DRKONYHART: KEDVENC SZILVÁS PITE... (The plum pie)

2018. szeptember 28. 08:30 - drkuktart

drkuktart_szilvaspite_plumpie0.jpg... az aktuális. Nyolc napja hatalmába kerített a szilvaszezon végétől való félelem. Ezzel pedig végérvényesen beütött a piteszezon. 

Akkor még nem sejtettem, hogy az elkövetkező nyolc napban ezt a pitét még négyszer megsütöm. Ennyire még sosem féltem a szilvaszezon végétől. drkuktart_szilvaspite_plumpie01.JPG

Hozzávalók:

tésztához:

30 dkg búza finomliszt + 1 marék búza finomliszt a tészta nyújtásához

17 dkg márkázott vaj

2 evőkanál víz

töltelékhez:

1 kg édes szilva, magozva (a súly a mag nélkül értendő)

10 dkg kristálycukor

4 dkg búza finomliszt

3 dkg márkázott vaj

ha hinteni van kedvünk, kevés porcukor meghinteni a pite tetejét (ha nem jön az ihlet, elhagyható)

drkuktart_szilvaspite_plumpie02.JPG

A tésztához a szobahőmérsékleten megpuhult vajat darabokban belepottyogtatjuk a lisztbe, majd a tálban addig erőlködünk két kézzel míg morzsalékos egyveleget nem kapunk. Adagolunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy a morzsalékos anyagnak kezeink közt esélye legyen cipóvá összeállni. Pihentetni nem igazán érdemes, különösen nem hűtőben, kivéve, ha a művelet végén agyag szilárdságú tészta felett tűnődve kárhoztatnánk egy óra tétlenségre magunkat. A tésztát körülbelül 2/3-1/3 arányban két cipóba osztjuk. Egyik kerül majd a sütőforma aljára, szélére, míg a másikból nemes küzdelem eredményeként rácsokat kreálunk.

Előkapjuk a gyúródeszkát és a nyújtófát, nagyívű mozdulattal megszórjuk a deszkát liszttel, és a nyújtófára is juttatunk belőle. A nagyobb tésztacipót a deszka közepére téve kinyújtjuk körülbelül 35 cm átmérőjű körhöz hasonló alakzattá. A kinyújtott tésztára nyílással lefelé fordítva ráhelyezzük a 27 cm átmérőjű piteformánkat, majd késsel körberajzoljuk és -vágjuk akként, hogy  a forma körül annak szélétől minden irányban nagyjából 4 cm szélesen lógjon túl a tészta. A levágott tésztát ne féljünk a kisebb cipóhoz hozzáadni. Ezt követően a formát eltávolítjuk, a finoman lisztes nyújtófát a tészta egyik széléhez helyezzük és óvatosan, lazán felgöngyöljük rá a tésztát, amit ezt követően a piteformában göngyölünk le a nyújtófáról. Erre azért van szükség, hogy az elegánsan vékonyra nyújtott tésztánk ne szakadjon könnycsalogató darabokra az alatt az idő alatt, míg a deszkáról a formába utaztatjuk. A tésztát elegyengetjük a formában úgy, hogy minden irányban egyenletesen túllógjon a forma peremén. 

A kisebb tésztacipót szintén kinyújtjuk úgy 30 x 20 cmes téglalappá. Itt hangsúlyozottan sacperkábé a téglalap forma, a méret lehet nagyobb is. A tésztánkat ezt követően késsel tíz 2 cm széles csíkokra vágjuk. Ha cifrázni támad kedvünk a kés helyett derelyevágóval is dolgozhatunk, nálam ez fel sem merült, egyrészről, mert fogalmam sem volt, hogy a rácsozás kézügyességet igényel (itt említeném meg az első alkalommal feltett 1 cm széles csíkocskáim tündibündi, ám összhatásában gyászos küllemét), másrészről, mert sejtésem szerint a háztartásban ezt az eszköz évtizedekben mérhető idő óta nem láttam.drkuktart_szilvaspite_plumpie03.jpgMiután a tésztát ilyen bravúrosan előkészítettük, megmossuk, felezzük, kimagozzuk a szilvát és meghintjük az előkészített cukor- és lisztmennyiséggel. Összekeverjük a gyümölcsöt a porállagú részekkel törekedve arra, hogy lehetőleg mindenhol érintkezzenek. Ezt követően eloszlatjuk a keverékben a szobahőmérsékletű vajat. A tál szilvás-cukros-lisztes-vajas tartalmát a formában pihenő tésztára kanalazzuk és egyenletesen elosztlatjuk rajta. 

Miután az anyag a formában pihen, nekiveselkedünk a rácsok felhelyezésének. A rácsos móka leegyszerűsítve akként működik, mint a fonás azzal, hogy az adagot 2 részre osztjuk, mert 5-5 csík átlósan fogja fedni egymást. Ötöt felhelyezünk az egyik irányból akként, hogy minden másodikat visszahajtjuk, majd ötöt átlósan a másik irányból akként, hogy rombuszhoz hasonló szöget kapjunk, mikor fedik egymást a csíkok. Ezt követően felváltva egymásra lapoljuk akként, hogy adott csík a másik irányból futó tésztacsíkot egyszer alulról, másszor felülről keresztezze.   

drkuktart_szilvaspite_plumpie04.JPG

A rács mögé került pitét 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük és úgy 1 órán keresztül sütjük. Húsz-harminc perc után rápillantunk, ha a teteje megpirult, de a szilva még sehol sincsen, akkor a tűzforró tálat óvatosan alufóliával letakarjuk a sütés hátralevő részére. A megsült pitét a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint porcukorral díszítjük és szeleteljük. Jó étvágyat!

drkuktart_szilvaspite_plumpie05.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Nyitókép a la vernyó.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2018.09.30. 12:18:18

Én az idén először szamócás pitét sütöttem, majd cseresznyéset, aztán meggyeset, majd sárgabarackosat, aztán őszibarackosat, utána szilvásat, végül most tartok a szőlős piténél. Régebben csináltam már málnás és szedres pitét is. Emellett érdemes még beletenni darált diót vagy mandulát a tésztába, minőség javítónak.
Körtéset még nem csináltam. Talán jövőre azt is kipróbálom...
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása