DRKONYHART: MANDULÁS SZILVAPITE (Almond plum tart)

2016. szeptember 26. 08:28 - drkuktart

drkuktartmandula_sszilva_spite01.jpg

Mit teszünk, ha az élet csak zabpehelyliszttel ajándékoz meg? Naná, hogy ízletes szilvapitét rittyentünk belőle mandulával megspékelve. Más egyebet jelen esetben nyilván nem tehetünk.

drkuktartmandula_sszilva_spite02.jpg

Nem életmódváltó reformok miatt került zabpehelyliszt a pitébe. Őszintén szólva nem is tudom, van-e ilyen refom. Az viszont a jelek szerint van néha úgy, hogy heteken vágyódom egy jó csomag zabpehelyre, de valamilyen csoda folytán, amikor bevásárlásra kerül a sor nincsen zabpehely készleten az utamba kerülő egységek egyikében sem. Érthetetlen. Még érthetetlenebb az, hogy a zabpehely iránti sóvárgás vizionálásba csap át mégpedig olyan szinten, hogy három (!) alkalommal egymás után zabpehelylisztet (!) teszek a kosárkámba. Zabpelyhet egyszer sem sikerült. Ráadásul legutoljára két csomag zabpehelylisztet vittem haza. Van az úgy, hogy a tévedésemre nem jövök rá a helyszínen, sőt csak úgy van, mert vagy elutaztatom a frissen vásárolt zabpehelylisztet nyaralni Horvátországba vagy otthon a konyhapulton csodálkozom rá, hogy már megint teljesen máshol kóvályogtak a gondolataim. Ha ez egyszer történik meg, az talán szórakozottságra utal, a második, már gyanús, a harmadik - két csomag bevásárlásával végződő - eset pedig már elemzésre szorulna. Kidobni nyilván nem kívánom, lehet, hogy azt sem várnám meg, míg hátha megtelne lényekkel az évekig árválkodó bontatlan csomag. Jó, a második adagot véletlenül nem utaztattam vissza a tengerparti nyaralásból a desztinációra, viszont a bevásárolt három csomaggal illik kezdeni valamit. 

drkuktartmandula_sszilva_spite03.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

17 deka zabpehelyliszt

12 deka puha vaj

6 deka porcukor

fél teáskanál őrölt fahéj

A töltelékhez:

80 deka negyedelt, magozott szilva

10 deka porcukor

fél teáskanál őrölt fahéj

3 deka hosszában darabolt mandula

drkuktartmandula_sszilva_spite04.jpg

A zabpehelylisztet a vajjal, a porcukorral és a fahéjjal összedolgozom míg cipóba összeáll. Kikenek egy 20 centi átmérőjű hullámos peremű lapos tortaformát majd beleegyengetem a tésztát. A megmosott, kimagozott szilvát hosszában negyedelem, majd összekeverem a porcukorral és a fahéjjal.

drkuktartmandula_sszilva_spite05.jpg

drkuktartmandula_sszilva_spite06.jpg

A szilvát a tésztával bélelt tortaforma peremétől indulva körkörös formában kirakom, úgy, hogy a szilvaszeletek részben fedjék egymást.

drkuktartmandula_sszilva_spite07.gif

A gyümölccsel kibélelt tortát ezt követően megszórom a manduladarabokkal, majd sütőbe teszem. A sütőt (légkeveréses üzemmódban) 200 Celsius-fokra melegítem és a pitét mintegy harmincöt percig sütöm.

drkuktartmandula_sszilva_spite08.jpg

drkuktartmandula_sszilva_spite09.jpg

Sütés közben figyelem, mert, ha elkezdene túlzottan megpirulni, bizony leveszem kicsit (nekem a 160 Celsius fok vált be) a hőmérsékletet. Az aranysárgára sült süteményt óvatosan kiveszem a sütőből. A felhevült szilva olyan mint a láva, szóval remegek is rendesen, nehogy valami csoda folytán megérintsük egymást. A nyálkahártya védelme érdekében az értékelhető élményért kihűtve tálalom, jó étvágyat kívánok!

drkuktartmandula_sszilva_spite10.jpg

drkuktartmandula_sszilva_spite11.JPG

A fentieket ihlető receptet Mary Berry - Torták, sütemények, csemegék című könyvében olvastam (Kulturtrade Kiadó, 1997, 161. oldal, eredeti cím: Mary Berry's Desserts and Confections.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása