BUDAPEST DESIGN HÉT: MONO ART& DESIGN KIÁLLÍTÁSAI (Tila Finnish and Hungarian Design, Je Suis Belle Get Far, Month of Sundays in Mono Art & Design)

2015. október 15. 08:29 - drkuktart

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono01.jpg

Divat és dizájn, kortárs művészek kollaborációja és párbeszéde a MONO-ban. Izgalmasan hangzik, de még inkább érdekfeszítő, ha hozzátesszük, hogy bizony finn és magyar párbeszédről szól a fáma, két olyan nemzet dialógusáról, amely népek nyelvát az avatatlan fül hangzásra bizony összekever, egymáshoz hasonlatossá tesz. Vajon miként, milyen eszközökkel nyúlnak e népek alkotói a divathoz és a kortárs képzőművészethez?

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono02.jpg

A TILA Fashion Art Reflection vagy másnéven a "Finn és magyar divattervezők egyesítik erőiket" kiállítás a Budapest Design Hét keretében nyílt meg 2015. szeptember 26-án, de annál jóval hosszabb ideig, mégpedig 2015. november 1-ig látogatható (bár ez utóbbi nyilván vasárnap és Mindenszentek ünnepe, így kalkuláljatok inkább 2015. október 31-ével mint utolsó nyitvatartási nappal). A helyszínen olvasható ismertető szerint "A TILA kiállítás négy érdekes és új divatmárkát hoz össze két különböző országból. A finn és magyar márkák vállvetve mutatják be művészetekkel kapcsolatos elképzeléseiket, látásmódjukat. Az egy hónapig tartó eseményen a tervezők különböző divat inspirálta műalkotásokat hoznak létre. A tervezők installációikon keresztül fogják felfedni munkájukkal való kapcsolatukat. Vajon a finn és a magyar művészek szellemiségében felfedezhető némi hasonlóság? A TILA kiállításon a finn Month of Sundays és RIIVARI együtt mutatják be elképzeléseiket a magyar Je Suis Belle és NUBU divatmárkákkal. A márkák párban fogják bemutatni alkotásaikat: egy-egy finn és magyar márka jelenik meg egyidőben a kiállítótérben." 2015. október 15-éig a Month of Sundays és a Je Suis Belle darabjai tekinthetőek meg, 2015. október 16-ától a RIIVARI és a NUBU munkái kerülnek kiállításra. "A négy divatmárka mellett a TILA bemutatja a finnországi Metropolia University of Applied Sciences és a magyarországi Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak munkáit. A hallgatók alkotásai szeptember 26-tól október 4-ig lesznek láthatók a galériában. A TILA kiállítás a Budapest Design Hét részeként a Finn Kulturális Intézet, a Finnagora szervezésében kerül megrendezésre."

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono03.jpg

A helyszínen "DIALOGUE" fantázianév alatt a finn Metropolia University of Applied Sciences és a magyarországi Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói közül finn részről Evelinna Pyykkönen (VIHMA), Noora Rytkönen (Convallaria), Elina Heilanen (FROM THE REEF), Aino Falck (ZOYA), Malja Luoma (MARBLE DRESS), Niina Paloranta (NEW HAIR SCARF), míg magyar részről Vágó Vanessza (SAILORS), Frányó Borbála (BRAIDS), Tóth-Kása Boglárka (STRIPES AND TUBE) és Grábits Ágota (CEKKER) állítottak ki. Ez utóbbi Cekker megtalálható az Iparművészeti Múzeumban 2015. november 15-ig megtekinthető Home Sweet Home kiállításon is.

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono04.jpg

Imádtam Evelinna Pyykkönen "VIHMA" elnevezésű darabját, simán el tudnám képzelni, hogy hétköznaponként bele burkolom didergő kis testemet. drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono05.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono06.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono07.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono08.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono09.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono10.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono11.jpg

Magyar részről a hallgatóknak több darabot állíthattak ki, közülük pedig leginkább Vágó Vanessza "SAILORS" című munkája ragadott meg, illetve Grábits Ágota mindent láttató Cekkerével is eléggé ki voltam békülve. Ez utóbbi hordhatóságához pedig már csak annyit kell tennem, hogy redukálom, és szalonképessé teszem a táskám tartalmát. 

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono12.jpg

A finnek közül a másik kedvencem, amit szintén el tudnék képzelni magamon Malja Luoma "MARBLE DRESS" névre keresztelt darabja.

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono13.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono14.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono15.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono16.jpg

A Month of Sunday finn márka Helsinkiben székel és egy testvérpár nevéhez fűződik. A galéria kiállításán Milla és Iina aktuális kollekciója látható. Általánosságban elmondható, hogy teljes öltözékeket és kapcsolódó kiegészítőket terveznek és különböző, a dizájn területén is működő tervezőkkel történő kollaborációk eredményeként évi két alkalommal innovatív kollekciókkal rukkolnak elő. A márka nevért az 1950-es évek Angliájába nyúltak vissza, ahol ezt a szókapcsolatot az előre nem látható hosszú időtartamok kifejezésére használták. Erre is reflektálva a márka időtlenséget és magas minőséget sugall.

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono17.jpg

A magyar oldalt erősíti még a Je Suis Belle is, akik kisfilmmel és egyik legkedveltebb alkotójukkal, Benczúr Emese munkájával készültek az eseményre. A helyszíni ismertető értelmében a "Je Suis Belle új kisfilmje első alkalommal a Design Hét keretében megrendezett TILA kiállításon kerül bemutatásra. Benczúr Emese közreműködésével, illetve főszereplésével, és Horváth Viktor rendezésében megvalósult "Get Far" című videó a Finnagora támogatásával jöhetett létre. Benczúr Emese nemcsak a JSB egyik legkedveltebb alkotója, de világszinten is az egyik legelismertebb magyar kortárs képzőművész. Installációit, amelyek szövegalapú, sokszor irónikus és elgondolkoztató üzeneteit hordozzák, változatos mértékben és technikákkal alkotja meg. Emese okos alkotásai megragadó esztétikájukkal régóta a JSB kedvencei közé tartoznak, a kisfilm pedig végre megteremtette az alkalmat a kollaborációra. Korábbi munkái, illetve ezek aktualizált változatai nyújtják a cselekmények keretét, az egymást követő rövid jelenetekben feltűnő alkotásokon jelennek meg a szavak, amelyek végül értelmes egészet alkotva üzenetté állnak össze. Emese főszereplőként végigjárja a mondatot és interakcióba lép az alkotásokkal. Az utolsó jelenetben megjelenő, a videó címét adó GET FAR felirat maga a kiállításon is szereplő munka, amelyet Benczúr Emese színes kézi ventillátorokból és tekergőző huzalokból állított össze. A kisfilmet Horváth Viktór karakteres képi világa és szórakoztató látásmódja teszi teljessé, megidézve azt a könnyed szellemiséget, amely a Je Suis Belle márka sajátja.

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono18.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono19.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono20.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono21.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono22.jpg

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono23.jpg

A MONO ART & DESIGN Budapest V. kerületébena Kossuth Lajos utca 12. szám alatt található. Közösségi oldalukért kattints ide. A Je Suis Belle honlapját itt, közösségi oldalát itt találod, míg a Month of Sundays honlapjáért ide kell kattintanod.

drkuktart_budapestdesignweektilajesuisbellebenczuremesemono24.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása