HELLÓ ÁPRILIS! (Hello April!)

2016. április 01. 23:43 - drkuktart

2016drkuktartaprilis.jpg

Elröppent a tavasz első hónapja, és bár programokkal teli volt, nem igen állt módomban beszámolni róluk itt a blogon. Majdnem ugyanez történt április elsejével is - ami egyébként a blog (idén második) születésnapja is -, de egyrészt biztosan nem múlhat el az üdvözletem nélkül egyetlen elseje sem, másrészt úgy döntöttem, hogy ma megemlékezem legalább említés szintjén a még mindig aprónép korú blogom megszületésének napjáról is. Szóval, remélem senki sem reszkette végig a mai napot, hogy hova tűntem, hiszen végre itt vagyok.

Szóval látszólag passzív bloggerlétem oka nem az, hogy nincsen téma és mondanivaló, hiszen az élet zajlik, a megírandó események sora egyre nyúlik, ugyanakkor néha betelik a pohár, egy nap még mindig csak huszonnégy óra, a tárhely is véges, így van, hogy az adminisztratív, technikai háttérmunkálatok, és egyéb túlhajszolt pillanatok hetekre eltérítik a kreatív energiákat. De természetesen nem révedünk a múltba ilyen csacskaságok miatt, inkább arra koncentrálok, mi vár ránk áprilisban. Az esték még igencsak hűvösek ugye (ezt a nagyszerű statisztikát a mai verőfényes napot elfújó szeles délután, majd az azt követő kellemetlenül hideg este - nem volt nálam kabát, csak egy kendő... - alapján vontam le), de várható, hogy a március végi óraátállításnak meg az amúgy is szépen hosszabbodó nappaloknak köszönhetően visszaszerzett-kapott munka utáni szabadidőt végre nem a négy fal között, hanem parkokban, teraszokon, erkélyeken, a Duna-korzón ücsörögve, D-vitamint beszippantva töltjük el. Ám, ha ennél konkrétabb programra vágyunk, nézzük meg, én mit ajánlanék.

A kiemelt napok közül szemet szúrt a magyar költészet napja (április 11.), az űrhajózás világnapja (április 12.), amiről eddig nem tudtam, de a frissen szerzett tudás birtokában nyilván egyik barátnőm figyelmébe ajánlom - bár ő nyilván nagyon tudta eddig is -, a műemlékvédelmi világnap (április 18.), a Föld napja (április 22.), a könyv és a szerzői jogok világnapja (április 23.), aminek témáit nem árt a világnapon kívül is komolyan venni különösen olyanoknak, akik gondolataikat, élményeiket kép, szöveg vagy egyéb műalkotás formájában rendszeresen közzéteszik, és a táncművészet világnapja (április 29.). Mindegyik naphoz tartoznak események is, így érdemes legalább a világhálót bújni, ha szervezett keretek között adóznánk a szóban forgó témaköröknek.

Aki, az operák, balettok szerelmese, de eddig nem rendelkezett bérlettel, ám szeretne egy ilyen plasztikkártya elégedett tulajdonossá válni annak nem árt tudni, hogy mától június végéig lehet a következő évadra bérletet váltani a Magyar Állami Operaház előadásaira (2016. április 1.-június 30.). Ne ijedjünk meg a bérlettől, ugyanis különböző csomagok és az egyes csomagokban, eltérő árfekvésű bérletek közül válogathatunk, így adott esetben kedvező árért juthatunk bérletekhez.

A Magyar Állami Operaház megannyi más intézmény mellett idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál helyszíneként is szerepel. Ez utóbbi 2016. április 8-24. között kerül megrendezésre, és talán még nem vagyunk elkésve, ha most állunk neki a programkínálatból csemegézni.

Tombol a tavasz, és nincs ember, akit legalább egy pillanatra ne ragadna magával a virágok látványa, illata. Ha nem csupán egy pillanatra szeretnénk ebben az érzésben osztozni, de inkább tobzódnánk, akkor érdemes lehet meglátogatni 2016. április 9-10-én, illetve 16-17-én a budapesti Füvészkertet, ahol a Sakura fák virágzásába feledkezhetünk bele vagy a Tisza mentén fekvő - Magyarország cseresznyéskertjének is nevezett - Nagykörűt, ahol 2016. április 16-án délelőtt kezdődik a Cseresznyevirág-ünnep

Ez utóbbi egybeesik az egyik kedvenc programommal, ami viszont Budapesthez köt. Szóval aznap biztosan Budapesten fogok kóvályogni, ugyanis idén 2016. április 16-17-én kerül sor az immár hatodik éve megrendezésre kerülő és általam is évek óta előszeretettel látogatott Budapest100-ra, a budapesti százéves házak ünnepére, amelynek középpontjában az inkább siralmas állapotban lévő, és általában egy nagymúltú körúthoz nem méltó egységek súlya, mocska alatt rogyadózó, ezek alól ki nem látszó, jelenleg rendkívül szánalmas Nagykörút áll. Persze van még dolog a Nagykörúton túl is, gondolok itt az Andrássy úti szomorú állapotú palotákra, a szintén méltatlanul elhanyagolt Kossuth Lajos utcára és a Rákóczi útra, de folytathatnám a sort a Thököly úttal, és, ha igazán belelendülnék, a lista természetesen itt nem fejeződne még be. De a lista folytatása kissé másfelé vezetne, ez a bejegyzés pedig inkább programajánló, így szorítkozzunk ezen a téren az idén is gyönyörű kapukat megnyitó, Budapest rejtett udvaraiba is betekintést nyújtó Budapest100-ra, kiemelten pedig a Nagykörútra. Az izgalmas programkínálatból a folyamatosan frissülő honlapon válogathatsz, míg a résztvevő házak térképen való elhelyezkedését itt láthatod. Izgalmasnak ígérkezik.

Akit se a cseresznyefavirágzás, se az építészet nem hoz lázba, ellenben szereti a pálinkát és Gyulára is szívesen látogatna, annak ugyanezen a hétvégén (2016. április 15-17.) a Gyulai Pálinkafesztiválon a helye, de a pálinka tiszteletére áprilisban további nyilvános és biztos vagyok benne, hogy zártkörű, már-már házibuli jelleget öltő eseményt rendeznek, így a nyilvános verziók felkutatására érdemes ismét a neten böngészni.

Már a fenti sorok megírása is kifárasztott - és akkor még nem jártam végig egyet sem a felkínált lehetőségek közül, így április második felét inkább meghagyom a spontaneitásnak (na jó, egy balettelőadás azért belefér), a születésnapoknak és a laza esték, hétvégék mértékletes élvezetének. Szeressétek a tavaszt ti is! 

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása