VÉGRE ITT A MENÜ 2! (Cookbook MENÜ 2 presentation in Konyha, Budapest)

2015. december 09. 08:25 - drkuktart

drkuktart_menucookbook_menu201.jpg

2015. december 8-án végre megjelent a MENÜ sokak által nagyon várt második része a MENÜ 2. A megjelenést mi is eléggé vártuk, így egyértelmű, hogy közelebbről is megnéztük magunknak az eseményt. 

Mondanom sem kell, mennyire nehéz és kegyetlen az élet, legalábbis, ha azt nézzük milyen fájdalmasan csúsztam le a MENÜ-ről. Persze, az Iparművészeti Múzeum Home Sweet Home kiállításán azért élőben, jobb későn mint soha alapon a kezemben tarthattam egy példányt, de ugye az mégsem hasonlítható ahhoz, mint mikor a saját példányoddal haladsz az ismerkedés rögös útján? A lelkemben és a konyhámban is hatalmas űrként tátongó hiányt valamelyest kompenzálandó, a MENÜ valamennyi példányáról való lemaradás után rögtön rácuppantam a MENÜ hírfolyamára és árgus szemmel követtem minden publikus megnyilatkozásukat. Az év folyamán megosztott morzsákból szépen kirajzolódott, hogy szerencsére bizony lesz folytatás. Ami természetesen önállóan is megállja majd a helyét. drkuktart_menucookbook_menu202.jpg

A várakozás szinte végtelenre nyúlt rituáléját - megkönyörülve a MENÜzériában szenvedőkön - kegyesen zárta le a tegnapi esemény. A MENÜ-vel azonosan Laki Eszter, Mihály Kamilla és Glódi Balázs neveivel fémjelzett MENÜ 2 bemutatójára, hol máshol, mint a budapesti Madách Imre út 8. szám alatt található Konyhában került sor. Gyárthatnám a bénábbnál-bénább szóvicceket (mondjuk a MENÜzéria szerintem elég pofás lett, ezért bocs, de használni is fogom lentebb is), a hely és a könyv kapcsolatáról vagy csak úgy amúgy, de mind valóban béna és erőltetett lenne. Lényeg az, hogy a Konyha ideális hely egy jó kis MENÜ-höz, ezt már az első - oké, szám nélküli, de nevezzük elsőnek - kötet bemutatója is igazolta. De mi is az a MENÜ? Kapaszkodóként nyúljunk csak a MENÜ honlapjához, ahol az alábbi lényegretörő szösszenetet olvashatjuk "A MENÜ folytatásában világgá mentünk. Fél éven át voltunk úton, hogy újraélesszük azt, amit az első kötettel is kerestünk: az étellel való kapcsolódás lehetőségét. Amíg az első rész Budapest-centrikus szereplők recept- és történetgyűjteménye, addig a MENÜ 2 egy vidéki, és külföldi kitekintés olyan magyar ismerőseink életére, akik rugalmasan mozognak a világban. A más élet lehetőségeit egy-egy vendégségben kutattuk, és minden recept, amit kézhez kaptunk ennek az esszenciáját őrzi. Ettünk vermutban főtt marhapofát Barcelonában, gombásztunk a Pilisben, vagy például Tordason megtudtuk, hogy készül egy eredeti harcsapaprikás. Ezúttal is az ételkészítés teljes tartományában mozogtunk, így az egyszerűség és a végletekig átgondolt menük jól elfértek egymás mellett."
drkuktart_menucookbook_menu203.jpg

Nagyon leegyszerűsítve tehát mondhatnánk, hogy a MENÜ egy gyönyörűen kivitelezett szakácskönyv, de annál persze jóval több, így tartsukmagunkat inkább a valósághoz. A kötet számomra inkább az emberi sorsok, történetek, tettvágy, ambíció, kedvenc receptek, különféle életérzések életszagúan prezentált csokrát nyújtja. A képeket nézve, a sorokat olvasva megelevenednek az életben talán soha nem látott emberek jellemző mozdulatai, szinte érezzük a fotókon szereplő helyek illatát, legyen az a biatorbágyi Peca-tó vagy a Északi-tenger keveredve az éppen készülő ételek aromáival. Halljuk az asztalon halkan koccanó edények hangját, ahogy a pohár a fához ér, a kés megpihen a tányér szélén, ahogy az étel puhán elfoglalja ideiglenes helyét előttünk a tányéron vagy pohárban, hogy aztán elindulva az eggyé válás útján eltűnjön onnan is.  drkuktart_menucookbook_menu204.jpg

drkuktart_menucookbook_menu205.jpg
Az eseményre rengetegen voltak kíváncsiak, így nem túlzás azt állítani, hogy a Konyha alsó és felső szintje is tömve volt emberekkel. Itt vált lehetővé az előjegyzett könyvek átvétele, majd a roham csillapodtával itt került sor a köszöntőre is. Az, hogy mennyire funkcionális ez a csodaszép könyv, szépen szemléltették az alkotók a Konyhával karöltve, ugyanis a bemutatón egytől-egyig a MENÜ 2-ben megtalálható receptekkel készült ételek és majdnem italok szolgáltak megnyugvásul a hábogó gyomornak. Természetesen nem voltunk restek, végigkóstoltunk mindent, hogy aztán közben egymásnak áradozzunk arról, hogy mennyire kerek az aszalt áfonyával, pisztáciával készített tabulé, hogy milyen finom az először desszertnek nézett enzo céklasaláta (fényhiány volt na), hogy így kedd este nem kicsit üt a pirosbogyós vodkazselé, amit külön művészet volt kicsalogatni a pohárból, és persze, hogy egy álom a mini részeges születésnapi csokitorta, amire szerencsére nem ült rá senki sem, mert kimentettük a rizikós helyzetekből. Rangsorolni nem tudnám a kóstoltakat, mind nagyon is megállta a helyét, sőt, a vodkazselés mámor azt mondatta velem, mindet meg is szeretném csinálni, így a kérdés már csak az, hogy a MENÜ 2-t kezemben tartva hogyan, de legfőképpen milyen eredménnyel bűvészkedek majd a konyhában.drkuktart_menucookbook_menu206.jpg

drkuktart_menucookbook_menu207.jpg

drkuktart_menucookbook_menu208.jpg

drkuktart_menucookbook_menu209.jpg

drkuktart_menucookbook_menu210.jpg

drkuktart_menucookbook_menu211.jpg

drkuktart_menucookbook_menu212.jpg

drkuktart_menucookbook_menu213.jpg

drkuktart_menucookbook_menu214.jpg

drkuktart_menucookbook_menu215.jpg

drkuktart_menucookbook_menu216.jpg

drkuktart_menucookbook_menu217.jpg

drkuktart_menucookbook_menu218.jpg

drkuktart_menucookbook_menu219.jpg

drkuktart_menucookbook_menu220.jpg

drkuktart_menucookbook_menu221.gif

drkuktart_menucookbook_menu222.jpg

drkuktart_menucookbook_menu223.jpg

drkuktart_menucookbook_menu224.jpg

drkuktart_menucookbook_menu225.jpg

drkuktart_menucookbook_menu226.jpg

drkuktart_menucookbook_menu227.jpg

drkuktart_menucookbook_menu228.jpg

drkuktart_menucookbook_menu229.jpg

drkuktart_menucookbook_menu230.gif

drkuktart_menucookbook_menu231.jpg

drkuktart_menucookbook_menu232.jpgHa az eseményről vagy az egész MENÜzériáról lemaradtatok volna, jó hír, hogy a MENÜ 2 kapható a megjelenést követően a honlapjukon felsorolt helyeken (Ykra Store, Konyha, Chez Dodo, Flatlab, Bookr, SÁO, Loffice, Dzsángó, The Garden Studio, Budapest Bagel, Buono, Technika #1, Mono Art & Design), ha pedig előjegyezted, de még nem vetted át, akkor irány a Madách Imre úti YKRA Store, ahol ez év december 15-ig csak rád vár a lefoglalt könyved. Szerintem iparkodjatok, mert az első könyv is hamar elfogyott, és ugye mondanom sem kell, hogy karácsonyi ajándéknak is tökéletes! Én pedig majd tuti tesztelem a saját tudásomat és a könyvet is itt a blogon, csak lessétek!drkuktart_menucookbook_menu233.jpg

drkuktart_menucookbook_menu234.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása