Mit teszünk, ha az élet csak zabpehelyliszttel ajándékoz meg? Naná, hogy ízletes szilvapitét rittyentünk belőle mandulával megspékelve. Más egyebet jelen esetben nyilván nem tehetünk.
Nem életmódváltó reformok miatt került zabpehelyliszt a pitébe. Őszintén szólva nem is tudom, van-e ilyen refom. Az viszont a jelek szerint van néha úgy, hogy heteken vágyódom egy jó csomag zabpehelyre, de valamilyen csoda folytán, amikor bevásárlásra kerül a sor nincsen zabpehely készleten az utamba kerülő egységek egyikében sem. Érthetetlen. Még érthetetlenebb az, hogy a zabpehely iránti sóvárgás vizionálásba csap át mégpedig olyan szinten, hogy három (!) alkalommal egymás után zabpehelylisztet (!) teszek a kosárkámba. Zabpelyhet egyszer sem sikerült. Ráadásul legutoljára két csomag zabpehelylisztet vittem haza. Van az úgy, hogy a tévedésemre nem jövök rá a helyszínen, sőt csak úgy van, mert vagy elutaztatom a frissen vásárolt zabpehelylisztet nyaralni Horvátországba vagy otthon a konyhapulton csodálkozom rá, hogy már megint teljesen máshol kóvályogtak a gondolataim. Ha ez egyszer történik meg, az talán szórakozottságra utal, a második, már gyanús, a harmadik - két csomag bevásárlásával végződő - eset pedig már elemzésre szorulna. Kidobni nyilván nem kívánom, lehet, hogy azt sem várnám meg, míg hátha megtelne lényekkel az évekig árválkodó bontatlan csomag. Jó, a második adagot véletlenül nem utaztattam vissza a tengerparti nyaralásból a desztinációra, viszont a bevásárolt három csomaggal illik kezdeni valamit.
Hozzávalók:
A tésztához:
17 deka zabpehelyliszt
12 deka puha vaj
6 deka porcukor
fél teáskanál őrölt fahéj
A töltelékhez:
80 deka negyedelt, magozott szilva
10 deka porcukor
fél teáskanál őrölt fahéj
3 deka hosszában darabolt mandula
A zabpehelylisztet a vajjal, a porcukorral és a fahéjjal összedolgozom míg cipóba összeáll. Kikenek egy 20 centi átmérőjű hullámos peremű lapos tortaformát majd beleegyengetem a tésztát. A megmosott, kimagozott szilvát hosszában negyedelem, majd összekeverem a porcukorral és a fahéjjal.
A szilvát a tésztával bélelt tortaforma peremétől indulva körkörös formában kirakom, úgy, hogy a szilvaszeletek részben fedjék egymást.
A gyümölccsel kibélelt tortát ezt követően megszórom a manduladarabokkal, majd sütőbe teszem. A sütőt (légkeveréses üzemmódban) 200 Celsius-fokra melegítem és a pitét mintegy harmincöt percig sütöm.
Sütés közben figyelem, mert, ha elkezdene túlzottan megpirulni, bizony leveszem kicsit (nekem a 160 Celsius fok vált be) a hőmérsékletet. Az aranysárgára sült süteményt óvatosan kiveszem a sütőből. A felhevült szilva olyan mint a láva, szóval remegek is rendesen, nehogy valami csoda folytán megérintsük egymást. A nyálkahártya védelme érdekében az értékelhető élményért kihűtve tálalom, jó étvágyat kívánok!
A fentieket ihlető receptet Mary Berry - Torták, sütemények, csemegék című könyvében olvastam (Kulturtrade Kiadó, 1997, 161. oldal, eredeti cím: Mary Berry's Desserts and Confections.
Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!
Have a nice day!
DRKUKTA
Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!