megújuló energiaforrásból táplálkozó gyermek részvételének intenzitása és hossza. Különösen, ha a mellettünk cseperedő, gondosan nevelgetett generáció jeles képviselőjét nem riasztottuk el saját viselkedésünkkel. Ahogy pedig a kézügyességük is fejlődik, a süteménykészítéssel eltöltött idő meghosszabbodásával a keksz külalakja is mind inkább a közfelfogás szerint esztétikusnak tartott állapotot veszi fel.

A most következő receptet lehet cifrázni úgy is, hogy a kisebb, kiszaggatott formából is kiszaggatunk még egyet és az ellentétes színűbe illesztjük, sőt a csokoládét 2 kávéskanálnyi őrölt fahéjjal is lehet helyettesíteni, de egyelőre mozogjunk inkább a gyermeki ízlés és a realitás talaján.

Hozzávalók:

60 gramm étcsokoládé (ha gyerekekkel készítjük és esszük, mehet helyette tejcsokoládé is, ebben az esetben a porcukor mennyiségét csökkentsük 50 grammra)

320 gramm finomliszt

170 gramm márkázott vaj

1 evőkanál tej (ha növényi 'tej' van otthon, az sem baj)

1,5 kávéskanál sütőpor

1 tojás

100 gramm porcukor

egymásba tehető, különböző méretű süteményszaggató formák

Ha nem csokoládépasztillákból dolgozunk, a csokoládét darabokra törjük, fémlábosba tesszük. Ezt a lábost egy forrásban lévő vizet tartalmazó másik lábos fölé tesszük, és a csokoládét kevergetve, gőz fölött megolvasztjuk.

Egy másik tálban összekeverjük a szobahőmérsékleten megpuhult vajat, tejet, tojást, majd hozzákeverjük a sütőporral és porcukorral elkevert lisztet.

A tésztát elfelezzük. Egyik felébe elkeverjük az olvadt csokoládét úgy, hogy mindenhol egyenletes barna színe legyen. Mindkét fél tésztából cipót formázzuk és betesszük a hűtőbe 1 órára vagy a mélyhűtőbe körülbelül 30 percre annak érdekében, hogy keményebbé váljon és könnyebben tudjuk formázni. Ha a mélyhűtő az opció, mert rettenetesen sietünk, arra azért figyeljünk, hogy ne fagyjon meg.

Megvajazunk vagy sütőpapírral borítunk egy sütőlemezt. Éppenhogy lisztezett gyúródeszkán - ugyanis nem túl attraktív, ha a csokoládés kekszen sütés után látszik a nyújtás miatt ráragadt liszt, lásd a nyitóképen - először kinyújtjuk körülbelül 3 miliméter vastagra az egyik, mondjuk a sima, nem csokoládés cipót és a nagyobb tésztaszaggatóval kiszaggatjuk. Vesszük a kisebb tésztaszaggatót és a már kiszaggatott kekszekből kivágjuk vele a kisebb formát. Ugyanígy járunk el a másik, azaz a csokoládés cipóval: lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, vesszük a nagyobb tésztaszaggatót, majd a kisebbet és a már kiszaggatott csokoládés kekszekből kivágjuk vele a kisebb formát. 

Előmelegítjük a sütőt 180 Celsius-fokra (nálunk otthon légkeveréses van). 

Sütőlemezre fektetjük a nagyobb, középen lyukas kekszeket, majd egyesével beleillesztjük a nagyobb, középen lyukas kekszekbe a kisebb szaggatóval kiszúrt, ellentétes színű formákat. Sütőben mintegy 30 percig sütjük őket, néha azért odapillantva, nehogy túlsüssük. A megsült kekszeket óvatosan, lapos kanál segítségével tálcára vagy tányérra tesszük hűlni. Jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása