HELLÓ NOVEMBER! (Hello November!)

2016. november 01. 07:34 - drkuktart

2016drkuktarthellonovember.jpgSzervusz kedves november! Minden készen áll a vágyott kuckózásra, hiszen az órát már október átállította, te pedig rögtön egy rövid munkahéttel indítasz.

November 1-jén (mindenszentek napján) általában elcsendesülünk, kivéve, amikor nem, de az biztos, hogy emlékezünk. Lehet, hogy ez valamelyest kihat a többi napra is, ugyanis ha a hétvégéimre gondolok, nem vágyom másra, mint ki a természetbe. A lehetőleg száraz természetbe, ugyanis nem talpig sárban képzelem el az együttes időtöltésünket. Ma reggel kicsit előreszaladtam gondolatban, amikor teljesen véletlenül eszembe jutott, amint a tágabb család éppen térdig gázol a szűz hóban Visegrádon. Egyelőre teljesen megelégszem azzal, ha ismét bevehetem a Pilis avarral borított turistaösvényeit - mondjuk a Rám-szakadékkal teljesen kiegyeznék - és kicsit meghódíthatom a Börzsönyt az ősz utolsó hónapjában.

Persze kacérkodom a kicsit több embert vonzó programokkal is, és nem árt elfelejteni azt sem, hogy a hónap nem csupán hétvégékből áll.

Így biztosan megyünk majd hétköznap az Operaházba balett előadásra, sőt, ha szemfülesek vagytok, talán még tudtok jegyet venni a hónapra.

Sőt, nem marad ki a gyermekprogramok közülBábszínház sem, és szó sem lehet róla, hogy legalább egy Márton-napi rendezvénnyel 2016. november 11-én és környékén (figyelem, akár már a november 7-8-i hétvégén is) vagy ennek hiányában egy ízletes libával ne kényeztessem magam.

Korábbi években igen jól szórakoztunk Márton nap alkalmából a Budapesten a Danubius Gellért Hotelben rendezett borfesztiválon, ami idén is megrendezésre kerül 2016. november 10-13. között. A VI. Márton napi Borfesztivál a Gellértben nulladik napján a söré lesz a főszerep, majd átengedi a vezetést a boroknak, a sajtoknak és egyéb finomságoknak azzal, hogy a rendezvény pénteki éjszakáján a Kelemen Kabátban, szombat este a Compact Disco hív minket táncba, vasárnap pedig villásreggelivel (Sunday Brunch) zárul a csaknem négy napos mulatozás. Izgalmas újítás a sör- és borkóstolással egybekötött épülettörténeti séta, ami idén először kerül megrendezésre, és amely során két rendkívüli és nagytudású túravezető a Gellért Fürdő ősforrásától az épületet megkoronázó kupolán át a szálloda töténelmi lakosztályáig vezeti el az érdeklődőket. A borfesztiválról itt, míg a jegyvásárlásról és egyéb hasznos tudnivalókról még több információ itt érhető el.

Ha már Máron nap, bizony igencsak érdekel a pannonhalmi Márton-napi Vigasságok is, és persze szívesen skanzenolnék egyet mondjuk Szombathelyen a Vasi Múzeumfaluban a Szent Márton napi országos nagyvásáron is.

Talán mostanság nincsenek igazán fókuszban a poszterek és plakátok, pedig manapság is létező művészeti hordozók. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Plakát Társaság a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti Tagozata támogatásával 2016. november 3-25. között megrendezésre kerülő I. PosterFest BudaPest (PosterFest | BudaPest 2016), ami az új magyar plakátról és a plakát ügyéről szól, természetesen megannyi plakát bemutatásán keresztül. Nagyon izgalmas és érdekfeszítő téma, mindenképpen érdemes ellátogatni a kiállításnak otthont adó ELTE, Lágymányosi Campus északi tömb, Gömb Aulájába (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a) és megtekinteni a bemutatott műveket. A részletes programot itt találod meg. 

Ha már kiállítás, akkor érdekesnek ígérkezik a IX. Bükki Művésztelep munkáiból rendezett kiállítás is, melynek megnyitója is 2016. november 11-én este hatkor lesz a K11 Művészeti és Kulturális Központban (1075 Budapest, Király u. 11.). Ha a művésztelep szót hallom, általában Nagybánya jut először eszembe, és nem is igazán voltam tudatában annak, hogy manapság is léteznek ilyesfajta alkotótelepek. A Bükki Művésztelep honlapja értelmében "2007-ben fogalmazódott meg bennem egy hazai művésztelep létrehozásának gondolata. Egy teljesen új művészközösségé, amelynek tagjai hosszú időn keresztül képesek inspiratívan hatni egymásra s amely köré évről-évre újabb és újabb emberek gyűlhetnek. A klasszikus „Vissza a természetbe!” mottó alapján a művésztelepnek autentikus helyszínt kívántam választani. Olyan helyszínt, mely szépségével, adottságaival, karizmájával, a benne élő emberek természetével képes a kezdeményezésnek karaktert kölcsönözni és a művészeket évről-évre visszacsábítani. A helyszín a Bükk hegység északi lábánál elterülő Nagyvisnyó község, festői adottságokkal. (...) A művésztelep céljai között szerepel, hogy nívós külföldi és hazai kortárs művészeket ismertessen meg egymással, közös munkakapcsolatot, alkotóközösséget szervezzen egy autentikus környezetben." Az eseményről itt találsz részletesebb információkat.

Érdemes még körbenézni a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai között is, ugyanis idén ez az utolsó esélyünk e téren, hiszen ahogy a neve is mutatja, bizony novemberben véget ér ez az esemény.

Ha a divat terén teljesednénk ki, jó tudni, hogy november a hónapja a Marie Claire Fashion Days-nek (2016. november 11-13.) is, ahol három napon keresztül hódolhatunk a divat iránti szenvedélyünknek. Az első, pénteki nap a szakmai nap, majd szombaton és vasárnap a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a Várkert Bazár, ahol neves magyar tervezők kreációi mellett a francia divat jövőbeli reménységeinek ruhakölteményeiből is mazsolázhatunk. Ha érdekel az esemény, érdemes sietni, mert a jegyek rohamosan fogynak. A pontos programot és a jegyvásárlásról szóló részletes információt itt olvashatod.

Ha Márton-napot követően is tovább áldoznánk az újborok oltárán, ne habozzunk 2016. november 16-án ellátogatni a budapesti DiVino Gozsduba, ahol a Junibor Újbor Kóstoló keretein belül először nyílik lehetőség a 2016-os újborokat kóstolni olyan Juniborászok társaságában mint Árvay Angi, Bussay Dóri, Gere Andi, Gere Zsolt, Frittmann Peti, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Jekl Flóra, Kis Tamás, Kamocsay Ákos, Dúzsi Bence, Kovács Tamás és Vesztergombi Csaba. Az esemény este hat és nyolc között kerül megrendezésre, a jegyekről és további részletekről szóló hasznos információkat pedig itt olvashatsz.

Reménykedjünk, hogy 2016. november 14-én tiszta lesz az ég, ugyanis szuperhold lesz, ami nem más, mint a hold elipszis alakú pályájának Földhöz legközelebbi pontján kiteljesedő telihold, ami miatt giga nagy 'sajtra' számíthatunk. A következő szuperhold 2034-ben lesz, így kár lenne kihagyni a mostanit.

Sőt, talán mégsem lőttem bakot a havas emlékeimmel, hiszen novemberben elkezdődik az adventi időszak is, hiszen a hónap utolsó vasárnapjára esik Advent első vasárnapja (2016. november 27.). Emiatt biztosan terítéken lesz a hónapban az adventi koszorú-, illetve naptárkészítés is, de elkezdődnek országszerte az adventi rendezvények is, így például  Gyulán is, ahol bizony csacska dolog lenne, ha az adventi program előtt vagy után kihagynánk a várfürdőt.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Remek novembert!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice November!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása