DRKONYHART: CITROMOS-MÁKOS TALLÉR

2015. november 19. 08:26 - drkuktart

drkuktart_citromosmakostallerkeksz01.jpgValami miatt mindig hűvösebb időben kerül nálam elő ez a recept. A citromos-mákos tallér igazi csemege, amit megelégedéssel eszegetünk egy bögre forró tea mellé.

drkuktart_citromosmakostallerkeksz02.jpgHozzávalók:

A tésztához:

300 gramm búzaliszt

300 gramm kristálycukor

125 gramm vaj

50 gramm darált mák

2 tojás sárgája

2 megmosott citrom lereszelt héja és kifacsart leve

1 teáskanál szódabikrabóna

A díszítéshez:

alaposan megmosott citromhéj és kristálycukor 

drkuktart_citromosmakostallerkeksz03.jpg

Nem cicózunk sokat, hanem a tészta hozzávalóit nyomban összekeverjük (a könnyebbség kedvéért a vajat kicsit megolvasztottam). Eléggé ragad, így, ha elviselhetetlen az érzés, tehetünk még hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, ugyanis a szépen összekevert tészta bizony fóliába kerül. A fóliás tésztát és magunkat addig kínozzuk, amíg a fóliára kanalazott massza 3-4 centiméter átmérőjű tésztakígyóvá formálódik. A rudat alaposan becsomagoljuk a fóliába, majd 15-25 percre zsupsz be vele a mélyhűtőbe. Miután a kedélyeket ily' módon lehűtöttük, beizzítjuk a sütőt 175 fokra (légkeveréses), egy sütőlapot kivajazunk (ehelyett használhatunk természetesen sütőpapírt), és előkapjuk a didergő tésztát a fridzsiderből. A cél nem a tészta megfagyasztása, hanem az, hogy vágható állagúra hűljön odabent. Kicsomagoljuk a fóliából és szépen elkezdjük szeletelni 6-7 miliméter széles korongokká. drkuktart_citromosmakostallerkeksz04.jpg

drkuktart_citromosmakostallerkeksz05.jpg

drkuktart_citromosmakostallerkeksz06.jpg

Az elképzelés az lenne, hogy a rudunk olyannyira szabályos, hogy az így kapott szeletek további formázás nélkül mehetnek a sütőlapra, ehelyett én mondjuk a tenyereim között golyókat formáltam belőlük, ezeket helyeztem egymástól megfelelő távolságra a tepsibe, majd vizes tenyérrel majdnem szabályos korongokká lapítottam őket. Mikor a tallérok már a tepsin pihegnek, jöhet a dekoráció, ami egy citrom vékonyan lehántott héjából és kevés kristálycukorból áll. Ezt követően irány a sütő, ahol mintegy tíz perc alatt szépre sülnek (vigyázzunk, hogy meg ne barnuljanak!). A sütőből kivéve óvatosan lekapom a még lágy tallérokat a sütőlapról, ugyanis azt követően, hogy kihűltek, sokkal macerásabb eltávolítani őket. Jó étvágyat! 

drkuktart_citromosmakostallerkeksz07.jpg

drkuktart_citromosmakostallerkeksz08.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.11.20. 22:43:50

A citromos-mákos palacsintát szeretem, ez is biztos finom :)
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása