KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: CENTRÁL, EGY SZÓ MINT SZÁZ

2018. május 18. 08:29 - drkuktart

drkuktartkavehazakejszakajacentralkavehaz01.jpg

A XIX.-XX. századforduló magyar irodalmi életének egyik legjelentősebb helyszíne volt az 1887-ben nyílt Centrál Központi Kávéház.

drkuktartkavehazakejszakajacentralkavehaz02.jpeg

A kávéházat Seemann kávés veje, Frankl részére alapította és rendezte be. Tőle vette át Grüneck Gusztáv kávés 1900-ban, őt pedig veje, Mészáros Győző – korábban banktisztviselő, majd apósa Grüneck halála után legendás kávés – követte 1905-ben. Mészáros Győző mintegy 40 évig vezette a Kávéházat és többek között a kávésok edukációját, érdekvédelmét is ellátó Kávésok Ipartestületének első elnöke is volt. Ebben a korban a kávékészítést hasonlóan más szakmákhoz, monopolizálták, kávét csak a kávéházakban lehetett értékesíteni, meleg ételt – ide nem értve a napi egyféle egytálételt – pedig nem szolgálhattak fel a vendégeknek. Ez utóbbi az éttermek kiváltsága volt. Napjainktól eltérően a korabeli kávéház nyitott hely volt: a lakhatási viszonyok – figyelemmel a kis alapterületű, az összkomforttól távol álló lakóhelyiségekre – jelentősen eltértek a ma megszokott körülményektől. A kávéházak ekkoriban éjjel-nappal a vendégforgalom előtt nyitva álló egységek voltak.drkuktartkavehazakejszakajacentralkavehaz03.jpeg

De vissza a Centrál Kávéház és Étterem történetéhez. A Kávéház székhelyül szolgált többek között volt Kiss József HÉT című szépirodalmi hetilapja ’szerkesztőségének’: itt írták, szerkesztették, javították és innen ment a nyomdába a lap. Itt alakult 1907-ben a Nyugat (többek között Ady Endre, Babits Mihály, Kemény Simon, Gellért Oszkár, Csáth Géza, Kaffka Margit, Karinthy Frigyes, Juhász Gyula, Szép Ernő, Tóth Arpád, Kárpáti Aurél, Kosztolányi Dezső, Surányi Miklós közreműködésével), majd 1920-ban ide is költözött vissza. Budáról Pestre költözését követően ide járt Karinthy Frigyes is, akihez Székely Júlia, Bartók Béla tanítványa mindig ugyanazzal a köszönéssel lépett a Centrálba: „Karinthy úr kérem, jöttem rajongani.” A szellemi élet pezsgett falai közt, mindazok felsorolása kiknek ez köszönhető volt, korántsem teljes.

drkuktartkavehazakejszakajacentralkavehaz04.jpeg

A Kávéházat is elérte az államosítás: ekkor rövid ideig eszpresszóként működött, majd 1949. július 2-án bezárta kapuit. Kávéházként nem nyithatott ki, egészen más funkciót szántak neki: volt itt Paprikaközpont Nemzeti Vállalat, Metro-klub majd ELTE diákklub, Eötvös-klub. A múlt végén pedig mélyrepülésbe váltott a történet: itt működött a Wizard's elnevezésű ’játékterem’, a falakat lilára mázolt OBS lapok takarták, a galériát befalazták, az utcaszint játékgépekkel, így például félkarú rablókkal volt teli, míg a pincében festékes csatározásokra alkalmas, traktorgumikból épített pálya várta az ide betévedőket…drkuktartkavehazakejszakajacentralkavehaz05.jpeg

A Centrál méltóságát és kávéházi arculatát 1999-ben kapta vissza, mikor dr. Somody Imre megvásárolta az épületet. Az eredeti terveket és az első, Mészáros Győző idejében történt átépítés terveit is segítségül hívva Pataky Dóra és Iványi Mónika belsőépítészek közreműködésével 1999-ben újjászületett a Kávéház. Az újjáépítés olyannyira sikeres volt, hogy a belsőépítészek 2000-ben elnyerték „Az év belsőépítésze" díjat. Ezt követően, a környezet változásaira érzékenyen reagálva 2012-ben és 2016-ban is frissítették az arculatot: a zöld alapokon nyugvó színvilágot bordósra hangolták, majd a XIX.-XX. századfordulós érára emlékezvén a falakra és a tükrökre olyan művészek, írók és költők fotói kerültek, akik kötődtek a Centrálhoz.

Válaszként Budapest pezsgő gasztronómiai életére és korunk kihívásaira, napjainkban a Centrál étteremként és kávéházként működik. Feladatuknak tartják, hogy a hagyományok tisztelete mellett a XXI. századi elvárásoknak megfelelő kávéházi konyhával szolgáljanak vendégeiknek. Minőségi alapanyagokból széles körű reggeli kínálattal, ebédre és vacsorára pedig éttermi kínálattal várnak. Mikor az est leszáll és a térbe a hatalmas ablakokon keresztül beszűrődő utcai fények mellett egyedül a Kávéház fényei világítanak, heti több alkalommal felcsendül a csellóst, nagybőgőst, gitárost és zongoristát is felvonultató élőzene.

A Kávéházak Éjszakájára gasztronómiai kalandozással és irodalmi zenés programmal készülnek.

Az előbbi a „színház előtti” vacsora, amelyre mind a két előadás előtt a meghirdetettek szerint foglalás szükséges. Ennek keretében könnyű vacsora, illetve desszert csomagokkal készülnek.

A szóban forgó verses-zenés programok közül pedig az első a Kosbor Trió és Turek Miklós verszenei kalandozása Pilinszky János költészetében

A második előadás versszínházi monodráma József Attila életéről és költészetéről Turek Miklós előadásában, amely során egy soha meg nem íródott búcsúlevél történet elevenedik meg a Centrál Kávéházban.

drkuktartkavehazakejszakajacentralkavehaz06.jpeg

A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája közösségi oldalát itt, a Centrál Kávéház és Étterem közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok! 

Forrásként a dr. Somody Imrével történt beszélgetés, az Irodalmi Kávéházak Pesten és Budán – irodalom a kávéházban – kávéház az irodalomban (Szentes Éva-Hargittay Emil, Universitas Kiadó, 1998), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum vonatkozó anyagai szolgáltak (2018.05.15.) és a Kávéház Sirató – Törzshelyek, írók, műhelyek (Erki Edit, Officina Nova) szolgáltak.

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a kapcsolódó Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. május 18-án. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. - 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása