TÁVOL AMERIKÁBAN: GHOST RANCH (Ghost Ranch in New Mexico, USA)

2017. november 12. 21:26 - drkuktart

drkuktart_usa_newmexico_ghostranch01ii.jpg

Aki hallott már az amerikai modernizmus anyjaként is emlegetett Georgia O'Keeffe (1887-1986) amerikai festőművészről, az bizonyára hallott már Ghost Ranch-ről is. Vagy vica versa.

Jómagam ez év januárjáig gyakorlatilag semmit nem tudtam se az egyikről, se a másikról korábban, az élet úgy rendezte, hogy egyidejűleg csöppenjenek az életembe. Tanulni jó.

Már Új-Mexikóban voltunk, így Ghost Ranch megközelítése alig tellett pár órába a Taosból. Elképesztő távolságokat autóztunk már korábban is át, így ez az alig több mint két óra meg sem kottyant. Maximum az fájt a léleknek, hogy vigasztalhatatlanul esett, a másnapra tervezett esküvőt már előre sajnáltuk. Éljen a jelenben élő ember. Feleslegesen sopánkodtunk, ugyanis ott tartózkodásunk alatt az elkövetkező három nap során verőfényes napsütésben úszott a táj, ami nem csupán az esküvőnek és a lakodalomnak, de azokat követő közös programoknak, kirándulásoknak, termál vízben és természetes tavakban ázásoknak, így a testnek és a léleknek is igencsak kedvezett. Ebből a nagyszerű halmazból csak magamat emelném ki, akinek az egész amerikai tartózkodását meghatározta az ész nélküli légkondizás miatti nátha-láz ecetera. Jóhír, hogy voltak pillanatok, mikor éppen nem a halógödrömben vegetáltam, így bár térben és időben limitáltan, de én is eléggé élveztem a tér-idő ilyentén való együttállását.

drkuktart_usa_newmexico_ghostranch02.jpg

Az északra vezető 84-es út mentén minden előjel nélkül, Ghost Ranch előtt pár kilométerrel tűnnek fel jobb kéz felől út fölé magasodó, napsütésben leginkább vörösen és sárgán izzó, lapos tetejű szikla monstrumok, míg balra ez a rozsdabarna föld gyönyörű tavakat rejt.

A Ranch honlapja olyannyira a mit reggelizett sztorival indít, hogy megtudjuk, egykor bizony itt is éltek dinoszauruszok, majd hatalmas ugrással a navajo indiánok és más törzsek lakták e vidéket. Természetesen jöttek a spanyolok, majd egy kisebb fajta foghíj után már ott tartunk, hogy Arthur Pack, az Amerikai Egyesült Államok egyik első környezetvédője tulajdonába került a Ranch. A terület története ez időtájban lesz közös Georgia O'Keeffe életének történetével is, aki 1929-ben egy fennsíksról pillantotta meg először a tájat. Első, tényleges látogatására 1934-ben került sor és innentől kezdve New Yorkból elszabadulva sokáig minden nyáron itt nyaralt, méghozzá a tulajdonos, Arthur Pack házában, a Rancho de los Burros-ban. A sorokszerint egyik tavasszal Keeffe váratlanul érkezett és döbbenten tapasztalta, hogy a nyaranta általa bérelt ingatlanban más személyek tartózkodnak. Mikor egy tulajdonos magabiztosságával felelősségre vonta őket, hogy mégis mit keresnek a házában, Pack kénytelen volt felhívni a figyelmét, hogy ez bizony még mindig az ő háza. Ez vezetett aztán odáig, hogy Keeffe 1940-ben megvásárolta a Ghost Ranchen álló Rancho de los Burros-t hét hektár földdel egyetemben. Új-Mexikó iránti rajongása azonban itt nem csendesedett le, ugyanis Ghost Ranch elsősorban nyári tartózkodásra volt alkalmas, így Keeffe Abiquiu-ban vásárolt egy házat három hektár földdel, majd cirka három év leforgása alatt életvitelszerű tartózkodásra is alkalmassá tette. Férje, Alfred Stieglitz halálával (1946) Keeffe elhagyta New Yorkot és véglegesen Abiquiu-ban telepedett le. Azonban még egy évtizedig sem élvezhette a magányt, hiszen Ghost Ranch-et Arthur és Phoebe Pack 1955-ben odaajándékozta a presbiteriánus egyháznak, ezzel pedig Keeffe gyakorlatilag új szomszédokat kapott, akikkel azért időbe tellett megbarátkoznia. A Ranch azóta is a presbiteriánus egyház tulajdonában áll. Élete utolsó éveiben Keeffe nem tudta felkeresni a Ranch-et, és - a manapság egyébként nyugdíjas paradicsomként reklámozott - az új-mexikói Santa Fe-ben élt, ahol 1986-ban hunyt el.

drkuktart_usa_newmexico_ghostranch03i.jpg

A Ranch nem csupán Keeffe életének szolgált színteréül, de több mint száz amerikai western filmet is forgattak ezen a területet. A központi fogadóhelyiség telis-tele van ezen alkotások posztereivel, de mikor ott jártam, éppen alig láttam ki a fejemből, így ennek felsorolását a legnagyobb örömmel meghagyom másnak.drkuktart_usa_newmexico_ghostranch04.jpg

drkuktart_usa_newmexico_ghostranch05.jpg

Cerro Pedernal látképe Ghost Ranchről. Ez a képződmény Keeffe kedvenc hegye volt, amiről egyszer azt nyilatkozta, hogy ez az ő saját, privát hegye, hozzá tartozik, hiszen az Úr azt mondta neki, hogyha elégszer lefesti, akkor megszerezheti azt. drkuktart_usa_newmexico_ghostranch06.jpg

drkuktart_usa_newmexico_ghostranch07.jpg
drkuktart_usa_newmexico_ghostranch08.jpg
drkuktart_usa_newmexico_ghostranch09i.jpg

Az egész évben nyitva tartó Ranchen manapság olyan múzeumok találhatóak, mint például egy régészeti múzeum, egy, az őslénytannal, valamint antropológiával foglalkozó múzeum. Nem csupán jövök-megyek, egy napos látogatásokra, de hosszabb tartózkodásra is van mód, ez utóbbira úgy, hogy vagy a területen kempingezésre kijelölt helyeken bérlünk sátor-, lakókocsi helyet vagy egy totál fapados, de annál drágább bungalóba cuccolunk be. Volt a násznépben ez is és az is, mindkettő szálláshelynek megvan a maga bája, az elsőnek különösen akkor, ha a társaságban megbújik egy VW Camper is. Bár a sátrazás sem áll távol tőlem, testközelből az utóbbiban volt osztályrészem: a különböző árfekvésű és alapterületű bungalók a Ranch területén elszórtan helyezkednek el, úgy, hogy az egyazon felszereltségű, árú bungalók egymás falszomszédjai. Az alapterület a férőhelytől függ, a berendezés minimalista és mintha a hetvenes évekből maradt volna ránk, hálás utókorra. És bár mindegyik elem tiszta és jó állapotú, nem vitásan arra sarkall, hogy huss ki a szabadba. drkuktart_usa_newmexico_ghostranch10.jpg

drkuktart_usa_newmexico_ghostranch11.jpg

Az élmény teljességét tovább fokozandó, a meghitt étkezések jegyében bizony van lehetőség a Ranch területén elhelyezkedő, terméskő és fa felhasználásval felhúzott 'hodály'-ban autentikus amerikai falatokat elfogyasztani szigorúan önkiszolgáló üzemmódban, műanyag tálcás, tányéros, poharas, bögrés verzióban viaszolt vászon asztalterítővel lefedett, a végtelenségbe kúszó asztalsorok mellett. Bár magyar gyomornak elsőre és reggelre meglepő lehet a fura virsli, bab, bundásnak tűnő kenyér, juharszirup, kis zacskós csipsz kombó, de a granola, natúr joghurt, friss gyümölcs láttán elszáll a kétely. Wifi szigorúan csak ebben a közös étkezésekre szánt teremben van, áldásos, hogy a szolgáltatók a Ranch egész területén lefedettségi problémákkal küszködnek. Jómagam még a wifiről is csak az utolsó napon szereztem tudomást, és örömmel jelentem, hogy csodával határos módon túléltem az ottlétet, négy nap internet és a személyesen kívül mindenféle netalapú szociális kapcsolat nélkül, kimondhatatlanul felszabadító.
drkuktart_usa_newmexico_ghostranch12.jpg

drkuktart_usa_newmexico_ghostranch13.jpg

Lelki síkon a múzeumok mellett a lélek miséken és szervezett spirituálsi foglalkozásokon is kiteljesedhet. A szellem mellett a test jólétére is figyelemmel vannak a helyiek. Ha éppen jógában vagy masszázsban lazulnánk el, megtehetjük, de ha inkább helyszínspecifikus testmozgásra vágyunk, jó tudni, hogy a Ranch számos túraútvonalat kínál olyan, a képeken is látható környező magaslatokara, ahonnan a teljes medence belátható és a toronyszerű sziklaképződmények még közelebbről csodálhatóak. Ha augusztusra esik a látogatás, mint ahogy náluk is történt, olyan szerencsések lehetünk, hogy az éjszakánkat meteorzápor teszi meséssé, minket pedig szerencséssé, csak győzzük kívánságokkal. Bár a gyengélkedés okán a sziklák tetejére tartó kirándulásokban sajnos nem vettem részt, a látogatás minden ízében élmény volt. Időutazás, ami bár nem a saját múltamba vezetett, mégis megérintett. drkuktart_usa_newmexico_ghostranch14i.jpg

Miután a fenti szövegekhez részben alapul vettem, illendő megemlíteni, hogy Ghost Ranch honlapját itt találod, Georgia O'Keeffe életéről pedig itt és itt olvashatsz.drkuktart_usa_newmexico_ghostranch15.jpgHa tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása