Mielőtt nekünk fityiszt mutatva a november is végleg kisétál az évből, az idei utolsó hazai fügetermés fellelhetőségében bízva nem tarthatom tovább vissza az aktuális kedvenc fügés pite receptet.
Pofonegyszerű - leírni is ide, szóval így duplán ég az arcom, hogy ennyit ültem a megosztáson -, elrontani több mint nehéz, de kísérletezzünk bátran, hátha sikerül mégis.Hozzávalók:
tésztához:
30 dkg búza finomliszt
17 dkg márkázott vaj
1-2 evőkanál víz
töltelékhez:
1 kg érett füge (az import se kutya, na de a hazai mecseki, na az viszi a prímet)
10 dkg akácméz
A tésztához a szobahőmérsékleten megpuhult vajat darabokban belepottyogtatjuk a lisztbe, majd addig gyömöszöljük két kézzel míg morzsalékos egyveleget nem kapunk. Adagolunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy a darabjaiban heverő anyagnak kezeink közt esélye legyen cipóvá összeállni. Miután alakot öltött a tészta, egyenletes vastagságban belenyomkodjuk egy 27 cm átmérőjű piteformába akként, hogy a tészta körben mindenütt 2 cm-rel túllógjon a forma peremén.
Megmossuk, a szárát levágjuk és vékony karikákra vágjuk a fügét. A piteformában pihegő tésztát a forma szélétől indulva körberakjuk a felkarikázott fügével akként, hogy a fügekarikák 2-3 mm szélességben fedjék egymást.
Miután kész a kirakós fügedíszítés, egyenletesen rácsurgatjuk a mézet. Ezt követően nincs más hátra, minthogy a tészta piteformán túllógó szélét ráhajtsuk a töltelékre és a villát belenyomkodva körbe-körbe díszítsük azt.
A pitét 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából 1 órán keresztül sütjük. Húsz-harminc perc után rápillantunk, ha a teteje pirulni kezdett, akkor a tűzforró tálat óvatosan alufóliával letakarjuk a sütés hátralevő részére. A megsült pitét a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük. Jó étvágyat kívánok!
Ui.: Ezúton is köszönet a kedves Skorpió lánynak, hogy a második pitéhez hozzájárulva megörvendeztetett azzal a hatalmas adag, mézédes mecseki fügével. Szívem csordultig teli hálával.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Szép napot kívánok!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!